Betent frokost

Små stekte pølser, eggerøre og bacon sto sikkert på menyen da Laura Bush inviterte til forfatterfrokost i Det hvite hus sist helg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Maten vakte trolig lite kvaler for de 80 skribentene som var invitert, men flere av dem var martret ved tanken på dele bord med fru Bush og dermed indirekte gi sin støtte til hennes manns krigføring i Irak. Ifølge den amerikanske journalisten Elizabeth Bumiller som kjenner alle Det hvite hus\' irrganger, var det flust med politiske overveielser, anfektelser og betydelig samvittighetsnag før svarkortene til det litterære morgenmåltidet var i presidentfruens postkasse.Det er ikke første gang. Helt siden den litteraturinteresserte bibliotekaren Laura Bush inntok Det hvite hus, har det vært en rekke situasjoner hvor poeter og skribenter har måttet velge mellom glansen av Det hvite hus og en politisk markering. Nettopp bøker og lesing er presidentfruens hjertesak. Det kan synes som et ukontroversielt anliggende, alle er for lesing, men det braker løs hver gang forfattere er involvert. De er ofte mennesker som tar stilling og har synspunkter på presidenten, politikken og aktuelle emner. Krigen i Irak summerer opp alt dette.

FORFATTEREN AV «Ragtime», E.L. Doctorow er sterkt Anti-Bush. Han gjorde et poeng av at han ikke laget noe styr om frokost eller ikke, men ganske enkelt sa nei takk. Hans kollega Tom Wolfe, mannen bak «Forfengelighetens fyrverkeri» er like solid Pro-Bush. Hans kommentar til Doctorows avslag var spydig så det holdt: -  Ed er en flott fyr, han er bare moteriktig, det er alt. Det er ingenting modig ved å protestere mot myndigheter i dette landet, sa Wolfe.John Irving, som er aktuell med «Until I find you», sa at han hadde tenkt på å si nei takk for å markere motstand mot krigen, men at han ikke hadde lidd kvaler over hva han skulle gjøre. Irving endte med å ta med seg sin 13-årige sønn, slik at han skulle få treffe fru Bush i Det hvite hus.-  Jeg er 63 år og jeg er ikke så naiv at jeg tror det har noen innflytelse på presidentenfruen eller hennes mann om jeg blir hjemme i Vermont. Sue Monk Kidd, forfatter av «Bienes hemmelige liv» tok det hele mer litterært. Hun sa ja takk fordi hun mener at bøker skal overskride politiske meningsforskjeller.

FROKOSTEN FANT sted i forbindelse med en stor litteraturfestival i Washington DC. Laura Bush var vertinne for arrangementet. Hun tok det ganske rolig at en del forfattere ikke kom til pølser, croissanter og eggerøre. Gjennom sin pressesekretær sa hun at det var en mengde flotte forfattere på festivalen og at de hadde fått mye oppmerksomhet.-  Det er politiske meningsforskjeller om presidenten og de er i sin fulle rett til å eksponere de meningene, sa hun.