HOVEDTILTALT: Politiet mener Nokas-dømte Metkel Betew (39) er lederen av en kriminell gjeng som sto bak narkosmugling og rans- og drapsplaner. T.h. hans forsvarer Marius Dietrichson. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HOVEDTILTALT: Politiet mener Nokas-dømte Metkel Betew (39) er lederen av en kriminell gjeng som sto bak narkosmugling og rans- og drapsplaner. T.h. hans forsvarer Marius Dietrichson. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

«Operasjon Sult»

Betew-saken: Tiltalt (25) dukket ikke opp i retten, pågripelsesordre utstedt

Skal forklare seg om narkosmugling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Etter lunsjpausen mellom klokka 12 og 13 er den fraværende 25-åringen tilbake på plass i retten, ved siden av sin forsvarer Sverre Sjøvold.

Oslo-mannen grunngir overfor Dagbladet fraværet med private årsaker, og sier han ikke ble hentet av politiet, men kom til retten av egen fri vilje.

(Dagbladet): En av de pågrepne i den omfattende rettssaken i kjølvannet av politiets aksjon «Operasjon Sult», en 25-årig Oslo-mann, har ikke dukket opp i retten i dag.

- Pågripelsesordre er utstedt på ham, sier tingrettsdommer Nini Ring innledningsvis.

Ring slår fast at hovedforhandlingen fortsetter, på tross av 25-åringens fravær.

Hele 13 menn er tiltalt i saken, som er berammet fram til jul. Ifølge påtalemakten har de i større eller mindre grad medvirket i Nokas-dømte Metkel Betews angivelige kriminelle planer om narkosmugling, drap og ran.

- Mottok 50 kg cannabis

Ifølge påtalemakten mottok den fraværende 25-åringen 1. juli 2015 50 kg cannabis ved Ikea Furuset i Oslo, fra en dansk politimann som jobbet undercover for norske kolleger. Han kjørte narkotikaen til Lørenskog ca. en mil unna, hvor en medtiltalt seinere hentet mesteparten av stoffet.

I dag fortsetter en 35-åring fra Agder sin forklaring. Han er tiltalt for å ha medvirket til to mislykkede forsøk på å frakte den ovennevnte cannabisen fra Nederland til Norge i mai/juni 2015, i samarbeid med Alf Henrik Christensen (55), også han dømt for Nokas-ranet i 2004.

Både 35-åringen og Christensen nekter straffskyld. Ifølge sistnevnte ble han presset til å gjøre sin Nokas-kollega en tjeneste, etter å ha blitt betalt 150 000 kroner av Betew på forhånd, som han raskt brukte opp og ikke kunne tilbakebetale.

Kom aldri fram

Ifølge de to sørlendingene brukte de enhver anledning til å sabotere hasjsmuglingen, som først skulle foregå med seilbåt, deretter med bobil. De to første turene med båt ble avbrutt med henvisning til at været var for dårlig, mens forsøket med bobil bokstavelig talt havarerte før kjøretøyet, kjørt av en bekjent av 35-åringen, kom til den nederlandske grensen.

- Han hadde instruks om å krasje i Sverige, hvor han skulle få en kvittering fra bergingstjenesten. Hvis det ikke gikk, skulle han fortsette å kjøre til bilen havarerte - han skulle skjære opp en bensinslange e.l., sier sørlendingen i retten i dag.

Til slutt stoppet bobilen i Tyskland.

Selv befant han seg i Amsterdam sammen med folk politiet mener tilhører Betews angivelige liga. Der var han mellommann mellom sjåføren og mottakerne, som han ifølge seg selv klarte å overbevise om at turen igjen hadde mislyktes.

Agder-mannen sier han har lagt sin kriminelle fortid bak seg og ville hjelpe Christensen, som ifølge seg selv er rehabilitert etter Nokas-soningen. Politiet og påtalemakten tror altså ikke på denne forklaringen.

- Du kjente jo ikke Christensen engang. Hvorfor skulle du risikere alt for ham? spør statsadvokat Geir Evanger.

- Jeg skulle hjelpe ham med råd og veiledning, og det ene førte til det andre, sier 35-åringen.

Overvåket

Politiet bedrev massiv spaning på Betew helt fra han slapp ut av fengsel på prøve i 2014, til han ble pågrepet et knapt år seinere. Blant metodene de benyttet seg av i «Operasjon Sult», var avlytting og infiltrasjon; bl.a. utga tre danske politimenn seg for å være gangstere og fikk innpass som samarbeidspartnere.

Etter de tre mislykkede forsøkene var det til slutt en av danskene som lyktes i å innføre cannabisen til Norge. I en manøver som seinere er blitt kraftig kritisert, tillot politiet stoffet i å bli solgt på gata, men Spesialenheten har kommet til at de ikke brøt loven.

I dag skal flere tiltalte som politiet mener var innblandet i narkosmuglingen, forklare seg. Metkel Betew skal etter planen vitne til slutt av disse, men det blir først om flere rettsdager.

Også sakens fornærmede, Imran «Skrue» Saber (39), er fraværende i dag. Påtalemakten mener Betew og den tidligere Bandidos-lederen Lars Harnes (49) planla å drepe ham, sistnevnte ble pågrepet maskert og bevæpnet i garasjen der 39-åringen bor.

Før rettssaken startet i går, hadde Saber et voldsomt utbrudd mot politi og påtalemakt, som han anklaget for å være skyld i flere drapsforsøk mot ham.