- ENDELIG:- Endelig en kokk som snakker «rett fra levra»! Han er en av få kokker som ikke er sponset av Salma og Norges sjømatråd, sier Aftenpostens matjournalist Yngve Ekern om kjøkkensjef og Maaemo-medeier Esben Holmboe Bangs utspill om salma-laks i Dagbladet i dag. Foto: Aftenposten, med tillatelse fra Yngve Ekern
- ENDELIG:- Endelig en kokk som snakker «rett fra levra»! Han er en av få kokker som ikke er sponset av Salma og Norges sjømatråd, sier Aftenpostens matjournalist Yngve Ekern om kjøkkensjef og Maaemo-medeier Esben Holmboe Bangs utspill om salma-laks i Dagbladet i dag. Foto: Aftenposten, med tillatelse fra Yngve EkernVis mer

- Betenkelig at så mange kokker sponses av matindustrien

Mat-journalist Yngve Ekern etterlyser kokker som tør å snakke «rett fra levra».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenpostens matjournalist og kommentator Yngve Ekern er ikke enig med kjøkkensjef og Maaemo-medeier Esben Holmboe Bang, som i Dagbladet i dag sier at «Salma-laks er standard, forferdelig oppdrettslaks».

Likevel er Ekern begeistret for Maaemo-kjøkkensjefens utspill.

- Endelig en kokk som snakker «rett fra levra»! Han er en av få kokker som ikke er sponset av Salma og Norges sjømatråd, sier Ekern til Dagbladet.

- Forfriskende Ekern mener alle sponsoravtalene har sin pris, i form av kokkenes uavhengighet.

- Jeg har snakket med kokker som sier at det er vanskelig å uttale seg i matfaglige spørsmål på grunn av sponsoravtaler, sier han.

- Jeg synes det er herlig forfriskende med kjente kokker som ikke er bundet av avtaler med leverandører. Svært mange kokker, for eksempel de som er med i Kokkelandslaget, inngår i svære og kompliserte sponsoravtaler, sier Yngve Ekern.

Uovertruffen? Ekern vil ikke kritisere kvaliteten på oppdrettsfisken salma-laks, som produseres av selskapet Salmon Brands. Han mener kvaliteten er god nok til middagsbordet i de fleste hjem - selv om stjernerestauranten Maaemo altså betakker seg.

Han peker på at konkurranser som Bocuse d'Or har en kommersiell side.

- Norges sjømatråd skryter veldig av at salma-laks har vært råvare i Bocuse d'Or. Er det bare fordi det er en slik uovertruffen mat, eller er det fordi de er en av de største sponsorene, spør Ekern.

- Ingen utfordringer Norges sjømatråd er slett ikke alene om å sponse norske kokker.

Blant sponsorene til Norges kokkemesteres landsforening finner vi blant annet Gilde, Prior, Tine og Norges største grossist Asko. Kjente kokker som Eyvind Hellstrøm og hele Norges matdronning Ingrid Espelid Hovig har deltatt i juryen til konkurransen Salma Chef.

- Jeg fikk ikke betalt for å være jurymedlem. Slikt er man med på av interesse. Jeg synes det er fantastisk at de spør en gammel husstell-lærer om å være med, sier Ingrid Espelid Hovig til Dagbladet.

Hellstrøm har ikke Dagbladet fått kontakt med nå i kveld.

Går tjenestevei
Daglig leder i Norges kokkemesteres landsforening, Ruth-Hege Holst, berømmer sine sponsorer for et godt samarbeid.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det Yngve Ekern sier. Vi har ingen utfordringer på det feltet, sier hun til Dagbladet.

Ruth-Hege Holst mener det er en dårlig strategi å gå ut offentlig med kritikk.

- Hvis det hadde vært noe kritikkverdig, ville jeg ha gått tjenestevei og sagt det til de aktuelle sponsorene. Jeg ville ikke gått ut i media. Man gir ris og ros, men man gir definitivt ikke ris i andres påhør, sier hun til Dagbladet.

- Tror du norske kokker føler seg frie til å gjøre det, hvis de vil kritisere sponsorer?

- Ja, det tror jeg, sier Ruth-Hege Holst.

- Smart produkt
Både Yngve Ekern og Maaemo-medeier Esben Holmboe Bang får derimot støtte av Dagbladets kokk og matskribent Charlotte Mohn Gaustad.

- Salma er et smart produkt. De tjener penger, og forbrukeren slipper å gjøre noe annet enn å rive opp pakken, så jeg forstår godt at den selger som hakka møkk. Men hvis folk tror at det er så sunt, synes jeg de skal stikke fingeren i jorda.

Mohn Gaustad kjenner seg godt igjen i Yngve Ekerns beskrivelse av kokkers bindinger til sponsorer, og liten vilje til å komme med offentlig kritikk.

Her er svaret fra kokkene som elsker Salma.

TJENESTEVEI: 
- Hvis det hadde vært noe kritikkverdig, ville jeg ha gått tjenestevei og sagt det til de aktuelle sponsorene. Jeg ville ikke gått ut i media, sier daglig leder i Norges kokkemesteres landsforening, Ruth-Hege Holst. Her lager hun tapas, eller munnfuller som det ble kalt i tidligere tider. Foto: Alf Ove Hansen
TJENESTEVEI: - Hvis det hadde vært noe kritikkverdig, ville jeg ha gått tjenestevei og sagt det til de aktuelle sponsorene. Jeg ville ikke gått ut i media, sier daglig leder i Norges kokkemesteres landsforening, Ruth-Hege Holst. Her lager hun tapas, eller munnfuller som det ble kalt i tidligere tider. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer