ROMTURISME: I 2008 ble Richard Garriott den sjette romturisten i historien. Nå forteller han om hvordan han opplevde det. Foto: Dmitry Lovetsky /AP / NTB Scanpix
ROMTURISME: I 2008 ble Richard Garriott den sjette romturisten i historien. Nå forteller han om hvordan han opplevde det. Foto: Dmitry Lovetsky /AP / NTB ScanpixVis mer

Reise til verdensrommet:

Betalte 249 mill. for romtur: - Som en skrekkfilm

Richard Garriott fikk guttedrømmen oppfylt i 2008. Det endret livet hans.

Det er ikke alle turister som lengter etter paraplydrinker ved bassenget og sommertemperaturer til en rimelig penge. Akkurat det er amerikanske Richard Garriott et eksempel på.

I 2008 reiste han på en 12-dagers utflukt til Den internasjonale romstasjonen. Prisen var på svimlende 249 millioner kroner - altså 21 millioner kroner per dag.

Pengene hadde Garriott tjent på å bygge opp og selge dataspillselskaper.

I et ferskt intervju med CNBC forteller han om hvordan det var å reise ut i verdensrommet. En av opplevelsene ga ham en kraftig fysisk reaksjon, som best kan beskrives som en scene i en skrekkfilm.

FAR OG SØNN: Richards far, Owen Garriott, var en av NASAs første vitenskapsastronauter og tilbrakte 60 dager på en amerikansk romstasjon tilbake i 1973. Foto: Dmitry Lovetsky /AP / NTB Scanpix
FAR OG SØNN: Richards far, Owen Garriott, var en av NASAs første vitenskapsastronauter og tilbrakte 60 dager på en amerikansk romstasjon tilbake i 1973. Foto: Dmitry Lovetsky /AP / NTB Scanpix Vis mer

Guttedrømmen

Drømmen om verdensrommet hadde amerikaneren båret siden han var en liten gutt, og hadde vanskelig for å gi slipp på den siden faren hans også var astronaut.

Faren Owen Garriott var nemlig en av NASAs første vitenskapsastronauter og tilbrakte 60 dager på en amerikansk romstasjon tilbake i 1973.

- Jeg vokste opp i romfartsmiljøet. Alle naboene mine var astronauter, så jeg trodde den gang at alle reiste til verdensrommet, sa Garriott til BBC i 2008.

Siden det amerikanske romfartsprogrammet NASA nektet å godta Garriotts tilbud, måtte han fri til russiske Roskosmos. De svarte at det ville koste mye penger å bestemme seg for om det kunne fullføres, og hvordan de skulle gjøre det.

TRE ROMFARERE: Ved Garriotts side satt landsmannen Mike Fincke og kosmonauten Yuri Lonchakov da romfartøyet ble skutt opp i 2008. Foto: Dmitry Lovetsky /AP / NTB Scanpix
TRE ROMFARERE: Ved Garriotts side satt landsmannen Mike Fincke og kosmonauten Yuri Lonchakov da romfartøyet ble skutt opp i 2008. Foto: Dmitry Lovetsky /AP / NTB Scanpix Vis mer

«Vi oppfattet det som et tilbakeholdent 'ja'», skrev Garriott i en kronikk i NBC News i fjor.

Penger var nemlig ikke et problem for ham, ettersom han er en av grunnleggerne av dataspillselskapet Origin Systems, som ble solgt til Electronic Arts i 1992.

Garriott understreker at han har gjennomgått de samme forberedelsene som NASA-astronauter for å være kapabel til å gjennomføre reisen. Han måtte også legges under kniven to ganger: Først en øyeoperasjon, så en leveroperasjon.

Oppskyting

12. oktober 2008 - åtte år etter han først tok kontakt med Roskosmos - var det endelig klart for oppskyting av romfartøyet Sojus TMA 13. Ved Garriotts side satt landsmannen Mike Fincke og kosmonauten Yuri Lonchakov.

«Å se jordkloden fra verdensrommet endret livet mitt. Jeg innså hvor verdifullt og sårbart hjemmet vårt er - en følelse noen kaller 'overblikkseffekten'», skrev han i kronikken.

