Betraktninger om beskyttelse

Skrubbsår eller kjønnssykdom - hva gjør deg mest engstelig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SELV HELT VANLIGE

morgener i våre uvanlig lite risikable hverdagsliv, finnes det knapt en norsk unge som kommer over dørstokken uten hjelm og annen polstring. De blir allergiske, feige og feite. Så blir de tenåringer, og det blir helg og fest. Endelig har foreldregenerasjonen anledning til å prakke på sine avkom virkelig nyttig polstring. Men i stedet for å utstyre den kjønnsmodne med for eksempel den flortynne beskyttelsen kalt kondom, tyr de til formaninger, som ikke sjelden gjentas til det kjedsommelige.

BEKYMRINGEN

over at folk ikke beskytter seg mot seksuelt overførbare sykdommer, har vært stor til alle tider. Nå fortviler Folkehelsa over generasjonen som gikk glipp av aidsfrykten på 80-tallet. Vel, hiv smitter stadig flere, også i Norge, men de seksuelt mest aktive gidder verken å beskytte seg når de har sex, eller å begrense antall seksualpartnere.

«JENTER HJELPER

hverandre» var overskrift på en annonse fra Olafiaklinikken i Oslo for et par uker siden. Sammen med Haukeland sykehus i Bergen søker de etter til sammen 200 jenter mellom 12 og 17 år til et verdensomfattende forskningsprosjekt som forhåpentligvis vil gi oss en etterlengtet vaksine mot kjønns-sykdommen herpes. Det er fristende å trekke fram hva som skjedde da Ullevål universitetssykehus for ei tid tilbake søkte forsøkskaniner til en studie som går på vektreduksjon. De ble rett og slett nedringt. Hos Olafiaklinikken har telefonen stått stille.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer