Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Betalte for gisseldrap

Osama bin Laden betalte tsjetsjensk, fundamentalistisk gerilja for å hugge hodet av fire utenlandske gisler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som USA mistenker for å være hovedansvarlig for terrorangrepene 11. september, betalte pengene til en tsjetsjensk geriljaleder ved navn Arbi Barajev gjennom araberen Kattab. Kattab er en av de mest kjente opprørslederne i Tsjetsjenia.

Barajev og hans menn bortførte en new zealandsk og tre britiske ingeniører som installerte et nytt mobiltelefonsystem i republikken. De avkappede hodene til Stanley Shaw, Darren Hickey, Rudolf Petschi og Peter Kennedy ble funnet i en sekk på en landevei i desember 1998, et par måneder senere. Ingeniørene var de første utenlandske gisler som ble drept i Tsjetsjenia.

«Islamsk revolusjon»

Kattab mottok flere millioner dollar fra bin Laden for å starte en islamsk revolusjon i Tsjetsjenia, meldte BBC onsdag. Tsjetsjenia var tidligere sovjetisk og russisk republikk som oppnådde reell, om ikke juridisk, uavhengighet i 1996. Russiske styrker invaderte landet på nytt høsten 1999 for å bekjempe separatistene.

En britisk gransking av drapet viste at mennene var blitt mishandlet før halsen ble skåret av med kniv. De hadde ikke fått mat.

Før bortføringen ble de fire omtalt som den tsjetsjenske geriljaens gjester. De bodde i et kompleks som var beskyttet av væpnede vakter.

Da gislenes hoder ble funnet, la Tsjetsjenias president Aslan Maskhadov skylden på «utenlandske spesialstyrker og deres tsjetsjenske håndlangere». Hensikten var ifølge presidenten å hisse opp til flere voldshandlinger og sabotere forsøkene på å skape normale forbindelser mellom Tsjetsjenia og omverdenen.

(NTB)

Vitne

BBCs økonomiredaksjon opplyser de har funnet forbindelsen til bin Laden gjennom en annen mann, Abdurakhman Adukhov, som var gissel sammen med utledningene hos Barajev og senere løslatt. Adukhov hadde snakket med Barajev og spurt hvorfor han drepte ingeniørene. Han fikk til svar at Osama bin Laden hadde budt 30 millioner dollar (270 millioner kroner), mens løsepengene som ble tilbudt for å få dem fri var bare en tredel, 90 millioner kroner.

- Ifølge Barajev ville han og hans menn tjene mer på å drepe mennene enn på å løslate dem. Pengene ble betalt av arabiske venner. Det kan virke som at pengene var del av en større «pakke» for å utbre islamsk fundamentalisme i regionen, slik at folk fra Vesten skulle bli skremt fra å dra dit. Bin Laden og hans allierte ville få friere hender, hevdet BBC i programmet.

BBC intervjuet også en annen mann som ble bortført av geriljaen, Sjak Sjarukhanov, som sier beslutningen om å drepe de fire ansatte i Granger Telecom ble tatt mens forhandlingene om frigivelse pågikk.

(NTB)

Hele Norges coronakart