OPPSKYTING: 12. oktober 2008 - åtte år etter han først tok kontakt med Roscosmos - var det endelig klart for oppskyting av romfartøyet Soyuz TMA 13. FOTO: Bill Ingalls / Reuters / NTB Scanpix
OPPSKYTING: 12. oktober 2008 - åtte år etter han først tok kontakt med Roscosmos - var det endelig klart for oppskyting av romfartøyet Soyuz TMA 13. FOTO: Bill Ingalls / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Den såkalte «overblikkseffekten» er noe som har vært kjent siden astronauter ble sendt til verdensrommet i Apollo 8 i 1968. Fenomenet oppstår når du beveger deg så langt fra jordkloden at du blir i stand til å se hele planeten.

«Det er den ubehagelige følelsen av å være i stand til å se det store bildet, og å føle seg som en del av enda større prosesser, enn de små, intrikate prosessene som bobler på jordoverflaten», skriver Business Insider.

- Som en skrekkfilm

Garriott forteller at han kunne se hvilke konsekvenser våre handlinger har hatt på jordkloden, blant annet nedkappingen av Amazonasregnskogen.

- Når man ser på det, tenker man: «Det er ikke bærekraftig!» Menneskehetens fotavtrykk finnes overalt på jordas overflate, sier han i intervjuet med CNBC.

Men «overblikkseffekten» ga også en dramatisk virkning for romfareren.

LANDING: 24. oktober 2008 - tolv dager etter oppskytingen - landet Garriott trygt på bakken i nord-Kashakstan. FOTO: Dmitry Kostyukov / AP / NTB Scanpix
LANDING: 24. oktober 2008 - tolv dager etter oppskytingen - landet Garriott trygt på bakken i nord-Kashakstan. FOTO: Dmitry Kostyukov / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Plutselig fikk jeg en kraftig fysisk reaksjon. Den beste måten å beskrive det på er at det er som en skrekkfilm: Når skuespilleren står i gangen, mens kameraet flyttes bakover og objektivet samtidig zoomer inn - slik at skuespilleren forblir i samme størrelse, men det ser ut som om gangen rundt ham kollapser.

- Slik føltes det å se jordkloden fra romfartøyets vindu, sier Garriott.

Toalettutfordringer

Men alt er ikke bare luksus og komfort i verdensrommet. Garriott forteller at den eneste tingen man ikke forbereder seg på, er å gå på do.

Toalettet var på størrelse med en telefonkiosk, og fungerte som en støvsuger, som kunne festes på to måter avhengig av hva man skal kvitte seg med.

Mens urinering går relativt greit, forteller Garriott at avføring byr på større problemer. Man må nemlig lage et hull på størrelse med en brusboks, og tyngdekraften kan gjøre opplevelsen utfordrende.

Garriott trengte både gummihansker og våtservietter for å gjøre fra seg, forteller han.

Med reisen ble den amerikanske rikingen den sjette romturisten i historien, og sannsynligvis kommer det mange flere i framtida.

SVIMLENDE SUM: Garriott betalte 30 millioner dollar (249 millioner kroner etter dagens kurs) for turen til verdensrommet. FOTO: Dmitry Kostyukov / AP / NTB Scanpix
SVIMLENDE SUM: Garriott betalte 30 millioner dollar (249 millioner kroner etter dagens kurs) for turen til verdensrommet. FOTO: Dmitry Kostyukov / AP / NTB Scanpix Vis mer

På gang

Tesla-gründer Elon Musk har opprettet SpaceX, et romprogram som har som mål å sende mennesker til Mars. I september ble det kjent at japanske Yusaku Maezawa blir den første turisten til å reise til månen med SpaceX.

Ifølge nyhetsbyrået AP vil han invitere med seg seks til åtte kunstnere, arkitekter, designere og andre kreative mennesker på reisen.

Samtidig jobber verdens rikeste mann, Jeff Bezos, med romprogrammet Blue Origin, som har som mål å begynne å selge turer til verdensrommet for mellom 200 000 og 300 000 dollar per person. Salget skal etter planen begynne allerede neste år.

Men er Garriott lysten på en ny tur? Mye tyder på det.

«Så snart min venn Elon Musk får på plass en rakett som kan nå Mars, tar jeg med familien min til en ny verden», skrev han i kronikken.