Betalte 3,3 mill for Napoleons kjærlighetsbrev

«Jeg sender deg tre kyss - et til hjertet, et på munnen og et på øynene.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Et kjærlighetsbrev fra den sagnomsuste franske keiseren Napoleon til Josephine, som senere skulle bli hans kone, ble solgt for hele 276.000 pund eller 3.255.420 kroner på auksjon i London i går, melder BBC.

Ba om tilgivelse

I brevet som er ett av tre kjente brev han skrev til Josephine før de giftet seg, ber den mektige krigføreren om godt vær hos sin elskede etter en lite hyggelig verbal utblåsning.

Og Napoleon Bonaparte sparte ikke på kjærlighetskruttet:

«Jeg sender deg tre kyss - et til hjertet, et på munnen og et på øynene,» skrev keiseren som forøvrig ikke sparte på kruttet i andre sammenhenger heller.

Napoleon var Frankrikes keiser under navnet Napoléon I fra 18. mai 1804 til 6. april 1814. Som øverstkommanderende for den franske militærmakt erobret og hersket han over det meste av det vestlige og sentrale Europa, og hadde et par år også makten i Egypt.

Newton-brev solgt for 2,4 mill.

Kjærlighetsbrevet fra Napoleon var blant en rekke brev fra kjente personer som ble omsatt for til sammen 44.821.000 kroner på auksjonen i London.

KJÆRLIGHETSBREV: Dette kjærlighetsbrevet (t.v) fra Napoleon Bonaparte gikk for nær 3,3 millioner kroner på auksjon i London i går. Bildet i midten viser en av Napoleons sabler. På bildet til høyre retter Christies-direktør Nicholas Lambourn på en av den franske keiserens hatter på auksjonshuset i 2005. Foto: SCANPIX/EPA/AFP
KJÆRLIGHETSBREV: Dette kjærlighetsbrevet (t.v) fra Napoleon Bonaparte gikk for nær 3,3 millioner kroner på auksjon i London i går. Bildet i midten viser en av Napoleons sabler. På bildet til høyre retter Christies-direktør Nicholas Lambourn på en av den franske keiserens hatter på auksjonshuset i 2005. Foto: SCANPIX/EPA/AFP Vis mer

Brev fra Peter Den Store av Russland, Isaac Newton, Dronning Elisabeth I, Winston Churchill og Ernest Hemingway gikk alle under hammeren.

Napoleons kjærlighetsbrev var på forhånd estimert til å gå for 50.000 pund, men endte opp med å gå fem ganger så dyrt. Nærmest var et brev fra Newton som ble solgt for 204.000 pund, eller 2.406.180 kroner, fire ganger høyere enn estimert verdi.

Tilhørste bankmann fra Østerrike

De historiske kjendisbrevene tilhørte den østerriske bankmannen Albin Schram som døde i 2005. Hans interesse for å samle slike brev kom etter at han fikk Napoleon-brevet av et familiemedlem.

Et av de siste brevene skrevet av Mahatma Gandhi ble trukket fra salg mandag. Schrams forretningsførere var enige om at brevet skal returneres til myndighetene i India.

I brevet skal Gandhi ha bønnfalt om større toleranse for muslimer i det nye, uavhengige India.

Betalte 3,3 mill for Napoleons kjærlighetsbrev