Betalte ikke barnebidrag - stemples kriminell

KRISTIANSAND (Dagbladet): 41-årige «Per» fra Aust-Agder unnlot å betale barnebidrag i ti måneder. Han må nå møte i retten, og stemples dermed som kriminell. Dette er offentlig torpedovirksomhet, mener «Per».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er en av de første som trekkes for retten etter at Trygdeetatens Innkrevningssentral (TI) i fjor tok i bruk den sterkeste luten for å få trege bidragsytere til å gjøre opp gjelda.

Denne uka møtte trebarnsfaren i Kristiansand forhørsrett der dommerfullmektig Siv Torunn Skagestad skal utmåle straffen hans.

Politiet har foreslått at 41-åringen skal dømmes til 30 dagers betinget fengsel. For å unngå å havne bak fengselsmurene må «Per» hver måned de nærmeste to årene punktlig tilbakebetale 1000 kroner av bidragsgjelda i tillegg til det ordinære bidraget.

- Staten har gjeninnført gjeldsfengselet. Dette er ikke annet enn offentlig torpedovirksomhet, mener «Per».

Ble kastet ut

«Per» ble kastet ut av kona etter årelangt ekteskap. Et nært familiemedlem flyttet inn og overtok hans plass.

- Skilsmissen kom som lyn fra klar himmel. Jeg gikk inn i en dyp depresjon og vurderte å ta mitt eget liv. I denne situasjonen virket det totalt meningsløst å skulle betale bidrag, selv om jeg var klar over at det var min plikt, forteller «Per» til Dagbladet.

Til sammen opparbeidet han seg 31000 kroner i bidragsgjeld før han fikk orden på innbetalingene.

41-åringen erkjente straffeskyld i forhørsretten for å få saken ut av verden.

- Men det er bittert og føles dypt urettferdig at jeg skal anmeldes og trekkes for retten når Trygdeetatens Innkrevingssentral ikke godtok mitt forslag om minnelig tilbakebetaling av bidragsgjelda, sier «Per».

Avviste tilbud

I mai i fjor truet TI med å politianmelde ham.

- Jeg tilbød å betale 500 kroner ekstra i måneden. Forslaget ble blankt avvist av en saksbehandler som behandlet meg svært arrogant, hevder 41-åringen.

I løpet av få uker i fjor høst opplevde «Per» at hele fire saksbehandlere hadde ansvaret for saken hans. På ett tidspunkt ble bidragskravet forhøyet med 400 kroner måneden.

- Det var jo 100 kroner mindre enn mitt nedbetalingsforslag, sukker han.

I løpet av høsten ble 41-åringen innkalt til to politiavhør på lensmannskontoret. I detalj forklarte han om samlivsbruddet og sine psykiske problemer i kjølvannet av sjokket.

- Det føltes nedverdigende å måtte brette ut privatlivet til en politimann i en avhørssituasjon, sier «Per».