Betalte festen med skattekroner

Sveriges migrasjonsminister Jan O. Karlsson har sendt regning for en privat middag til utenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kolleger i Socialdemokraterna krever at han går av. Nylig blåste det opp til bråk rundt svenskenes bistands- og migrasjonsminister Jan O. Karlssons svært så høye lønn: 120 000 netto per måned.I går kunne avisa Expressen avsløre at «Janne» i høst fakturerte en privat middag som representasjonsutgifter. Rundt 3800 skattebetalerkroner har blitt brukt til å kjøpe inn seks liter sørafrikansk rødvin, seks liter fransk bordeaux-vin, sprit, diverse typer øl, kreps, grønnsaker, limefrukt, egg, juice og krydder.

Det hele havnet på middagsbordet hjemme hos Karlsson 19. september i år. Til stede var blant andre daværende forsvarsminister Björn von Sydow og tidligere finansminister Kjell-Olof Feldt. I ettertid sier

Ingen av dem at de trodde det dreide seg om en offisiell tilstelning.

Videre skrev Karlsson i regninga til utenriksdepartementet at LO-rådgiver Gudmund Larsson også var tilstede. Det var han ikke. Ministeren har også slurvet med retningslinjene for fakturering av arbeidsutgifter.

Avventende

Karlsson betalte pengesummen tilbake til utenriksdepartementet i går, men flere av Sveriges ledende sosialdemokrater forlanger at han trekker seg. Dagbladet snakket med statsminister Göran Persson på Det norske Arbeiderpartis landsmøte i går. Han mente det er forhastet å kreve ministerens umiddelbare avgang.

- Er det slik at dette har vært en privat middag, så er det selvsagt feil. Men det låter «konstigt» at mennesker som burde vite bedre, gjør den type feil.

- Jan er veldig, veldig sliten. Jeg skal prøve å få til en samtale med ham i løpet av helga eller tidlig i neste uke.

Vil ha gjennomgang

- Er dette en pinlig sak for deg som statsminister?

- Alle motganger som rammer mine statsråder, rammer også meg. Jeg tar dette svært personlig, og det er klart at det også er en politisk belastning.

- Ville du gjort det samme sjøl?

- Jeg vet ikke hva Jan Karlsson har tenkt. Kretsen som var på den middagen er noe av det mest offisielle vi har i Sverige. Det kan være en vanskelig grensegang. Persson sa også at han forstår folks harme, dersom saken er riktig framstilt.

Nå vil han gjennomgå statsrådenes retningslinjer.