Betalte millioner - fikk prestisjepris

Først fikk Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh over fire millioner kroner fra organisasjonen Muslim World League, som eksperter knytter til Saudi-Arabias autoritære regime. Så ga de en prestisjefylt pris til lederen for organisasjonen.

FÅTT PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte har fått over tre millioner kroner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Oslo, 2. juli: Det var en flott sommerdag på Aker Brygge.

I en video filmet på trappa til Nobels Fredssenter annonserte Høyre-politiker Aamir J. Sheikh og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, sammen med Kjersti Fløgstad, leder for Nobels Fredssenter, vinneren av «Brobyggerprisen» 2021.

Sheikh annonserte at den såkalte «Brobyggerprisen» for 2021 gikk til tre religiøse ledere. Blant dem, Saudi-Arabias tidligere justisminister Mohammad al-Issa – nå leder for den religiøse organisasjonen Muslim World League.

Det Sheikh og Bondevik ikke nevnte, var at de – da prisen ble delt ut - hadde fått over fire millioner inn på konto av den saudiarabiske prisvinneren et halvt år tidligere.

- Ingen kan eller har noen gang «bestilt» prisen. Det har alltid vært verdige prisvinnere, skriver Aamir J. Sheikh i en e-post.

- Jeg svarer ikke på flere spørsmål nå, skriver Kjell Magne Bondevik i en e-post.

Muslim World League og leder Mohammad al-Issa har ikke besvart Dagbladets henvendelse om kommentar om denne saken. Han har tidligere sagt at han setter pris på tildelingen, men at han ikke har bedt om den.

Kastet glans

FIKK PENGER: Dagbladet har avslørt at Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh – via sin stiftelse Dialog for Fred – har mottatt over fire millioner kroner fra Muslim World League (MWL). Drøyt 3,2 millioner kroner ble videresendt til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og hans organisasjon Oslosenteret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FIKK PENGER: Dagbladet har avslørt at Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh – via sin stiftelse Dialog for Fred – har mottatt over fire millioner kroner fra Muslim World League (MWL). Drøyt 3,2 millioner kroner ble videresendt til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og hans organisasjon Oslosenteret. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har avslørt at Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh – via sin stiftelse Dialog for Fred – har mottatt over fire millioner kroner fra Muslim World League (MWL). Drøyt 3,2 millioner kroner ble videresendt til tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og hans organisasjon Oslosenteret.

Selv om Bondevik og Sheikh har overfor Dagbladet har sagt at MWL er helt uavhengig av saudiarabiske myndigheter, har internasjonale eksperter knyttet den tett til Saudi-Arabias regime.

Saudi-Arabias ambassadør til Norge har også, på direkte spørsmål fra Dagbladet, bekreftet at MWL finansieres gjennom et fond som regimet står bak.

Dagbladet har avslørt at Bondevik og Sheikh har fått Kjell Ingolf Ropstad og Erna Solberg til å stille opp på Muslim World League-relaterte arrangementer.

- Norske myndigheter er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, og vi har tatt dette opp med dem flere ganger, understreket Erna Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter.

BEKYMRET: - Norske myndigheter er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, og vi har tatt dette opp med dem flere ganger, understreket Erna Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEKYMRET: - Norske myndigheter er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, og vi har tatt dette opp med dem flere ganger, understreket Erna Solbergs statssekretær Rune Alstadsæter. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Både helseminister Bent Høie og statsminister Erna Solberg kastet glans over utdelingen av den såkalte «Brobyggerprisen» for 2020, utdelt av den såkalte 14. August-komiteen, på et gallapyntet Grand Hotell. Dagbladet har undersøkt omstendighetene rundt «Brobyggerprisen».

Ga millioner – fikk pris

Den årlige «Brobyggerprisen» deles ut av en organisasjon kalt 14. August-komiteen.

Den komiteen opprettet Aamir J. Sheikh i 2003, for å markere Pakistans nasjonaldag, som er den 14. august. Prisvinnerne er ifølge 14. August-komiteens hjemmeside «personligheter som gjør et verdifullt arbeid i forhold til brubygging mellom mennesker, religioner, kulturer og som samtidig bidrar med å minske avstanden mellom mennesker med ulik bakgrunn i det norske samfunnet og verden». I 2012 ble Erna Solberg tildelt prisen. I 2005 gikk den til Kjell Magne Bondevik.

De to siste åra har Muslim World Leagues leder, Saudi-Arabias tidligere justisminister Mohammad al-Issa, hatt en sentral rolle i tildelingen av prisen. De samme to åra har MWL støttet Aamir Sheikh med penger.

