Betalte 40 mill. for «smarte» råd

Statoil betalte 40 millioner kroner til rike rådgivere med tvilsomt rykte for å lære hvordan man gjør forretninger i Iran. Nå er Statoil siktet for grov korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil og Iran

Dagens Næringsliv har avslørt at Statoil har inngått konsulentkontrakt til 115 mill. kr med det iransk-britiske selskapet Horton Investments (HI).

Mehdi Hashemi Rafsanjani, sønn av Irans ekspresident Ali Akbar Hashemi Rafsanjani, er en av kontraktens viktigste rådgivere. Han er rg direktør i Irans statlige oljeselskap.

Statoil etterforskes for mulig korrupsjon.

Statoil har sagt opp avtalen med HI. 40 mill. kr er betalt til en konto i Sveits.

Iran har rundt ni prosent av verdens påviste oljereserver og ca. 18 prosent av gassreservene.

Statoil er foreløpig operatør for utbyggingen av tre faser i gass- og kondensatfeltet South Pars i Persiabukta. Bygging av tre plattformer og rørledning til land er påbegynt.

Statoils andel av kostnadene til bygging av tre plattformer og rørledningen til et gassanlegg på land er til 300 mill. US-dollar.

BERGEN/OSLO (Dagbladet): Statoil er siktet etter straffelovens bestemmelse om ulovlig påvirkning av utenlandsk offentlig tjenestemann, grov korrupsjon. Strafferammen er på ti år.

Fjell må gå av?

Mandag skal Statoils styre drøfte saken som er under opprulling i forbindelse med oljeselskapets engasjement i Iran, og som Økokrim etterforsker. Konsernsjef Olav Fjell kan bli nødt til å gå.

Statoil-direktøren for internasjonal virksomhet, Richard Hubbard, som i fjor inngikk den rause konsulentavtalen - gikk i går på dagen. Men det er Fjell som har hovedansvaret, og som har gitt fullmakt til å inngå avtalene.

Kostbare møter

Det er mistanke om at tjenestene konsulentselskapet Horton Investments Ltd. skulle yte Statoil, egentlig er korrupsjon. Den sentrale rådgiveren tilknyttet selskapet, Mehdi Hashemi Rafsanjani, har samtidig en direktørstilling i det nasjonale iranske oljeselskapet NIOC - Statoils motpart på Iran-prosjektet.
Etter at dette ble kjent gjennom Dagens Næringsliv, har Statoil hevet avtalen med Horton. Selskapet, som er registrert i et karibisk skatteparadis, skulle få 115 millioner kroner for sine råd over en tiårsperiode. Enda samarbeidet har pågått bare ett år, er 40 millioner kroner allerede betalt til en konto i Sveits.

Om hva Statoil har fått igjen for beløpet, svarer konsernsjefen:

- Vi har fått verdifull informasjon om hvordan man gjør forretninger i Iran - helt nødvendige råd om hvordan man skal gå fram i et slikt fremmed land, om hvilke kontraktsformer som finnes, og hvordan beslutninger fattes.

Fjell bekrefter at samarbeidet med Abbas Yazdi, som eier Horton, og Rafsanjani ikke har resultert i en eneste håndfast rapport. Kontakten med dem har vært møter. Det har med andre ord vært dyre, muntlige råd.

Fjell innrømmer at Statoil har utvist dårlig skjønn i saken. Han er forberedt på å ta konsekvensene av det , og beklager at Statoil ikke har gjort bedre undersøkelser rundt selskapet de engasjerte som rådgivere.

Fjell innrømmer at han kjente til at Rafsanjani var en av konsulentene i Horton Investments Ltd. Men han hevder han ikke var klar over at Rafsanjani hadde et forhold til NIOC-systemet. Det ble han klar over i juni, men syntes ikke det var grunn til å reagere.