Betalte ikke for overtid

Arbeidere mener de ble behandlet som slaver av Tommy Sharif.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 14-15 timers arbeidsdager, ingen overtidsbetaling, korte matpauser og elendige boforhold. Det skal ha vært hverdagen til arbeiderne hos dekk-millionær Tommy Sharif.

VG har snakket med flere polakker som har jobbet for Sharif. De forteller om et liv i brakker med lange arbeidsdager uten overtidsbetaling.

- Vi ble behandlet som slaver. Jeg kan ikke beskrive med ord hvor forferdelig det er i brakken. Det er jo nærmest en container, sier en av arbeiderne til VG.

Tommy Sharif innrømmer at han ikke har betalt for overtidsarbeid. Han har betalt de ansatte vanlig timelønn, uten de 40 prosent tillegg som loven krever som minimum for overtidsarbeid. Sharif hevder han ikke visste at de ansatte hadde krav på slikt tillegg.

- Jeg var ikke klar over det, sier han til VG.

De polske arbeiderne bodde i brakker på eiendommen der Sharifs dekksenter sto fram til han flyttet i oktober. Arbeiderne beskriver avskyelige boforhold der de måtte dele rom i mange måneder.

- Det er ikke forsvarlige boforhold. Absolutt ikke, sier Sharif.

Tomta er nå solgt og Sharif sier han har ryddet opp det han eier. Ifølge Skedsmo kommune har Sharif heller aldri søkt om tillatelse til å ha ansatte boende i en brakke på tomta.

KONGE BLANT DEKKENE: Men de ansatte er ikke like fornøyd med forholdene hos Tommy Sharif. Foto: Scanpix
KONGE BLANT DEKKENE: Men de ansatte er ikke like fornøyd med forholdene hos Tommy Sharif. Foto: Scanpix Vis mer

Polakkene jobbet for Sharif gjennom byrået Rett Bemanning. De har nå brutt samarbeidet med dekkongen fordi de mener at arbeidsforholdene var kritikkverdige. Forrige uke var Arbeidstilsynet på kontroll hos Sharif, de avdekket at bare 16 av de 25 ansatte hadde arbeidskontrakter og han er nå pålagt å rydde opp i forholdene.