Betraktninger om beskyttelse

Skrubbsår eller kjønnssykdom - hva gjør deg mest engstelig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELV HELT VANLIGE

morgener i våre uvanlig lite risikable hverdagsliv, finnes det knapt en norsk unge som kommer over dørstokken uten hjelm og annen polstring. De blir allergiske, feige og feite. Så blir de tenåringer, og det blir helg og fest. Endelig har foreldregenerasjonen anledning til å prakke på sine avkom virkelig nyttig polstring. Men i stedet for å utstyre den kjønnsmodne med for eksempel den flortynne beskyttelsen kalt kondom, tyr de til formaninger, som ikke sjelden gjentas til det kjedsommelige.

BEKYMRINGEN

over at folk ikke beskytter seg mot seksuelt overførbare sykdommer, har vært stor til alle tider. Nå fortviler Folkehelsa over generasjonen som gikk glipp av aidsfrykten på 80-tallet. Vel, hiv smitter stadig flere, også i Norge, men de seksuelt mest aktive gidder verken å beskytte seg når de har sex, eller å begrense antall seksualpartnere.

«JENTER HJELPER

hverandre» var overskrift på en annonse fra Olafiaklinikken i Oslo for et par uker siden. Sammen med Haukeland sykehus i Bergen søker de etter til sammen 200 jenter mellom 12 og 17 år til et verdensomfattende forskningsprosjekt som forhåpentligvis vil gi oss en etterlengtet vaksine mot kjønns-sykdommen herpes. Det er fristende å trekke fram hva som skjedde da Ullevål universitetssykehus for ei tid tilbake søkte forsøkskaniner til en studie som går på vektreduksjon. De ble rett og slett nedringt. Hos Olafiaklinikken har telefonen stått stille.

MELLOM

20 og 30 prosent av oss er antakelig herpessmittet. De av oss det gjelder, vet at herpes er ytterst ubehagelig og kan være svært hemmende for seksuallivet. Sykdommen kan holdes i sjakk med tabletter som utgjør en fast utgift på om lag tusen kroner hver måned. Dersom en kvinne får herpesutbrudd i forbindelse med fødsel, vil det nyfødte barnet sannsynligvis få en hjerneskade. Hvis det ikke dør. Herpessmittede er dessuten mer utsatt for andre kjønnssykdommer. I Afrika er herpes med på å drive antall hivtilfeller i været. En vaksine vil kunne forebygge en tredjedel av de seksuelt overførte tilfellene.

HVIS 200

norske foreldrepar ser nytten av å gi døtrene sine en herpesvaksine, vil de ikke bare gi en norsk generasjon nyttig beskyttelse. De vil samtidig gi svært betydningsfull u-hjelp.

Foreløpig konsentrerer vi oss om at ungene husker sykkelhjelmen, at de har hansker på når de kjører slalåm, knebeskyttere på før de går opp på rullebrettet, ikke klatrer for høyt i trær og bare får EU-godkjent sand i sandkassa.

OG PÅ OLAFIAKLINIKKEN

sitter Harald Moi, professor i kjønnssykdommer, og håper at en ny runde annonser etter sommerferien skal gjøre susen. At det var tidspunktet eller størrelsen på annonsene som var grunnen til at så få ville beskytte seg og resten av verden mot sykdommene som ikke bare gjør livet ubehagelig, men også kan ta liv - inntil forskerne finner en ny vaksine.

-  Vi fikk vel kanskje ti henvendelser, sier Moi. -  Men foreløpig har vi bare vaksinert én. Én.