- Betalte løsepenger for FN-gisler i Syria

FN fikk Qatar til å betale drøyt 160 millioner kroner i løsepenger til Nusrafronten i Syria, for å få dem til å løslate 43 FN-soldater som ble holdt som gisler, melder israelske Channel 2.

VED GRENSA: Israelske soldater på Golanhøydene skal ha vært vitne til at Nusrafronten fikk løsepenger for de 45 FN-soldatene de holdt fanget tidligere i høst. Foto: REUTERS/Baz Ratner
VED GRENSA: Israelske soldater på Golanhøydene skal ha vært vitne til at Nusrafronten fikk løsepenger for de 45 FN-soldatene de holdt fanget tidligere i høst. Foto: REUTERS/Baz RatnerVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske TV-kanalen har vist et opptak av det som hevdes å ha vært overleveringen av løsepenger som skal ha funnet sted på Golanhøydene 11. september.

Opptaket viser ifølge Channel 2 hvordan en representant fra FN krysset grensa fra den israelskokkuperte til den syriske delen av Golanhøydene, skriver Haaretz.

Der møtte han en gruppe opprørere fra Nusrafronten, som kom kjørende i en kortesje av hvite biler.

Sjekket PC Vaktsomme israelske soldater fulgte det hele fra den andre siden av grensa og så angivelig hvordan den ene av opprørerne tok fram en bærbar PC. Det var trolig også de israelske soldatene som filmet den påståtte pengeoverleveringen.

Ifølge Channel 2 brukte opprøreren PC-en til å sjekke om løsepengene var overført. Først etter to timer var de fornøyde og kjørte deretter raskt bort fra stedet. FN-utsendingen krysset tilbake til den israelskokkuperte siden.

Noen timer senere samme dag ble FN-soldatene løslatt etter to ukers fangenskap hos opprørene.

Benekter En talsmann for FN benektet senere overfor nyhetsbyrået Reuters at det var betalt løsepenger for de 43 soldatene i UNDOF-styrken. Påstanden er heller ikke bekreftet fra annet hold.

Ifølge Haaretz var det Fiji som tok kontakt med Qatar for å be dem om å bidra til en løslatelse av FN-soldatene.

Qatar er ett av få land som har kontakt med Nusrafronten, som regnes som terrornettverket al-Qaidas forlengede arm i Syria.

(NTB)