I fjor, da Høie og Solberg takket ja til å være til stede, talte MWL-leder al-Issa over videolink på prisutdelingen. I år var MWL-leder Mohammad al-Issa selv en av tre prisvinnere.

- Var prisen til Issa «bestilt» av MWL, spør vi Aamir J. Sheikh.

SAMARBEIDER: Aamir Sheikh og MWL-leder Mohammad al-Issa (t.h.). Foto: Lars Eivind Bones
SAMARBEIDER: Aamir Sheikh og MWL-leder Mohammad al-Issa (t.h.). Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Ingen kan eller har noen gang «bestilt» prisen. Det har alltid vært verdige prisvinnere, skriver Sheikh i en e-post.

- Dette er en påstand som vi tar sterkt avstand fra. Det er 14. August-komiteen sin brubyggerpris-jury, som undertegnede verken er jurymedlem eller har stemmerett i, som har besluttet å tildele årets brubyggerpris 2021 til tre ledere for de monoteistiske religionene, skriver Sheikh

Han sier at alle prisvinnerne driver et aktivt fredsarbeid, og ble valgt av en uavhengig jury:

- Juryen er uavhengig og gjør sine selvstendige vurderinger i forhold til hvem som fortjener denne prisen. Ingen kan eller har noen gang «bestilt» prisen. Det har alltid vært verdige prisvinnere som har bidratt til å bygge bru mellom mennesker, kulturer og religioner, svarer Sheikh.

- Hvilke grep ble tatt for å sikre juryens uavhengighet, når prisens grunnlegger var betalt av MWL?

- Juryen er uavhengig og undertegnede er ikke medlem av juryen og har heller ikke stemmerett i juryen. Juryen har på selvstendig grunnlag kommet fram til at de tre prisvinnerne var gode og verdige vinnere.

- Hvorfor fikk MWL-leder Mohammad al-Issa «Brobyggerprisen»?

- Jeg viser til begrunnelsen fra juryen for Brobyggerprisen 2021, svarer Sheikh.

I begrunnelsen går det fram at juryen mener al-Issa er en ledende global stemme for moderat islam og en nøkkelperson i å bekjempe ekstremistisk ideologi.

- Hvorfor talte han på prisseremonien på Grand i fjor?

- Han gratulerte Brobyggerprisvinneren Dr. Tedros (WHO).

Trekker seg

Oslo  20181018.
Cecilia Brækhus er nyvalgt leder av juryen i Brobyggerprisen. Brækhus overtar vervet etter Aamir J. Sheikh som har vært juryens leder siden 2003.
 Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Oslo 20181018. Cecilia Brækhus er nyvalgt leder av juryen i Brobyggerprisen. Brækhus overtar vervet etter Aamir J. Sheikh som har vært juryens leder siden 2003. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Det var proffbokser Cecilia Brækhus som var juryleder for «Brobyggerprisen» da den ble tildelt Mohammad al-Issa.

Dagbladet har lagt fram opplysningene i denne saken for Brækhus – og spurt hvordan juryen jobbet for å sikre sin egen uavhengighet.

Brækhus, som fortalte i et nylig intervju at hun ikke har mobiltelefon, svarer på e-post gjennom sin agent:

– Dette kjenner jeg ikke til. Jeg er i USA og trener mot ny kamp. Utover det har jeg ingen kommentar.

- Har du ikke vært involvert i pristildelingen/drøftingen? Hvis ikke - hvem var det som sto for dette, spør vi.

- Viser til tidligere svar fra Cecilia, skriver agent Marianne Kristiansen.

Fredag sendte Brækhus ut en pressemelding om at hun trakk seg som juryleder for «Brobyggerprisen»:

– Jeg gikk inn i dette for å være med på å bygge bruer mellom ulike kulturer og religioner. Jeg har nå blitt gjort kjent med forhold jeg burde vært informert om tidligere. Disse opplysningene gjør det umulig å fortsette mitt samarbeid med organisasjonen, sier Cecilia Brækhus.

Aamir Sheikh kommenterer:

- Dette kom overraskende på meg. Hvis Brækhus hadde kontaktet meg på forhånd ville jeg ha gitt henne all nødvendige informasjon, slik at hun ikke trengte å bygge på Dagbladets ensidige framstilling. Det er veldig synd at hun trekker seg, men det er bare å ta hennes beslutning til etterretning.

