Betalte ikke bot

BA-HR-advokat Øyvind Eriksen ønsker innsyn i Økokrims dokumenter før han eventuelt vedtar boten på 50 000 kroner for brudd på regnskapsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den erfarne forretningsadvokaten har nå selv søkt advokathjelp.

- Eriksen ba om mitt råd, og jeg ba ham om ikke å vedta forelegget før han har sett hva slags bevisførsel og dokumentasjon det bygger på, sier advokat Arvid Ødegård.

Ønsker gjennomgang

Dermed er det likevel ikke sikkert at Øyvind Eriksen aksepterer forelegget han ble ilagt 22. desember. Tidligere har advokathuset BA-HR, der Eriksen er partner, sendt ut en pressemelding hvor det tre ganger presiseres at «Eriksen vedtar forelegget».

- Det er ikke noe dramatisk i dette. Eriksen har til hensikt å vedta forelegget, men før han gjør det ønsker han en gjennomgang av saksdokumentene, sier advokat Ødegard.

- Opptrådte BA-HR noe hastig da de sendt ut sin pressemelding samme dag som forelegget ble kjent?

- Nei, overhodet ikke, og jeg kan ikke se at det er noe avvik mellom pressemeldingen til BA-HR og det jeg nå sier.

- Brøt loven

I forelegget fra Økokrim anklages Øyvind Eriksen for å ha brutt både merverdiavgiftsloven og fem paragrafer i regnskapsloven da han oversendte en faktura til Aker RGI i fjor sommer. Fakturaen ga inntrykk av å være et oppgjør for juridiske tjenester advokathuset BA-HR hadde levert til Aker-systemet.

Realiteten var at fakturaen ble pumpet opp for å sørge for at det ble overført 1,5 millioner kroner ekstra til advokatfirmaet. Pengene skulle gå til å betale Tore Tønne for arbeid han gjorde i forbindelse med Akers overtakelse av Kværner-konsernet.

Den opprinnelige fristen for å vedta forelegget gikk ut 30. desember, men Økokrim har gitt Eriksen forlenget frist.

- Normalt er det en tidagersfrist, men vi gir dem fortsatt mulighet til å vurdere saken nærmere, før vi eventuelt oversender den til retten, sier førstestatsadvokat Erling Grimstad ved Økokrim.

- Det er det som normalt skjer hvis forelegget ikke vedtas.