- Betenkelig å forby sex mellom to voksne samtykkende mennesker

Høyre og Frp vil fjerne sexkjøpsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Høyre, Frp og Venstre ønsker å fjerne sexkjøpsloven.

Dermed kan den fire år gamle loven forsvinne dersom de borgerlige danner regjering etter valget.

- Dette handler om menneskets grunnleggende rett til selvstyre over egen kropp. Dersom enkeltmennesket ønsker å selge en tjeneste som de kan utføre, hvorfor skal da staten velge å nekte det. Det handler om et grunnleggende syn på om staten skal eie din kropp og din vilje, eller om det er du selv, sier stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp).

- Mer undertrykking Sammen med stortingskandidat for Høyre, Heidi Nordby Lunde, og stortingsrepresentantene Jan Bøhler (Ap) og Dagrun Eriksen (KrF) gjestet hun Dagbladets valgbod i dag.

Bøhler var en av dem som var med på å kjempe fram loven, og advarer sterkt mot å fjerne den. Han mener loven handler om å bygge holdninger i samfunnet om at man ikke kan kjøpe sex, og viser til at innemarkedet ifølge politiet er redusert med minst 50 prosent etter at loven ble innført.

HØY TEMPERATUR: Debatten om sexkjøpsloven bar preg av høy temperatur. Ved et regjeringsskifte kan loven forsvinne.  Foto Jacques Hvistendahl / Dagbladet .
HØY TEMPERATUR: Debatten om sexkjøpsloven bar preg av høy temperatur. Ved et regjeringsskifte kan loven forsvinne. Foto Jacques Hvistendahl / Dagbladet . Vis mer

- Da loven ble vedtatt var det en strøm av utenlandske prostituerte fra blant annet Nigeria, hvor det åpenbart lå menneskehandel og utnytting bak. Vi mener det vil bli mer undertrykking av kvinner hvis man går til det oppsiktsvekkende skrittet å oppheve sexkjøpsloven, sier han.

- At det nå blir en valgkampsak at det skal bli lov å kjøpe sex igjen i Norge, er utrolig fra et verdikonservativt parti som Høyre, sier Bøhler.

Må straffe bakmenn Heidi Nordby Lunde, stortingskandidat for Høyre, sier det viktige er å straffe bakmennene. Derfor må det settes inn mer ressurser til politiet.

Hun mener det var feil å vedta en ny lov uten å følge opp med ressurser.

- Vi synes det er betenkelig å forby noe som er tillatt, nemlig sex mellom to samtykkende voksne mennesker. Det som handler om overgrep, menneskehandel og frihetsberøvelse er dekket andre steder i lovverket, sier hun.

KrF mot fjerning Norsk regnesentral har de siste dagene presentert nye tall i Dagbladets livestudio, som viser at KrF kan få en viktig vippeposisjon for at en eventuell ny regjering får flertall.

Men Dagrun Eriksen er ikke interessert i noe vedtak om oppheving av loven.

- Vi kommer nok til å gjøre det vi kan for å stoppe det, sier Eriksen.

 

- Problemet er at bak tv-bildene av de som har valgt dette selv, så ligger de som er drevet dit av tvang. Her er Frp veldig naive. For dette er en svær industri, sier hun.

Se hele debatten i videoen over.