Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dom i Sult-saken:

Betew og Harnes frifunnet for å ha planlagt drap på «Onkel Skrue»

Nokas-dømte Metkel Betew og Bandidos-leder Lars Harnes slipper forvaringsstraffer.

SULT: Metkel Betew under rettssaken i Oslo tingrett i etterkant av Operasjon Sult. Foto: NTB scanpix
SULT: Metkel Betew under rettssaken i Oslo tingrett i etterkant av Operasjon Sult. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De alvorligste tiltalepunktene førte ikke til domfellelse, da Nokas-raner Metkel Betew og Bandidos-leder Lars Harnes fikk sin dom i Oslo tingrett fredag, i den såkalte Sult-saken, også kjent som mafiarettssaken.

Klokka 11.05 startet opplesingen av en kortversjon av dommen på 179 sider. Der blir det klart at Betew frifinnes for en rekke poster, deriblant planlegging av drap på Imran Saber, kjent i kriminelle miljøer som «Onkel Skrue» og Nokas-dømte David Toskas «finansminister».

Betew dømmes til fengsel i fem år og fire måneder, noe som er langt unna påtalemyndighetens påstand om 20 års forvaring. Han dømmes heller ikke for planlegging av ran eller innførsel av det narkotiske stoffet MDMA.

Også Lars Harnes, som påtalemyndigheten ba om at fikk 14 års forvaring, frikjennes for å ha planlagt og forsøkt å drepe Saber.

Harnes dømmes til totalt fem års fengsel, blant annet for oppbevaring av våpen.

Fornøyd Harnes

Harnes' advokat, Øyvind Brattlien, sier til Dagbladet at hans klient er veldig fornøyd med dommen og frifinnelsen for drapsforbund og drapsforsøk.

- Rettsprosessen har vært svært god og dommen fremstår godt begrunnet. Retten har fulgt vår argumentasjon for jussen og jeg ser ikke noen grunn til at riksadvokaten skal anke riktig juss, sier Brattlien..

Danske agenter

Blant de mest sentrale vitnene da saken gikk for retten, var tre danske politimenn som infiltrerte nettverket og som sto for overleveringen av narkotikaen til norske mottakere.

Da Harnes forklarte seg om situasjonen med Saber i retten, hevdet han å bare ha til hensikt å skremme da han dukket maskert og væpnet med en pistol med lyddemper i garasjen hans.

Ifølge aktor var Harnes ikledd nylonstrømper på under- og overkroppen, blå hansker teipet til nylonstrømpene, finlandshette og hjelm med sotet visir da han ble pågrepet 21. juli 2015.

- Det var for at unngå å legge igjen DNA, sa Harnes i retten, og ble fredag altså ikke dømt for drapsforsøk.

Ingen erkjente straffskyld

Totalt 13 personer var tiltalt da saken i fjor gikk for retten. I tillegg til planlegging av drap var blant annet massiv narkotikainnførsel, våpenanskaffelser og planer om ran av et verditransportfly på Gardermoen.

Ingen av de 13 erkjente straffskyld. I retten hevdet imidlertid flere av dem at de ble provosert til å begå kriminalitet.

Slapp ut tidlig etter Nokas

Betew, som nektet å forklare seg under rettssaken, ble dømt til 16 års forvaring for Nokas-ranet i 2004, men slapp ut i 2014 etter ti år bak murene.

Like etterpå iverksatte politiet spaning av raneren. Etter nærmere et års omfattende etterforskning, som gikk under navnet «Operasjon Sult», ble Betew og elleve av de andre tiltalte pågrepet i en større aksjon i august 2015.

Politiet mente å kunne bevise at Betew var lederen av en kriminell liga som innførte 50 kilo cannabis og 20 kilo av stoffet MDMA til Norge.

I tillegg skal de ha lagt planer om et spektakulært ran av en verditransport om bord i et fly på Gardermoen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!