Spor i dokumentene

TREKKER SEG: – Jeg gikk inn i dette for å være med på å bygge broer mellom ulike kulturer og religioner. Jeg har nå blitt gjort kjent med forhold jeg burde vært informert om tidligere. Disse opplysningene gjør det umulig å fortsette mitt samarbeid med organisasjonen, sier Cecilia Brækhus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TREKKER SEG: – Jeg gikk inn i dette for å være med på å bygge broer mellom ulike kulturer og religioner. Jeg har nå blitt gjort kjent med forhold jeg burde vært informert om tidligere. Disse opplysningene gjør det umulig å fortsette mitt samarbeid med organisasjonen, sier Cecilia Brækhus. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Da MWL-leder Mohammad al-Issa ble tildelt «Brobyggerprisen» for 2021, gjorde han det sammen med to andre religiøse ledere. Den ene er Ioan Sauca, fungerende generalsekretær i den kristne paraplyorganisasjonen Kirkenes Verdensråd, den andre var en profilert jødisk religiøs leder.

I 2019-regnskapet fra Stiftelsen Dialog For Fred skriver Aamir J. Sheikh at stiftelsen i 2020 skal samarbeide med Muslim World League, Mohammad al-Issa, Kjell Magne Bondevik og den jødiske lederen med dialog, særlig i den muslimske verden og Europa.

Samme dag som han overførte 2,75 millioner fra MWL til Kjell Magne Bondevik, skrev Aamir J. Sheikh et dokument.

Dagbladet kjenner innholdet i dokumentet. Der står det at Stiftelsen Dialog For Fred skal overføre 2,75 millioner kroner til Oslosenteret – for aktiviteter i 2021, som involverte Kjell Magne Bondevik, Mohammad al-Issa, Aamir J. Sheikh og den jødiske lederen.

PÅ KONFERANSE: Aamir J. Sheikh og Mohammad al-Issa fra MWL. Foto: Lars Eivind Bones
PÅ KONFERANSE: Aamir J. Sheikh og Mohammad al-Issa fra MWL. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Mohammad al-Issa og den jødiske lederen har det til felles at de i år begge ble pekt ut som mottakere av «Brobyggerprisen».

Den jødiske lederen sier til Dagbladet at han ikke kjente til Muslim World Leagues finansiering av Sheikhs stiftelse. Selv sier han at han ikke mottar støtte fra MWL, men synes det er helt legitimt at andre får MWL-støtte for å bygge religiøs forståelse. Han sier han bare har møtt Sheikh en gang, snakket med ham 3-4 ganger, og deltatt på en videokonferanse som Sheikh var med og arrangerte.

- Jeg er beæret og ydmyk over å motta prisen sammen med pastor Dr. Ioan Sauca og Sheikh Dr. Al-Issa, noe som betyr at en uavhengig jury av framtredende mennesker har bestemt seg for å gi en pris til religiøs fred i verden, skriver han.

- Ba ikke om den

Muslim World Leagues leder Mohammad al-Issa har ikke besvart Dagbladets henvendelse om kommentar til denne saken.

I tidligere samtaler med Dagbladet, har al-Issa uttrykt at han setter pris på Brobyggerprisen fra 14. August-komiteen Norge, men at han ikke har bedt om den.

- Det er en delt premie, og Aamir forteller meg at det er bestemt av styret, sa al-Issa.

Han sier at MWL er en uavhengig organisasjon, uten noen politisk agenda, som jobber for religiøs og kulturell forståelse. Videre sier han MWL har samarbeidsavtaler med rundt hundre organisasjoner over hele verden, mange av dem mye større enn den som er inngått med Stiftelsen Dialog For Fred.

Dagbladet har spurt Kirkenes Verdensråd om lederen Dr Sauca vurderer å ikke ta imot «Brobyggerprisen», etter Dagbladets avsløringer. De svarer at slik:

- Vi samler nå fakta og bygger oss en oppfatning om saken. Vi stiller spørsmål til Aamir Sheikh og Bondevik, skriver kommunikasjonsdirektør Marianne Ejdersten.

Hun skriver at det er et spørsmål om tillit og troverdighet, og at Kirkenes Verdensråd forventer full åpenhet.

- Må være årvåkne

Oslo  20150114.
Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge før kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i Oslo onsdag morgen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oslo 20150114. Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency International Norge før kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i Oslo onsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Dagbladet har lagt fram omstendighetene rundt utdelingen av «Brobyggerprisen» til en av Norges fremste korrupsjonseksperter – som mener det er god grunn til å stille kritiske spørsmål.

- Det er alltid vanskelig å påvise en sammenheng mellom pengegave og pris, og om dette har påvirket beslutningen. Men man må være årvåken. Korrupsjon kommer i mange former og fasonger, sier Guro Slettemark til Dagbladet på generelt grunnlag.

