Betalte 150 raske på puben

CORDIAL, OSLO ØST (Dagbladet): I samme pub som Norges Kommunistiske Parti ble stiftet i 1923, blåste Vidar Kleppe og andre eks-Frp-ere liv i Det Liberale Folkeparti - med åpen bar og null toleranse for røykelov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunistene brøt ut av Arbeiderpartiet og gikk opp i andre etasje i Cordial for å starte sitt eget. Nesten 80 år seinere klatrer utmeldte, suspenderte og ekskluderte Frp-ere opp den samme 130 år gamle trappa i Storgata i Oslo for å mobilisere folket. Partiet de fikk for en kopp kaffe, ble i går gjenopplivet over cola og øl.

Vidar Kleppe var en av de første. Klokka 16.32 bladde han opp 150 kroner i kontingent til Det Liberale Folkeparti.

Pengelens

- «Pell deg ut av partiet,» sa Hagen, og det gjør jeg nå, sa en svartkledt Kleppe like etter det historiske innmeldingsøyeblikket.

I første etasje satt bargjester som Frp-ere av både det innmeldte og utmeldte slaget, ville karakterisert som unnasluntrere i velferdsstaten. I går var alle velkommen.

- Lokalet er det ikke noe å si på. Mye har vel skjedd her opp gjennom tida, sa Kleppe, mens noen ustødige damer ønsket ham lykke til.

- Vi eier ikke en krone. Derfor sa vi ja da vi fikk lokalet gratis, forklarte velkomstkomiteens Ann Katrin Vemer Krogh.

Fyrte opp

Omsorgen for eks-Frp-erne er naturlig: Partiet er det eneste som har kjempet for skjenkebevillingen til den inndrukne puben, når politi og kommunen ville stenge kranene for. På tross av tidligere episoder med narkotika hos gjestene og skjenking til overdrevent berusede gjester, har Frp forsvart baren. Liberale folkepartister passer derfor bedre inn enn asketiske kommunister i den SV-eide bygården. Det beviste innvandringsmotstanderne på den brune puben i går.

- Vi får forsøke å begrense røykingen i lokalet, sa ordstyrer nummer én, Krosby, før ordstyrer nummer to, Werner, fyrte opp Marlboroen fra podiet.

Så begynte landsmøtet, nominasjonsmøtet og åtte årsmøter. Og ekskluderte Dag Danielsen introduserte det fremmedkulturelle innslaget: Eyolf Stiksrud på et australsk folkeinstrument.

En drøm

Vedtektene, som var delt ut før møtet begynte, inneholdt både eksklusjonsparagraf og oppløsningsrett - i nødsfall.

Verken vedtekter eller valg var det noen diskusjon rundt, og da det viste seg at Kleppe var i lokalet, ble han 1. nestleder.

- En drøm er gått i oppfyllelse for meg i dag: Den fremste representanten for det folkelige Norge har meldt seg inn hos oss! Han må bli 1. nestleder, sa Dag Danielsen, som inntil da var tiltenkt nettopp den plassen.

Delegatene reiste seg og hyllet vestlendingen som har sin Sørlandsliste. Den vil han prøve å fusjonere med DLF for å utnytte stemmene på landsbasis.

Kleppe gikk på podiet og en ny ledertrio i norsk politikk var samlet:

Fridtjof Frank Gundersen som leder - med Kleppe og Danielsen som to nestledere rundt seg.

Bak i salen satt en fjerde stortingsmann, Jørn Stang. Han fikk ingen verv.

ENDELIG INNE: Vidar Kleppe betalte seg inn i Det Liberale Folkeparti klokka 16.32 i går ettermiddag. Prisen var 150 kroner. Tre kvarter seinere var han valgt til partiets 1. nestleder.
HURRAGUTTER: Fra venstre Dag Danielsen, Fridtjof Frank Gundersen og Vidar Kleppe.