- Betalte to millioner dollar for gislene

Sterke spekulasjoner om at den sørkoreanske regjeringen ga etter for Taliban.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De har så vidt rukket å nyte friheten de 19 sørkoreanske gislene, før ryktene begynner å gå om at den sørkoreanske regjeringen betalte to millioner dollar i løsepenger til Taliban.

Det er den velrenommerte japanske avisen Asahi Shimbun, som siterer anonyme kilder i Afghanistan på at afghanske forhandlingsmenn overbeviste Sør-Koreas ambassadør i Kabul om at penger var det eneste middelet til å sikre en fredelig utgang på det nesten seks uker lange gisseldramaet.

- To millioner dollar ble betalt for løslatelsen av alle de 19, sier kilden til den japanske avisen Asahi Shimbun.

Avisen skriver at verken sørkoreanske tjenestemenn eller talsmenn for Taliban vil bekrefte opplysningene om at det ble utbetalt løsepenger.

En talsmann for Sør-Koreas president sier til nyhetsbyrået AFP at det ikke foregikk andre diskusjoner med Taliban enn det som dreide seg om tilbaketrekking av styrker og misjonærvirksomheten.

Spekulasjoner

Spekulasjonene rundt løslatelsen av gislene, gjør at de 19 kristne hjelpearbeiderne trolig får en blandet mottakelse når de i dag lander på koreansk jord. Mange spør seg: På hvilke betingelser ble de løslatt? Og hva hadde de 23 kristne sørkoreanerne i Afghanistan å gjøre i første omgang?

Gisseldramaet startet for snaue halvannen måned siden, da da de kjørte buss gjennom Ghazni-provinsen i det sørlige Afghanistan på hovedveien mellom Kabul og Kandahar.

To mannlige gisler ble drept, mens to kvinner ble satt fri. Taliban stilte som krav at tilsvarende antall militante skulle løslates fra fengselene. Dette kravet gikk ikke myndighetene med på.

- Betalte to millioner dollar for gislene

Til gjengjeld gikk Sør-Korea med på å trekke sine styrker ut av landet før året er omme, og forby misjonærer å reise til Afghanistan. Tilbaketrekking av de 200 ingeniørene og medisinske hjelpearbeiderne var allerede varslet, og det er mye av årsaken til at det nå spekuleres i om det ble inngått avtaler i det skjulte.

En diplomat sier til nyhetsbyrået Reuters at det opprinnelig ble framsatt et pengekrav på 20 millioner dollar.

1-0 til Taliban?

Den afghanske utenriksministeren sier han kan forstå at folk oppfatter det som om at Sør-Korea har latt Taliban gått seirende ut av en sak som har mye oppmerksomhet verden over. Bortføringen av de 23 sørkoreanerne var den største kidnappingssaken siden de amerikanskledete styrkene fjernet Taliban fra makta i 2001.

- Dessverre… kan det tolkes dit hen, sier utenriksminister Rangeen Dadfar Spanta til den tyske radiostasjonen RBB radio.

Han bekrefter at Seoul hadde informert den afghanske regjeringen for flere måneder siden om at de ville trekke seg ut av landet.

- Men inntrykket som nå er skapt av at det internasjonale samfunnet og den afghanske regjeringen har latt seg presse, sender veldig farlige signaler, sier Spanta i intervjuet.

Både Afghanistan, Canada og Tyskland har åpent kritisert Sør-Korea for å ha forhandlet direkte med opprørerne. Fra Berlin har forbundskansler Angela Merkel gjort det klart at hun står på sitt: Hun nekter å forhandle med gisseltakerne.

LØSLATT: Nå er alle de 19 overlevende gislene løslatt. Dette bildet viser tre av de sørkoreanske kvinnene som ble løslatt onsdag. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/SCANPIX
LØSLATT: Nå er alle de 19 overlevende gislene løslatt. Dette bildet viser tre av de sørkoreanske kvinnene som ble løslatt onsdag. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai/SCANPIX Vis mer

- Etter min mening vil ikke skjebnen til de sørkoreanske gislene forandre noe på vår innsats for å få løslatt en tysk ingeniør, som fortsatt holdes av militante ekstremister, sier Merkel.

<B>GLEDE:</B> Familiene til de løslatte gislene jubler over at de slippes fri.
MØTT MED SPØRSMÅL:</B> De løslatte gislene vil trolig bli møtt med spørsmål når de vender hjem til Sør-Korea. Hva gjorde de kristne hjelpearbeiderne der i første omgang? er spørsmålet mange stiller seg.