Betalte 190 millioner for å følge i astronautfarens rakettbane

Dataspillmillionær skutt opp i rommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dataspillmillionæren Richard Garriott (47) har strukket seg lengre enn de fleste for å leve opp til sitt faderlige opphav.

Etter et utlegg på 30 millioner dollar (cirka 190 millioner kroner) ble Garriott skutt

ut med raketten Soyuz TMA-13 fra Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan like etter klokken åtte i dag tidlig, norsk tid.

Faren Owen Garriott var en av NASAs første vitenskapsastronauter og tilbrakte 60 dager på en amerikansk romstasjon tilbake i 1973.

- Jeg vokste opp i romfartsmiljøet. Alle naboene mine var astronauter, så jeg trodde den gang at alle reiste til verdensrommet, sa Garriott i et intervju med BBC for noen uker siden. 

Svaksynt

Den myten ble imidlertid avlivet på et tidlig stadium av Richard Garriotts liv.

- Da jeg var liten fikk jeg høre av en av legene ved NASA, som skulle kartlegge pappas medisinske tilstand, at jeg dessverre aldri kom til å bli astronaut, siden jeg hadde for dårlig syn. Det skulle egentlig ha stoppet meg, men i stedet ble det en motivasjonsfaktor; så om jeg ikke kunne reise i regi av NASA, skulle jeg gjøre det privat, fortalte millionæren.

Bruker mesteparten av formuen
Garriott blir den sjette personen til å forlate jorda som en såkalt «romturist», men hadde lenge en plan om å bli den første.

FØLGER I FARS FOTSPOR: Owen Garriott (t.v.) var en av NASAs første vitenskapsastronauter i 70-årene. I dag ble sønnen Richard familiens andre romfarer, selv om han måtte betale 190 millioner kroner for det. Foto: AFP/Scanpix
FØLGER I FARS FOTSPOR: Owen Garriott (t.v.) var en av NASAs første vitenskapsastronauter i 70-årene. I dag ble sønnen Richard familiens andre romfarer, selv om han måtte betale 190 millioner kroner for det. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Opprinnelig skulle han skytes opp i april 2001, men så brast dot.com-bobla og størsteparten av spillmillionformuen forsvant. I stedet ble den amerikanske investoren Dennis Tito den første til å bryte fri fra jordoverflata som en vanlig mann.

- Det var knusende, sier Garriott til bladet Wired.

Nå i 2008 koster turen ti millioner dollar mer enn det den gjorde i 2001, og Garriott sier han bruker mesteparten av formuen på de ti dagene i bane rundt jorda.

- Jeg bruker majoriteten av pengene mine på dette, sier Garriott.

Ti vektløse dager

Guttedrømmen har nå blitt til virkelighet for Garriott, som vil sveve vektløs i bane rundt jorden i ti dager på den internasjonale romstasjonen ISS, med faren Owen som tilskuer fra bakkesentralen i Moskva.

Med på ferden er landmannen og NASA-astronauten Mike Fincke og den russiske kosmonauten Jurij Lonsjakov som skal tjenestegjøre som mannskap ved ISS de neste seks månedene.

Også Garriott ønsker å gjøre nytte for seg på den astronomisk dyre «ferieturen». 47-åringen kommer blant annet til å gjennomføre et vitenskapelig forsøk ved å studere veksten av proteinkrystaller på vegne av selskaper som har betalt en «betydelig andel» av billettprisen, skriver BBC. 

Betalte 190 millioner for å følge i astronautfarens rakettbane

Ikke noe for alle

Firmaet som spesialiserer seg i denne typen turisme, Space Adventures, er basert i Wien og byr på flere «reisepakker» til verdensrommet i samarbeid med russerne.

I tillegg til å få kjøpe en plass på en Soyuz-rakett til ISS, planlegger de nå en tur til månen til den helt greie summen av 100 millioner dollar per plass.

- Vi har pratet med mange personer som er interessert i akkurat den turen, hevder talsperson Stacey Tearne til Dagbladet.no.

Men at denne typen turisme på sikt blir tilgjengelig for alle, blir neppe aktuelt sier Tearne.

- Vi ser for oss mindre dyre romfartsturer, men ikke i den grad at det blir tilgjengelig for alle. Å forlate jordatmosfæren er kostbart, sier Tearne.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å komme i kontakt med Garriott, som den siste tida har oppholdt seg i det russiske treningskomplekset Star City utenfor Moskva, i dagene før oppskytning.

VELLYKKET: Alt gikk etter planen da raketten Soyuz TMA-13 ble skutt opp fra Baikonur-kosmodromen i Kasakhstan med romturisten Richard Garriott ombord.