Hun er jurist, korrupsjonsekspert og generalsekretær i Transparency International Norge, med fortid i Oljefondets etikkråd.

- En viktig grunn til å være årvåken om slike sammenhenger er at man har sett eksempler på at stater bruker økonomiske midler til bygging av omdømme og goodwill, sier Slettemark.

REGNSKAPENE AVSLØRER: Dagbladet har funnet flere ukjente overføringer fra aktører i land uten trosfrihet i Midtøsten. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Foto: Langsem/Vedlog/Helseth. Vis mer

- Et slående eksempel er parlamentarikersaken i Europarådet. Det er alltid vanskelig å påvise en sammenheng, men det er god grunn til å stille kritiske spørsmål.

Eksperter på Saudi-Arabia, som Dagbladet tidligere har intervjuet, har pekt på Saudi-Arabias finansiering av Muslim World League som en av metodene regimet bruker på nettopp omdømmebygging i utlandet.

Aamir Sheikh svarer slik på kritikken:

PR: Eksperter på Saudi-Arabia, som Dagbladet tidligere har intervjuet, har pekt på Saudi-Arabias finansiering av Muslim World League som en av metodene regimet til Mohammed bin Salman bruker på nettopp omdømmebygging i utlandet. Foto: AFP / NTB
PR: Eksperter på Saudi-Arabia, som Dagbladet tidligere har intervjuet, har pekt på Saudi-Arabias finansiering av Muslim World League som en av metodene regimet til Mohammed bin Salman bruker på nettopp omdømmebygging i utlandet. Foto: AFP / NTB Vis mer

- Vi er alltid årvåkne. Ingen kan «kjøpe seg» til Brobyggerprisen. De må gjøre seg fortjent. Alle priser vi har utdelt har hatt en grundig begrunnelse i tråd med kriteriene for Brobyggerprisen. Antydninger til korrupsjon som Dagbladet her prøver å knytte prisen opp til, er grunnløse og vi fordømmer det på det sterkeste. Alle prisvinnerne har vært verdige. Brobyggerprisen har tidligere blant andre gått til HM Kong Harald, skriver Sheikh.

- Det hører også med til historien at offentliggjøringen av prisen har møtt sterk motstand i det norsk-muslimske og norsk-pakistanske miljøene, og det har kommet trusler om at som står bak denne prisen skal betale en «høy pris» for det. Det har vært betydelige svertekampanjer, hets og sjikane blant annet i sosiale medier mot oss spesielt på grunn av at en jøde skal få prisen. I tillegg til dette har undertegnede flere bevis på hvor alvorlig kampanjen mot oss er på grunn denne prisen. Vi tror også at tips om denne saken til Dagbladet er et ledd i denne svertekampanjen.

Kjell Magne Bondevik skriver i en e-post til Dagbladet at han ikke ønsker å svare på spørsmål om saken:

- Jeg har svart på en rekke spørsmål til dere tidligere. Flere av dem bærer preg av urettmessig mistenkeliggjøring, også noen av disse. Jeg svarer ikke på flere nå.

Dokumentene avslører

Betalte millioner - fikk prestisjepris

Helseminister Bent Høie skriver i en e-post til Dagbladet at det var 14. August-komiteen han forholdt seg til, og ikke MWL-støttede Dialog For Fred.

Men selv om 14. August-komiteen sto som arrangør, er denne tett knyttet til Stiftelsen Dialog For Fred.

Begge drives av Aamir J. Sheikh. Dokumentasjon som Dagbladet har fått tilgang til, viser at årets feiring av Pakistans nasjonaldag den 14. august - som var oppgitt å være i regi av 14. August-komiteen - faktisk ble betalt av Stiftelsen Dialog For Fred.

Dagbladets dokumentasjon viser flere overføringer mellom de to enhetene til Aamir J. Sheikh:

- Stiftelsen Dialog For Fred betalte i august i år 65 130 kroner til Hotel Continental, for «Brobyggerarrangementet» på Pakistans nasjonaldag 14. august.

- I mars i fjor overførte Stiftelsen Dialog For Fred også en million kroner til 14. August-komiteen.

Aamir Sheikh skriver i en e-post:

- Stiftelsen Dialog fred har et godt samarbeid med 14. August-komiteen Norge, det har vi hatt helt siden 2006, og støttet den økonomisk. 14. august-komiteen Norge har ingen avtale med MWL.

Sier nei neste gang

Bent Høie opplyser i en e-post til Dagbladet at han ikke kommer til å takke ja neste gang Aamir J. Sheikh spør.

