Betalte for avisartikler

Den amerikanske hæren i Irak har brukt millioner av dollar på å plante artikler i irakiske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Både aviser og journalister har fått flere hundre dollar hver måned for å publisere amerikanske propagandaartikler.

Artiklene kommer fra de militære «informarsjonsoperasjonene» i Irak, og som er blitt styrt av PR-firmaet Lincoln Group i Washington.

«Strategisk kommunikasjon»

Dette PR-firmaet har spesialisert seg på «strategisk kommunikasjon» i militære konflikter, og har oversatt artiklene til arabisk før de er blitt plassert i aviser i Bagdad. I følge Los Angeles Times har dette vært en multimillondollar operasjon.

Artiklene er blitt publisert uten at den riktige kilden er oppgitt, og PR-firmaets agenter har enten utgitt seg for freelance reportere eller annonsedirektører.

Det amerikanske forsvaret har også kjøpt en avis i Irak, og har kontroll over en radiostasjon som sender pro-amerikanske meldinger til irakerne.

Knight Ridder, som eier en rekke aviser i USA, har også meldt at amerikanske offiserer har opprettet noe de kaller Bagdads Presseklubb, som betaler medlemmene 200 dollar i måneden for å skrive positive artikler om USAs militære operasjoner.

Ukjent

Som vanlig når uheldige operasjoner i Irak blir avslørt er svaret fra Det hvite hus og Pentagon er at man ikke kjenner til saken, og må undersøke nærmere.

Pentagons talsmann Bryan Whitman sier at forsvarsdepartementet har svært få fakta om dette, og at man har rettet en henvendelse til militære tjenestemen i Bagdad for å bringe klarhet i om dette kunne bekreftes. Han sa også at han visste at forsvarsminister Donald Rumsfeld var blitt oppmerksom på saken, og hadde uttrykt bekymring.

Talsmann i Det hvite hus, Scott McClellan sier: -   Vi har bedt om mer informasjon fra Pentagon.

Lukket møte

Formannen i Senatets forsvarskomite, senator John W. Warner, innkalte i går topptjenestemenn i Pentagon til et lukket møte om saken.

-  Jeg er bekymret for alle saker som kan underminere USAs troverdighet når det gjelder å hjelpe irakerne til å etablere et demokratisk samfunn.

Bekymret

En fri og uavhengig presse er en hjørnestein i en fungerende demokrati, og jeg er bekymret for alle handlinger som kan undergrave uavhengigheten av irakiske medier, sa Warner i en uttalelse fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer