Betalte millionsum i løsepenger for sønn

En 23 år gammel direktørsønn er sluppet løs av kidnappere i Sverige etter at foreldrene hans betalte en løsesum i millionklassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalt er ni personer pågrepet i Frankrike og i Stockholm i forbindelse med kidnappingssaken.

To menn på 22 og 32 år, ble pågrepet av fransk politi nord for Paris lørdag. De ble i sitt fravær siktet i Stockholms byrett lørdag ettermiddag, mistenkt for kidnapping og grov utpressing.

–Det ble gjort for å starte den rettslige prosessen i Frankrike, så vi kan få dem utlevert. Jeg regner med at vi har dem i Sverige i begynnelsen av neste uke, opplyser leder for rikskriminalpolitiet, Lars Nylén, til det svenske nyhetsbyrået TT.

De to hadde løsepengene på seg da de ble pågrepet utenfor Paris.

De to mennene på 22 og 32 år, ble pågrepet av fransk politi på en bensinstasjon nord for Paris fredag, etter at Westerberg ble løslatt.

De er svenske statsborgere, men opprinnelig fra Jugoslavia. Ifølge nyhetsbyrået AFP opplyser fransk politi at de to nettopp hadde plukket opp løsesummen på 8,8 millioner kroner som Westerbergs far hadde lagt under en bru i Nogent-sur-Marne ved Paris.

Nylén sier at sju personer i stockholmsområdet er pågrepet under etterforskningen. To personer satt lørdag fortsatt fengslet, mens to andre ble løslatt samme dag fordi de er utenfor mistanke.

Han opplyser at flere av de pågrepne er kjent av politiet fra før. Hvor mange av de ni pågrepne som fortsatt er mistenkt i saken, er ikke klart.

Kidnappingsdramaet har av naturlige grunner blitt holdt skjult for den svenske offentligheten. Men etter at Erik Westerberg ble sluppet fri sent fredag, i god behold, avslører tabloidavisen Expressen lørdag dramaet over flere sider.

Foreldreparet Lars og Birgitta Westerberg måtte ut med mellom 10 og 20 millioner svenske kroner for å få tilbake sønnen.

Kongelig omgangskrets

- Vi kjenner en ufattelig takknemlighet til alle som har vært innblandet og som har vært med på at dette fikk en lykkelig slutt, sier ekteparet, som sier at sønnen har hatt meget tunge døgn mens han ble holdt kidnappet.

Erik Westerberg er en av Sveriges rikeste ungdommer, og omgås blant annet samme vennekrets som de svenske kongebarna. 23-åringen er også tidligere skolekamerat med den svenske prinsessen Madeleine.

Truet med å drepe

Det var tirsdag morgen kidnapperne ringte til 23-åringens foreldre i Stockholm.

- Vi har kidnappet deres sønn. Kontakter dere politiet, dør han, var den skremmende beskjeden foreldrene fikk.

Foreldrene valgte likevel å gå til politiet med saken, samtidig som de selv fortsatte dialogen med kidnapperne.

23-åringen, Erik Westerberg, er sønn av Lars Westerberg som er direktør for firmaet Autoliv.

Guttens onkel, Per Westerberg, leder den svenske nasjonalforsamlingens næringsutvalg.

Internasjonalt politiarbeid

Svensk politi har fått bistand av kolleger i flere land for å løse kidnappingssaken. En politikilde sier at de aldri var i tvil om at det dreide seg om en reell kidnapping.

Ved et tilfelle avspilte også kidnapperne et lydbåndopptak hvor 23-åringen svarte på spørsmål som guttens far hadde gitt kidnapperne. Spørsmålene var av en slik karakter at det kun var 23-åringen som kunne svare på dem.

Foreldrene sier til Expressen at de ikke så annen utvei enn å henvende seg til politiet selv om kidnapperne truet med å drepe deres sønn.

- Vi hadde aldri klart dette på egen hånd, verken psykisk eller praktisk, sier Lars og Birgitta Westerberg.

(NTB)