Betlehem rasert

BETLEHEM (Dagbladet): - De skjøt med tanks mot husene våre. Det var fullstendig kaos. Se nå - alt er ødelagt, sier Fuad Zogby. Vegger pepret med kuler, istykkerskutte bilvrak og stank av 14 dager gammelt søppel er scenen rundt kirken på stedet der Jesus skal ha blitt født.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på fire dager får innbyggerne i sentrum av Betlehem gå ut i gatene. Portforbudet er opphevet for noen timer, og innbyggerne kan gå ut for å se på skadene, lete etter savnede og skaffe mat og vann, før israelske soldater på nytt beordrer dem inn. Fuad Zogby og naboen forsøker å koble en telefon til restene av sentralen for denne gata, noen kvartaler unna Fødselskirken i Betlehem.

- Siden 1. april har vi vært uten telefon og strøm. Mat og vann har vi bare fått inn noen få ganger, sier Zogby.

Noen meter nede i den raserte gata forsøker Abil å reparere et vannrør med pakketape.

- De skjøt mot huset vårt, og vannrørene ble ødelagt. Jeg tør ikke gå for å få en rørlegger nå. Jeg håper tapen vil holde over natta, sier Abil og løper inn.

Tungt skyts

Gamlebyen i Betlehem er ei slagmark for en svært ujevn krig. Israel har satt inn tanks og tungt utrustede soldater i de trange gatene og smugene. 70 år gamle Abed Al-Jaleel sitter i ruinene av sin butikk i en haug med forvridd jern.

- Våre ungdommer har slåss mot dem. Noen med stein og noen med våpen, sier Fuad Zogby.

I går kveld, etter at Dagbladet var beordret ut av byen av israelske soldater, ble det rapportert om nye kamper i gatene.

Resultatet er flere utbrente bilvrak. Flere gapende hull i steinhusene. Flere branner.

Og flere døde og skadde.

Sentrum for raseringen av Betlehem er kirken bygd over stedet der Jesus skal ha blitt født.

Inne i kirken er 200 palestinere og 40 av kirkens ansatte. Palestinerne har forskanset seg og nekter å overgi seg. Noen av dem er bevæpnet.

Israel mener de er terrorister og har gitt dem to valg for å få komme ut av kirken: Enten drar de i eksil og lover å aldri komme tilbake til hjemlandet, eller så overgir de seg til det israelske rettsvesenet. Så langt har svaret fra Fødselskirken og Arafats kontor vært et rungende nei.

Leter etter døde

Det er ikke klart hvor mange palestinere som er drept i uroen rundt Fødselskirken i Betlehem.

Zogby sier 10 personer ble drept bare i hans gate.

- Vi leter fortsatt etter savnede, og går fra hus til hus fordi det kan ligge døde eller skadde inne i dem, sier han.

Alia, som bor rett ved den israelske sperringen ved Fødselskirken, forteller at nabogutten Issa på 14 år ble skutt og drept.

- Han sto og drakk te på takterrassen da han ble skutt. Det tok tre dager før vi kunne få ut liket, sier Alia, som ikke vil oppgi sitt etternavn. Nabohuset er fullt av kulehull. Familien har nå reist bort fra uroområdet.

Ødelagt

På flere av husveggene i gamlebyen henger plaketter med det norske flagget. Gamlebyen ble pusset kraftig opp blant annet med norske bistandsmidler for å gjøre den mer attraktiv for turister. Nå er den rasert.

- De skjøt med tanks mot butikken min. Alt er ødelagt. Hva skal jeg gjøre nå, nærmest roper Nabil fortvilet. Butikken som solgte ryggsekker til skolebarn er bare et utbrent hull. Hans varesortiment, ryggsekker med bamser, blomster og dokker, ligger most ned i gata. Markedsplassen er fullstendig utbrent, og husene rundt sterkt beskadiget. Flere er ubeboelige.

Patruljer

Klokka fem om ettermiddagen tømmes gatene for folk. Fra åsene høres dype drønn fra kanonild. I gatene høres skudd. Israelske patruljer rykker inn med våpnene klare. De tar oppstilling foran smugene med gevær.

- Det eneste vi hører om nettene er skudd og barnegråt, sier Fuad Zogby før han bolter døra.

Da vi pressefolk ble beordret ut, var det bare katter og israelske soldater i Betlehems gater.

<B>JESU FØDEPLASS:</B> Fødselskirken i Betlehem er blitt beskutt og er omgitt av røyk. Inne i kirken er det væpnete palestinere.
I RUINER: Abed Al-Jaleel i ruinene av sin butikk i gamlebyen i Betlehem. Byen er rasert etter den israelske hærens herjinger.