Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Betew-kompis ville ha falsk forklaring

Et hemmelig lydbåndopptak med trusler mot et vitne ble avspilt i NOKAS-saken i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): På tapen prøver en venn av Metkel Betew å overtale et nøkkelvitne (55) til å endre forklaring. Han overbringer også trusler fra andre personer, som angivelig ville holde ham unna rettssalen i Stavanger.

- Det er mange som har sagt til meg at du ikke burde dra dit. Jeg har fortalt deg om de norske vennene han har. De har fortalt at du ikke burde dra dit. Jeg synes du burde dra, men forandre forklaringen din. Hvis de blir dømt da, er det ikke ditt problem. Men da har du i hvert fall gjort jobben din, sier den navngitte personen på båndet.

Flere ganger i løpet av samtalen nekter mannen for at han truer vitnet. Han sier han bare vil det beste for både de to og Betew. Samtidig forteller han om noen svensk-jugoslaver som kom med trusler samtidig som de viste fram skuddskader.

- Jeg forsto poenget deres. At selv en tulling kan gjøre noe dumt, men du skal vite hva som skjedde med ham, sier stemmen på båndet.

Vitnet prøver gjentatte ganger å få vite hvem truslene kommer fra. Det vil ikke Betews kamerat svare på.

Den 55 år gamle pølsemakeren hadde i ti år et nært forhold til Metkel Betew, som var en god venn av hans avdøde sønn. Da politiet fant 2,1 millioner NOKAS-kroner hjemme hos oslomannen, innrømmet han å ha tatt vare på pengene for Betew.

I sin forklaring for retten sa vitnet at Betew hadde tilstått å ha vært med på ranet. Samtidig hevdet han å ha blitt utsatt for en rekke trusler. Politiet har gitt vitnebeskyttelse til både mannen og hans datter, som skal ha blitt drapstruet i forbindelse med farens vitnemål.

Fem dager før han skulle til Stavanger og vitne, fikk vitnet i stand et møte med Betews kamerat. Utstyrt med skjult mikrofon forsøkte 55-åringen å dokumentere truslene. Flere trusler ble nevnt, men den andre personen på båndet truet aldri vitnet direkte. Denne mannen kan bli innkalt som vitne seinere i saken.

Etter at den 100 minutter lange tapen var avspilt, fikk Metkel Betew kommentere opptaket.

- |Jeg sitter i fengsel og har ikke kontroll på hva som skjer «ute». Jeg har aldri truet den mannen, sa Betew.

BESKYTTES: Dette er aktoratets kronvitne (55) mot Metkel Betew. Han har mottatt trusler fra ransmiljøet og får politibeskyttelse.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling