Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Betalte 40 mill.!

Skipsreder og finansmann Tharald Brøvig med kone stortrives i sin villa ved Bygdøys strandlinje. Eneste aber var planene om å belemre nabotomta- og Bygdøy - med terrasseleiligheter! Brøvig var «føre var» og kjøpte den 5,5 mål store tomta.Å kjøpe seg fri for naboer kostet ham 40 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparets egen tomt er av Finansavisen anslått å koste rundt 40 millioner kroner - den også.

Med 80 millioner kroner i personlige boligverdier blir han derved betegnet som Norges ukronede boligbesitter.

På politikerhold betegner SV kjøpet som en illustrasjon på et sykt samfunn med enorme forskjeller på fattig og rik. For eksempel er rundt 6000 nordmenn uten fast bolig. På en gjennomsnittlig oslotomt på 5,5 mål kunne OBOS bygd 100 romslige leiligheter til rundt 200 mennesker.

Hjemme hos ekteparet Brøvig er det hustruen som tar telefonen.

- Den naturlige linjen på Bygdø vil man gjerne bevare. Bygdø består av villabebyggelse, og slik skal det forbli. Vi har myndighetene på vår side, sier Inger Sande Brøvig til Dagbladet.

Fra sin kontortelefon uttaler ektemannen Tharald at det var «deilig» å sikre utsikten på Bygdøy - en seier for estetikken, og et tap for profitthungeren, mener han.

Forstyrrede konturer

- Og eiendommen var verdt prisen. Det finnes ikke maken i hele Oslo. For å få sjøutsikt måtte man ha bygd i høyden på nabotomten. Da ville man ha forstyrret konturene av innseilingen til Oslo, samt at utsikten mot byen ville blitt ødelagt for oss, sier Tharald Brøvig til Dagbladet.

- Hvordan ville konturene blitt forstyrret?

- Hvis du står på danskebåten, for eksempel, så ser du Bygdøs villabebyggelse gå over i Sjøfartsmuseet. Det er ganske harmonisk. Hvis man plutselig setter opp to betongklosser, vil utsikten mot Bygdø bli ødelagt. Tilfeldigvis har også jeg interesse av å unngå dette, da min utsikt vil bli ødelagt av betongklossene.

- SV mener det vitner om et sykt samfunn når noen har råd til å bruke 40 millioner kroner på å kjøpe seg fri for naboer. Hva syns du?

Til byens beste

- Jeg skjønner uttalelsen, men at innseilingen til Oslo ikke forstyrres er til det beste for byens befolkning. Alternativet er å bygge blokker med leiligheter, og det vil ikke bli sosiale leiligheter, men leiligheter til mer enn ti millioner pr. stykk. Så man bør egentlig applaudere at estetikken på Bygdø nå bevares.

- Tror du landets rundt 6000 boligløse vil applaudere merkbart?

- Hmm... Det kommer litt an på hvem. Du kan snakke om et sykt samfunn i den forstand at man kunne bygd en del rimelige OBOS-leiligheter for pengene. Men når når vi en gang har et system med privat eiendomsrett, er dette en løsning der estetikken har vunnet over profitthungeren, mener finansmannen.

Han har nå engasjert en mekler som skal finne en kjøper som selv ønsker å bo på eiendommen - og altså: i villa, ikke i blokk.