Betlehem avlyser julefeiring

Akkurat som for to tusen år siden kan besøkende bli møtt med stengte dører i Betlehem i julehelga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turister og pilegrimer vil måtte forhandle seg gjennom israelske militære sperringer for å ta seg de få kilometerne fra Jerusalem, og verken den kristne eller muslimske befolkningen i Betlehem føler at de har noe å feire etter at nærmere 300 palestinere er blitt drept de siste to månedene.

Den israelske stengningen av deler av Vestbredden har også gått ut over den lokale økonomien, og onsdag ble julefeiringen offisielt avlyst.

- Mange mennesker har ikke lenger penger. Mange familier har knapphet på mat, og vi klarer ikke lenger å hjelpe dem, sier pastor Mitri Raheb ved den lutherske fødselskirken i byen.

Håpet brast

Hvis Josef og Maria hadde kommet tilbake i desember, ville de fått problemer med å finne overnatting, for de fleste hotellene har stengt. Restaurantene står tomme, og de fleste suvenirforretningene på Krybbetorget har trukket ned og låst stålsjalusiene.

- Hvordan skal vi kunne ferie? I 2000 år har dette vært en fredens by, og nå skjer dette, sier viseordfører Siad Bandak.

- Hovedproblemet vårt er arbeidsledigheten, det nest største problemet er håpløsheten, sier pastor Raheb. -Vi hadde freden i sikte, og vi håpet så inderlig at fredsprosessen skulle lykkes.