Betalte restskatt rett før drapene

Shahzad Khan (31) betalte 80.000 i restskatt før han drepte sine tre søstre med øks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• LES OGSÅ: Strid om tiltalen

(Dagbladet.no):  - Slik påtalemyndighetne oppfatter det, betalte tiltalte regninger i minuttene før han drepte sine søstre, sa aktor Kristian Nicolaisen i sitt innledningsforedrag.

I dag startet rettsaken mot drosjesjåfør og firebarnsfar Shahzad Khan (31), som står tiltalt for å ha drept sine tre søstre under særdeles skjerpede omstendigheter.

- Han har vært inne på en kontofon og betalt flere regninger, blant annet en rettsskatt på 80.000 kroner, sa aktor.

Delvis skyldig

Trippeldrapstiltalte Shahzad Khan (31) erklærte seg delvis skyldig i retten i dag. 

- Min klient erkjenner de faktiske forhold, men overlater den subjektive bedømmelsen av skyld til retten, presiserte forsvarer Frode Sulland.

Dommeren mente det da ville være naturlig at han ikke erkjente skyld, men forsvarerene ville ikke endre på tiltaltes egne ønske om å erklære seg delvis skyldig.

DREPT MED ØKS: Det var oktober i fjor at de tre søstrene ble drept i denne boligen på Kalbakken i Oslo. Foto: SCANPIX
DREPT MED ØKS: Det var oktober i fjor at de tre søstrene ble drept i denne boligen på Kalbakken i Oslo. Foto: SCANPIX Vis mer

Veldig nervøs

- Selv om han ikke har noen erindring om selve hendelsen, aksepterer han at det ikke har vært noen andre på åstedet, sa Sulland før rettsaken startet i dag.

- Har han noen formening om hvorfor drapene fant sted?

- Han har en viss oppfattning knyttet til det som skjedde forut for hendelsen, men det vil han først forklare seg om i retten, sier Sulland til Dagbladet.no.

- Hvordan er din klients tilstand nå?

- Han er veldig nervøs og gruer seg til at saken nå skal gå for retten. Han vil ha problemer med å forklare seg for retten i dag, derfor kommer vi til å begjære at forklaringen får for lukkede dører, sier Sulland. 

Retten drøfter nå om forklaringen skal gå for lukkede dører. Også deler av bevisførselen og vitneforklaringene kan komme til å foregå uten publikum tilstede i rettssalen.

Blant annet skal en åstedsgransker legge fram bilder fra åstedet og av ofrene i dag. 
Dette er gruoppvekkende og rystende bilder, og dette vil etter all sannsynlighet skje bak lukkede dører.

Det samme kan skje når professor Torleiv Rognum, som har obdusert ofrene, skal legge frem sin rapport.

Er firebarnsfar 

Betalte restskatt rett før drapene

31-åringen skal ha drept søstrene sine i sin egen bolig. I rekkehuset på Kalbakken i Oslo, bodde også tiltaltes kone, deres fire barn og hans far. Disse var i Pakistan da drapene skjedde.

Faren er ført opp som vitne på aktoratets liste, men har fått aksept fra statsadvokaten på at han ikke kommer til å møte i retten.

- Moren døde i begynnelsen av 1990-tallet. Det vil vi nok komme tilbake til, sa aktor Nicolaisen.

Tiltalte har tildligere sagt at han fikk skylda for morens død, og at hun kommer til ham i drømmene.

- Flere av vitnene var venner og bekjente av ofrene. De vil kaste lys over hvilken situasjon søstrene var i, og hva slags forhold de hadde til tiltalte, sa Nicolaisen.

Tilregnelig eller ikke?

Forsvarer Truls Dramer trakk i dag fram at det er grunn til å se nøyere på tiltaltes psykiske tilstand. Var han tilregnelig i gjerningsøyeblikket? Hvilken psykisk tilstand kan han eventuelt ha vært i?

- Det er på det rene at tiltalte har hatt store psykiske problemer, depresjoner og i perioder hallusinatoriske tilstander rett før drapene, sa Dramer i retten i dag.

Broren skal vitne

Tiltaltes yngste bror var førstemann på åstedet. Ved hjelp av en stige kom han seg inn gjennom et vindu i andre etasje. I trappen ned til underetasjen møter lillebroren tiltalte, som tar tak i ham og kastet ham ut av huset. Da politiet ankom leiligheten litt senere, var tiltalte forsvunnet.

31-åringen blir pågrepet av politiet et par timer senere. Pågripelsen fant sted da tiltalte kom gående mot en politipatrulje. "Det er vel meg dere skal ha tak i", sa tiltalte da.

Etter å ha blitt pågrepet ble han ført til Dikemark psykiatriske sykehus. Han har deretter ikke fortalt noe til politiet om selve drapshandlingen.


Dagbladet.no følger rettssaken i Oslo tingrett.

TILTALT</B>: Shahzad Khan (30)
DREPT</B>: Nafisa Khan (13)
DREPT</B>: Saadia Shaheen (24)