- Jeg går av som helse- og omsorgsminister om kort tid og begynner som statsforvalter i Rogaland, da vil det ikke være naturlig å stille opp på neste utdeling av Brobyggerprisen, skriver Høie i en e-post.

- Jeg ble invitert til dette arrangementet for å delta på utdelingen av årets Brobyggerpris i regi av 14. August-komiteen Norge. Prisen gikk til generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus i WHO. Jeg var også med på en dialogsamtale med Dr. Tedros på dette arrangementet. Jeg ble invitert til dette arrangementet som helse- og omsorgsminister.

- Opplyste Sheikh at han hadde fått honorar av Muslim World League da han kontaktet deg?

- Nei, det gjorde han ikke. Muslim World League var heller ikke nevnt i invitasjonen.

- Hva tenker du om dette i etterkant?

- Arrangementet som jeg deltok på var i regi av 14. August-komiteen Norge, og det var en invitasjon fra denne komiteen jeg takket ja til.

- Hvordan fant du tid, som helseminister under coronakrisa, til å stille?

- Som helseminister har det vært viktig å delta på ulike arrangement i løpet av det siste året når kalenderen har tillatt det.

- Eksperter er overfor oss klare på at å samarbeide med MWL er å tjene saudiarabiske PR-interesser. Er Høie komfortabel med å ha tjent saudiarabiske interesser i Norge?

- Jeg har ikke samarbeidet med Muslim World League. Jeg ble invitert til å delta på utdelingen av årets brubyggerpris i regi av 14. August-komiteen Norge, og takket ja til det.

Fire statsråder

STILTE OPP: Sveinung Rotevatn har ikke takket ja til MWL-relaterte arrangementer - men de tre andre statsrådene på bildet har. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
STILTE OPP: Sveinung Rotevatn har ikke takket ja til MWL-relaterte arrangementer - men de tre andre statsrådene på bildet har. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Med Erna Solberg, Bent Høie, Tina Bru og Kjell Ingolf Ropstad har Sheikh og Bondevik sikret kontakt mellom Muslim World League og fire sittende statsråder, deriblant statsministeren og helseministeren, midt under en pandemi.

- Hvorfor har det vært viktig å få statsrådene med, spør vi Sheikh.

- Det er naturlig at en kjent leder for en stor internasjonal organisasjon [MWL-leder al-Issa] møter regjeringsmedlemmer i Norge og i andre land. La meg også presisere at statsråd Tina Bru ikke har deltatt på noen av våre arrangementer så langt, men hun er invitert til å delta på en konferanse om kvinnelige ledere i november i regi av Stiftelsen Dialog for Fred.

- Statsrådene sier de ikke er blitt orientert om finansieringen fra MWL. Hvorfor ikke?

- 14. August-komiteen Norge har ingen avtale med MWL.

Oljeministeren sa ja

Olje- og energiminister Tina Bru sa ja til å delta på en kvinnekonferanse arrangert av Sheikhs stiftelse Dialog For Fred, som er finansiert av og samarbeider med Muslim World League.

Etter flere utsettelser på grunn av corona, skulle konferansen til slutt finne sted 18. mai i år.

I e-postkorrespondanse mellom Sheikh og Olje- og energidepartementet, som Dagbladet har fått innsyn i, går det fram at Sheikh ønsket at Bru deltok på konferanse og påfølgende middag, og at hun holdt en tale om «kvinner og makt».

Sheikh oppgir ikke at han selv har fått penger av Muslim World League. Men MWLs leder skulle holde foredrag på konferansen og MWL-logoen pryder programmet som departementet fikk oversendt. En mulig tittel for Brus innlegg var da «How can female leaders support each other».

Statssekretær Tony Christian Tiller (H) i Olje- og energidepartementet skriver i en e-post til Dagbladet:

- Høyres nestleder Tina Bru har stilt seg positiv til å delta på en konferanse om hvordan kvinnelige ledere kan være rollemodeller i verden etter å ha mottatt en forespørsel på ordinær måte. Koronarestriksjonene har ført til at konferansen ikke har blitt avviklet.

Han fortsetter:

- Bru har ikke noe tidligere kjennskap til Aamir Sheikh og dermed heller ikke til hvem han evt. har mottatt honorarer ifra. Jeg viser for øvrig til svarene som Statsministerens kontor allerede har gitt knyttet til denne saken. Norske myndigheter er svært bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia, og vi har tatt dette opp med dem flere ganger. Blant annet under utenriksminister Ine Eriksen Søreides besøk i Riyadh i fjor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer