Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Betalte 23 000 for en kveld med brunetten «Kristen»

«Jepp, samme som før». Her er telefonutskriften som avslørte Eliot Spitzer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er nå klart at det var en etterforskning av mistenkelige pengetransaksjoner som felte New York-guvernør Eliot Spitzer. En bank varslet det amerikanske skattevesenet, hvorpå Justisdepartementet slo alarm til korrupsjonsenheten i det føderale politiet FBI, melder ABC News.

Da FBI fulgte pengesporene, fant agentene ut at det som var en av USAs mest respekterte politikere og kriminalitetsbekjempere ikke drev med bestikkelser - men at han har vært blant kundene til en eksklusiv gruppe luksusprostituerte.

Det er ventet at han snart vil kunngjøre sin avgang, men nære medarbeidere opplyser at det er uklart når det vil skje, ifølge New York Times. Reuters skriver at publikanerne i metropolen truer med å stille Spitzer for riksrett om han ikke går av innen 48 timer.

Fire personer som skal ha stått bak driften av det glamorøse sex-salget ble pågrepet på torsdag, men det var New York Times som i går avslørte offentlig at det var delstatens guvernør som skjulte seg bak kodeordet «Client 9» i FBI-dokumentene - en kunde som trolig har betalt flere titalls tusen kroner for sex.

Ifølge Newsday.com har guvernøren kjøpt sex minst sju-åtte ganger.

- Vi visste ingenting i det hele tatt om prostitusjonsringen før dette med Spitzer ledet oss til den, sier en anonym kilde i justisdepartementet til ABC NEWS.

Bestilte «Kristen» til rom 871

Telefonene til nøkkelpersonene i saken har blitt avlyttet av politiet, og deler av utskriftene fra samtalene ble i helga publisert på nettstedet The Smoking Gun.

image: Betalte 23 000 for en kveld med brunetten «Kristen»

Der framgår det at «Client 9», Eliot Spitzer, gjorde svært konkrete avtaler med en mellomperson i «The Emperor\'s Club V.I.P.» - og at han hadde gjort det før. Da det 11. februar i år oppsto problemer rundt Spitzers betaling, ville mottakeren tilsynelatende forsikre seg om at guvernøren hadde sendt pengene til riktig postadresse.

«Jepp, samme som tidligere, det er det ingen tvil om», sa Spitzer da han ringte til formidlingsbyrået i 20-tida samme dag, ifølge FBIs utskrift.

Han ser ut til å ha vært ivrig etter å få ordnet betalingen for å få grønt lys til et besøk fra en prostituert kalt «Kristen» i byråets markedsføring.

Hun skulle ta toget fra New York til Washington D.C for å treffe Spitzer på rom 871 på Mayflower Hotel i hovedstaden.

Mens minst to av sjefene til «Kristen» organiserte betalingen, fortalte guvernøren at den innleide kvinnen skulle gå rett til hotellrommet, der døra skulle stå på gløtt med nøkkelen liggende på innsiden.

«Client 9 ba LEWIS (en av de siktede i byrået, red.anm.) om å minne ham på hvordan «Kristen» så ut. Han sa at hun er amerikansk, nett, svært pen brunette, 165 høy, 48 kilo», heter det i FBI-rapporten som er lagt ut på nettet.

Telefonavlyttingen viser hvordan den prostituerte kvinnen rapporterte tilbake til mellomleddet både da guvernør Spitzer ankom hotellet sent om kvelden, og da han dro igjen neste formiddag.

«LEWIS spurte «Kristen» om hvor mye hun hadde fått, og hun svarte 4300 dollar», skriver politiet i referatet, der samtalen går over fra penger til guvernørens oppførsel:

«LEWIS sa at hun hadde blitt fortalt at Client 9 "pleide å spørre om ting som, liksom, man kanskje ikke tror er trygt" (...) «Kristen» svarte: \'Jeg har en måte å håndtere det på. Jeg pleier å liksom hør her, dude, har du lyst på sex eller?».

Luksus-sex med kredittkort

«The Emperor\'s Club V.I.P.», som opererte med det kryptiske selskapsnavnet QAT,blir beskrevet som en prostitusjonsring som hadde styrtrike kunder i blant annet New York, Washington, Miami, London og Paris. Folkene bak og kvinnene som solgte sex skal ha tjent mange millioner kroner.

Den eksklusive «klubben» tilbød rundt 50 forskjellige prostituerte gjennom avtaler gjort per telefon eller via en egen nettjeneste. Betalingen kunne gjøres både med kontanter, kredittkort og banktransaksjoner, ifølge de føderale myndighetene som har rullet opp den lukrative hallikvirksomheten.

«Vi er til for en utvalgt gruppe velutdannede, raffinerte og suksessfulle internasjonale klienter som gir alt i det de driver med, og derfor ønsker de også å motta det beste. (...) klienter som ikke inngår kompromisser på noe nivå i livet...», skrev det tvilsomme byrået på sine forseggjorte hjemmesider før politiaksjonen.

De hadde altså en av landets fremste politiske profiler på kundelista, der også et ukjent antall andre velbemidlede menn befinner seg.

For enkelte av kvinnene tok byrået opp mot 28 000 kroner - i timen.

«Vi spesialiserer oss i å introdusere modeller, vinnere av missekonkuranser, perfekte studenter og karrierekvinner (finans, kunst, media etc...) til menn med eksepsjonelle standarder. Når du ønsker en date, selskap på weekendreisen, eller en venn til å ledsage deg i forretningssammenheng eller på sosiale arrangementer, er våre modeller førstevalget», het det i reklamen.

Karrieren i syltynn tråd

Ellit Spitzer er tidligere riksadvokat i New York, og har ledet opprullingen av minst to store prostitusjonssaker. Så sent som i 2004 siktet han 16 personer i en prostitusjonsring som han beskrev som en «sofistikert og lukrativ operasjon».

Som guvernør har Spitzer vært med på å øke straffene for internasjonal menneskehandel, og er generelt kjent som en retthaversk korsfarer mot kriminalitet blant velstående amerikanere og som en vokter av moralen i samfunnet.

ABC News sørget i dag for å dra fram en selvsikker uttalelse Spitzer kom med for to år siden, da han ble spurt om hvilke råd han hadde til folk som bryter loven:

- Ikke snakk når du kan nikke, ikke nikk når du kan blunke, og skriv aldri en epost - det er døden. Dere gir oss aktorer alle bevisene vi trenger.

Nå ligger den samme Spitzer - trebarnsfaren - an til å bli felt av beviser blant annet i form av telefonavlytting, tekstmeldinger og eposter. Om han slipper unna siktelser knyttet til kjøp av prostituerte, vil han trolig likevel få trøbbel med måten betalingen foregikk på.

Medieoppmerksomheten rundt hykleriet er så intens at det vil være en politisk bragd av dimensjoner om Spitzer fremdeles er guvernør i New York når denne dagen er omme.

Da New York Times bragte nyheten midt på dagen i går lokal tid, økte trafikken til avisas nettutgave så ekstremt at serverne kollapset flere ganger, noe som ikke skal ha skjedd siden 11. september 2001, ifølge Huffington Post.

Beleiret av pressen

Guvernøren har nå leid inn et av USAs største advokatfirmaer, Paul-Weiss, og ringer rundt til støttespillere i det demokratiske partiet i et iherdig forsøk på å beholde jobben eller å berge stumpene av det totalhavarerte ryktet sitt.

- Jeg har opptrådt på en måte som strider mot mine forpliktelser til familien og som strider mot min, eller alles, oppfatning av rett og galt. Jeg beklager først og fremst til familien min. Jeg beklager også overfor offentligheten, som jeg hadde lovet bedre, sa Spitzer på en pressekonferanse sammen med kona i går.

I formiddag lokal tid hadde han ikke vist seg utenfor leiligheten sin på Manhattan, som var beleiret av media i hele natt. Sammen med nære rådgivere og familien vurderer guvernøren ifølge New York Times nå fortløpende om han skal trekke seg.

Spitzer har omfavnet Hillary Clinton i presidentvalgkampen, og er regnet som en politisk alliert av henne, men er ingen  personlig venn. Hillary har foreløpig avvist å kommentere innholdet i sex-skandalen - som i dag tar tar alt fokus bort fra valgkampen.

<B>UTVALGET:</B> Slik presenterte Spitzers leverandør av luksusprostituerte sine rådyre «varer».
<B>GODE KOLLEGER:</B> Spitzer er en av Hillary Clintons politiske allierte, og enkelte analytikere spekulerer nå i om skandalen kan gi trøbbel også for presidentkandidaten
<B>SKADEFRYD?</B> Det var den mer respekterte rivalen New York Times som avslørte saken i går, men New York Post kastet seg grådig over de mest tabloide elementene i skandalen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media