Betew og Schumann løslates

Av Høyesterett.

LØSLATES: Metkel Betew. Arikivfoto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
LØSLATES: Metkel Betew. Arikivfoto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nokas-ranerne Kjell Alrich Schumann og Metkel Betew kan løslates fra forvaring. Det har Høyesterett konkludert med i dag.

Hovedspørsmålet landets øverste dommere tok stilling til, var om de to ranerne kunne holdes i forvaring og ikke prøveløslates, selv om sakkyndige og retten mener det ikke lenger er nærliggende gjentakelsesfare. Høyesterett falt ned på at de må løslates.

Retten behandlet først Betews sak, og la blant annet vekt på «en vesentlig forbedring i Betews situasjon og innstilling». «Han har fullført videregående skole, og han har tatt flere universitetseksamener som kan inngå i en bachelorgrad i sosiologi», heter det i dommen.

Uttrykte bekymring De konkluderte slik på tross av at Ila-psykiater Randi Rosenqvist tidligere har uttrykt en bekymring for at han «er sårbar for å handle impulsivt, handlinger som kan være brudd på vilkår og som kan sette ham i kontakt med andre kriminelle». Hun mente også at han «totalt benekter at han har problemer» og uttrykte bekymring for at han «fremstår uten empati for de menneskelige konsekvensene av sine alvorlige ranshandlinger» og at han «foretrekker kontakt med tunge kriminelle på Ila, og at han har hatt kontakt med (David) Toskas samboer».

Betews forsvarer Marius Dietrichson sier til Dagbladet at Betew ikke har hatt kontakt med Toskas samboer etter at tingrettens avgjørelse falt, og at han heller ikke lenger pleier kontakt med tunge kriminelle.

Da saken var oppe for lagmannsretten mente de at Betew framstod annerledes i retten, noe Høyesterett nå også legger til grunn.

KAN LØSLATES: Kjell Alrich Schumann kan løslates fra forvaring, har Høyesterett konkludert med. Arkivfoto: Ole Morten Melgård
KAN LØSLATES: Kjell Alrich Schumann kan løslates fra forvaring, har Høyesterett konkludert med. Arkivfoto: Ole Morten Melgård Vis mer

- I risikovurderinga til psykiater Rosenqvist er det nemnt at Betew har framstått som bagatelliserande i omtalen av dei brotsverka som han er dømd for. Dette er ikkje lagmannsrettens hovudinntrykk av Betew etter ankeforhandlinga. Lagmannsretten oppfatta heller ikkje at Betew under ankeforhandlinga tilpassa forklaringa til kva som etter hans syn ville vera fordelaktig opp mot lagmannsrettens vurdering, heter det i avgjørelsen.

Betew nektes kontakt med kriminelle etter at han løslates, hvis ikke risikerer han å måtte sone igjen. Retten mener Betew trolig vil respektere dette vilkåret, om ikke annet fordi et brudd på det vil ha store konsekvenser for han selv og føre til gjeninnsetting til forvaring, heter det i dommen.

Betew vil bli løslatt 1. desember.

Tre vilkår Høyesterett viser til sin konklusjon i Betew-saken i Schumann-avgjørelsen. De setter vilkår for Schumann løslatelse. Han må:

• Motta behandling hos psykolog så lenge friomsorgen finner dette hensiktsmessig.
• Ikke begå forbrytelser.
• Ikke ha noen form for kontakt med personer som ble dømt i samme sak (NOKAS-dommen) eller deres familier. Han skal heller ikke ha kontakt med personer han vet eller må forstå tilhører et kriminelt miljø eller er straffet for alvorlig kriminalitet.

Høyesterett legger blant annet vekt på at Schumann har gått til psykolog, og at han aktivt har gått inn for å «bearbeide følelser som knytter seg til drapet på politiførstebetjent Klungland. Blant annet har han ved flere anledninger stilt opp til samtaler med Klunglands familie», heter det i avgjørelsen.

Flytter til Finnskogen Retten mener Schumann har vist at han er villig til å bearbeide sine holdninger til kriminalitet.

- Schumann er svært glad for avgjørelsen. Nå er han endelig ferdig med Nokas-saken, og trekke seg tilbake til Finnskogen, sier hans forsvarer Fredrik Schøne Brodwall til Dagbladet.

Schumann vil flytte til en sokkelleilighet på familiegården. Til NRK sier han at han er «litt satt ut, men glad».

- Han har fått jobb hos en lokal entreprenør, sier advokaten, som kaller det en «helt riktig avgjørelse».

- Den er helt i tråd med rettstilstanden.

Det mener også Betews forsvarer Marius Dietrichson.

- Vi er tilfreds med at Høyesterett har lagt til grunn de synspunktene vi la fram, sier Dietrichson til Dagbladet.

- Det vil fortsatt være slik at farlige forbrytere som forblir farlige ikke skal løslates. De risikerer fortsatt å sitte inne på ubestemt tid. Men Høyesterett har nå klargjort at det ikke er den domfelte som skal begrunne hvorfor de skal løslatt, men staten som må begrunne hvorfor de ikke skal løslates. Staten gjorde gjeldende at det ikke skulle så mye til for at noen ikke skulle løslates, men Høyesterett har nå klargjort hvor lista ligger. Dommen vil få betydning for alle forvaringsdømte, som nå får et klarere regelverk å forholde seg, sier Dietrichson.

Vil få konsekvenser Løslatelsen av de to ranerne vil kunne gjøre det lettere for Erik Andersen, omtalt som Lommemannen, å bli løslatt. Hvis loven ikke endres, vil det også kunne gjøre det enklere for terroristen Anders Behring Breivik å bli løslatt, hvis det noen gang vurderes dithen at det ikke lenger foreligger gjentakelsesfare. I Breiviks tilfelle ligger det for øvrig sterke føringer i tingrettsdommen, hvor det i praksis slås fast at terrorhandlingene og drapene var av en slik karakter at gjentakelsesfaren i hans tilfelle trolig alltid vil være tilstede.