PARTYPARTY: Her fester Arnold Schwarzenegger med hotellkonge Petter Stordalen og kona Gunnhild. Her står de foran en rød Tesla, en elektrisk sportsbil. Foto: Privat
PARTYPARTY: Her fester Arnold Schwarzenegger med hotellkonge Petter Stordalen og kona Gunnhild. Her står de foran en rød Tesla, en elektrisk sportsbil. Foto: PrivatVis mer

Betalte 3,5 millioner for å få «The Climanator» til Norge

Arnold Schwarzenegger lot seg lokke til Norge av millioner av kroner og Petter Stordalens naschpiel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg hadde høye forventninger , men det ble overgått av Arnold Schwarzenegger. Han hadde et imponerende innlegg, og er en engasjert miljøverner med gode tanker om hvordan man kan få gjennomslag for en mer aktiv klimapolitikk, sier Einar Håndlykken, daglig leder i miljøvernstiftelsen Zero, til Dagbladet.

Med hovedannonsører som Petter Stordalens Choice-hoteller, Statkraft og Hydro, hentet Zero inn mannen Håndlykken selv kaller «klimaets actionhelt» for 3,5 millioner kroner til årets konferanse.

Terminert ekteskap Det kommer godt med, ettersom Schwarzenegger på privaten går mot en terminering av ekteskapet med Maria Shriver, som han nå er separert med.

Dagen før han gikk på scenen på Zero-konferansen, var han på Petter Stordalens klimafest på søndag kveld. Der kom han, ifølge Stordalen selv på Twitter, med noen gode ord:

«Thank you Arnie, for the best speech ever held in my house, @Schwarzenegger - The Climanator!!»

Stordalen la også ut et bilde av seg selv sammen med Schwarzenegger, som selv så ut til å være opptatt av å snakke med kona Gunnhild - foran en knallrød Tesla. Både hotellkongen og actionfilm-stjernen er begge tilhengere av den smekre elbilen.

Schwarzenegger mener folk aller helst kunne tenkt seg elbiler så lenge de er fine og sterke som andre biler.

- Snakk om fordelene Som hovedattraksjon på Zero-konferansen snakket han varmt om at det er viktig å tenke på klimatiltak som noe man kan tjene penger på, og ikke alltid et offer man må gjøre. Han mener miljøbevegelsen i dag er for dårlige på å snakke om det positive med klimatiltak.

HOVEDATTRAKSJON: Arnold Schwarzenegger snakket om verdien av markedsføring av klimautfordringen på gårsdagens Zero-konferanse. Foto: Scanpix
HOVEDATTRAKSJON: Arnold Schwarzenegger snakket om verdien av markedsføring av klimautfordringen på gårsdagens Zero-konferanse. Foto: Scanpix Vis mer

- Miljøbevegelsen må bli flinkere til å snakke om fordelene ved en grønn økonomi. Vi kan ikke bare snakke om klimaendringer. Vi må også snakke om jobber, sa Schwarzenegger.

Han mener motparten til miljøbevegelsen er flinkere til å spisse budskapet. Mange vegrer seg mot å satse grønt fordi de blir fortalt at økonomien vil krasje, mange vil miste jobben og strømprisene vil gå til himmels, mener han.

- I California viste vi at dette ikke er tilfellet. Men det hjelper ikke om du har verdens beste produkt. Hvis du ikke er flink nok til å markedsføre det, vil ingen kjøpe det, sa han.

- Miljøbevegelsen skaper negativt bilde Einar Håndlykken - som en del av miljøbevegelsen - sier at han er enig med den tidligere California-guvernøren.

- Miljøbevegelsen har lett for å skape et negativt bilde av samfunnet man gjerne vil ha, men jeg vil påstå at Zero har en annen tilnærming til det enn andre. Vi tenker på hvordan man kan skape muligheter. Som jeg sa i min egen tale, er klimainnsats noe man kan tjene penger på, og som ikke koster så mye, sier Håndlykken til Dagbladet.

- Jeg kom med en lignende oppfordring, for dette kan skape en ny industri, fortsetter han.

Han er glad for at Schwarzenegger skapte engasjement og stor mediedekning rundt konferansen, og mener det har ført til å få ut et positivt budskap om klimautfordringene.

BESØKTE STORDALEN: Hotelkonge Petter Stordalen inviterte Arnold Schwarzenegger på fest på Bygdøy i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
BESØKTE STORDALEN: Hotelkonge Petter Stordalen inviterte Arnold Schwarzenegger på fest på Bygdøy i Oslo. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Men Håndlykken vil ikke bekrefte Dagbladets opplysninger om at nettopp dette kostet dem 3,5 millioner kroner, og forteller at de har signert detaljerte kontrakter og at hemmelighold var forutsetningen for at han skulle komme.

- Han var fantastisk. Han var imponerende, morsom og innsiktsfull, mener Håndlykken, som er helt klar på at Zero er kjempefornøyd.

FORNØYD: Zero-sjef Einar Håndlykken. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
FORNØYD: Zero-sjef Einar Håndlykken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix . Vis mer