Betalte bidrag i 16 år

KRISTIANSAND (Dagbladet): For 16 år siden oppga jenta Ole Georg Bysheim (33) som far til sitt nyfødte barn - trass i at de aldri hadde hatt sex.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg visste knapt hvem jenta var da hun varslet meg på telefonen at hun ville oppgi meg som far til barnet, sier Bysheim til Dagbladet.

- Jeg var ung, vettskremt og livredd for at jeg ville havne i fengsel hvis jeg ikke skrev under på farskapspapirene. Jeg nektet ethvert bekjentskap til saken, men ble truet med rettssak. Jeg ba bidragsfogden tilføye at jeg skrev under mot min vilje. Men det godtok de ikke, sier Bysheim.

Lang kamp

- Etter at jeg hadde unnlatt å betale bidrag i 14-15 måneder, prøvde jeg å få bevist at jeg ikke var barnets far. Da var det for seint. En slik prøve måtte bli tatt innen ett år. I mitt tilfelle var det for seint, forteller Bysheim.

Først etter rettssak og DNA-tester ble det i mai i år endelig bevist at barnets mor hadde bløffet om hvem som var faren.

Bysheim har fått tilbakebetalt 224000 kroner i barnebidrag som han feilaktig er blitt krevd for siden mai 1985.

Skattefuten meldte seg omgående og forlangte cirka 40000 kroner i skatt. Det var den eneste gangen det offentlige viste sin handlingsraskhet.

Barnevernet advarte

I går sto den 33-årige lysmesteren ved Agder Teater fram med sin historie i Fædrelandsvennen. Mange av Bysheims nærmeste ble sjokkert over hva han har gjennomgått.

- Jeg har fått veldig mange oppmuntrende reaksjoner, sier Bysheim til Dagbladet.

Barnemoren hevder at det var barnevernet som advarte henne mot å gå med på DNA-test for å fastslå farskapet. Kvinnen sier at hun i dag vet hvem som er sønnens biologiske far, men hun vil la sønnen bestemme selv om han vil ta kontakt når han blir myndig.

Den aktuelle sekretæren hos bidragsfogden sier hun ikke husker saken, men avviser kategorisk at det ble brukt tvang for å få noen til å underskrive for et farskap.

LANG KAMP: I 16 år har Ole Georg Bysheim betalt urettmessig barnebidrag.