Betalte millioner - fikk prestisjepris

Først fikk Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh over fire millioner kroner fra organisasjonen Muslim World League, som eksperter knytter til Saudi-Arabias autoritære regime. Så ga de en prestisjefylt pris til lederen for organisasjonen.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Oslo, 2. juli: Det var en flott sommerdag på Aker Brygge.

I en video filmet på trappa til Nobels Fredssenter annonserte Høyre-politiker Aamir J. Sheikh og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, sammen med Kjersti Fløgstad, leder for Nobels Fredssenter, vinneren av «Brobyggerprisen» 2021.

Det Sheikh og Bondevik ikke nevnte, var at de – da prisen ble delt ut - hadde fått over fire millioner inn på konto av den saudiarabiske prisvinneren et halvt år tidligere.

- Ingen kan eller har noen gang «bestilt» prisen. Det har alltid vært verdige prisvinnere, skriver Aamir J. Sheikh i en e-post.

- Jeg svarer ikke på flere spørsmål nå, skriver Kjell Magne Bondevik i en e-post.

Muslim World League og leder Mohammad al-Issa har ikke besvart Dagbladets henvendelse om kommentar om denne saken. Han har tidligere sagt at han setter pris på tildelingen, men at han ikke har bedt om den.

Kastet glans

Dagbladet har avslørt at Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh – via sin stiftelse Dialog for Fred – har mottatt over fire millioner kroner fra Muslim World League (MWL). Drøyt 3,2 millioner kroner ble videresendt til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og hans organisasjon Oslosenteret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer