Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Betlehems kristne flytter ut

Orker ikke mer sjekkposter og kaos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Betlehem er i ferd med å tømmes for kristne, melder BBC, som akkurat har besøkt det som skal være Jesu fødeby. Muren, de mange sjekkpostene og militærinvasjonene har gjort at de menneskene som har mulighet til å forlate Betlehem, pakker kofferten og drar. Og det er stort sett de kristne som har utreisemuligheter.

- Alt her er vanskelig. Som arbeid. Hver eneste dag står jeg to timer i kø for å komme ut av Betlehem og inn i Jerusalem. Hver dag to timer, sukker Fouad Odeh.

Gigantiske grensepasseringer

Også hans kone, Reem Odeh er resignert. Overfor BBC forklarer det kristne ekteparet hvorfor de nå vender nesa bort fra den verdenskjente byen.

- Det finnes nesten ikke noe arbeid. Barna har ikke noe sted å leke. Vi ønsker ikke å forlate Betlehem til fordel for Amerika, men du vet..., sier kvinnen.

Ekteparet er langt fra alene om å vurdere egen framtid. Ferske tall viser at bare 15 prosent av Betlehems befolkning nå er kristne, melder BBC. Dette tallet blir mindre for år til år.

Kanskje ikke så rart: For å komme inn i Betlehem, må du gjennom en sjekkpost, som ser mer ut som en grensepassering enn en ordinær sjekkpost. Israelske sikkerhetsvakter sitter bak et skuddsikkert glass og ber om få se se passet ditt. Andre soldater står rundt deg, bevæpnet.

Når passet er sjekket, går en sikkerhetsbarriere opp og du kan kjøre eller gå gjennom en åpning i muren som er bygget mellom Jerusalem og Betlehem. Den åtte meter høye muren skiller nå Betlehem og Jerusalem. To byer som har vært nært knyttet til hverandre i generasjoner, på grunn av den korte avstanden (ti minutter med bil uten sjekkposter og mur).

INNESTENGT:  For å dra inn i Betlehem, må du nå gjennom gedigne grensepasseringer - og den såkalte sikkerhetsmuren. Det gir ikke mange assosiasjoner til jula, Betlehemsmarkene og slikt. Foto: Scanpix
INNESTENGT: For å dra inn i Betlehem, må du nå gjennom gedigne grensepasseringer - og den såkalte sikkerhetsmuren. Det gir ikke mange assosiasjoner til jula, Betlehemsmarkene og slikt. Foto: Scanpix Vis mer

Stengte butikker

Ifølge BBC, er det ikke lenge siden de kristne utgjorde 80 prosent av befolkningen i Betlehem. Den kristne mannen George Ghattas forsøker å oppfordre kristne til å bli i byen.

- Fra et statistisk perspektiv, er det som skjer politisk og sosialt her er problem. Endringene er veldig drastiske, og de pågår over kort tid, sier han til BBC.

I et lite verksted sitter en mann og skjærer oliventre-suvenirer, som er Betlehems mest solgte turistvare. Men det er ikke noen folk igjen som kan selge det, skriver BBC. Turistbutikk etter butikk er stengt med grønne metalldører.

Betlehems kristne føler seg svake og presset. Mange av dem bestemmer seg for at det beste for dem sjøl og familien er å forlate byen.

- Kristendommen startet her og burde også fortsette her, sier George Ghattas til BBC.

IKKE ALLE SVIKTER: Det som skal være Jesu fødeby. Her er det en ung mann som tenner lys i Fødselskirka.