Bettina (19) tar et oppgjør med «misforståelse»: - CO2 ødelegger ikke ozonlaget

Klimaforsker: - Jeg har selv merket forvirring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danske Bettina Østergaard (19) gikk i går opp til eksamen og fikk toppkarakter.

Se Bettinas eksamensoppgave i videoen øverst i saken.
 
«En misforståelse» For sensorene kunne hun blant annet legge frem en video hun publiserte på Facebook allerede forrige uke.

I videoen tar 19-åringen et oppgjør med det hun mener er en utbredt misforståelse; nemlig at CO2 ødelegger ozonlaget.

- Sensor var veldig imponert av prosjektet, sier Østergaard til Dagbladet.

I arbeidet med oppgaven skal hun ha utført en spørreundersøkelse. Av over 700 spurte, svarte 60 prosent enten helt eller delvis feil.

Østergaard forteller at over 1000 personer nå har svart, og at prosenten som svarer feil fortsatt ligger på det samme.
   - Ingen enkel, direkte sammenheng Også Jan Fuglestvedt, forskningsleder i Cicero, forteller at ikke alle vet at CO2 og ozonlaget ikke har noen direkte kobling.

- Jeg har selv opplevd at folk er forvirret. Noen blander ozonlaget og klimaproblemet. De to tingene er relatert, men det er ingen enkel og klar direkteeffekt her.

Fuglestvedt forklarer at CO2 påvirker klimaet, som igjen påvirker ozonlaget. Det finnes altså kun en inndirekte sammenheng.

- Det er tre faktorer som spiller inn. Det første er at CO2 påvirker klimaet som igjen påvirker ozonlaget. Samtidig har ozon også en klimaeffekt: Svekkelsen av ozonlaget resulterer i en avkjøling som virker mot CO2. Ozon lengre ned, under statosfæren - det vi kaller troposfæren, skjer det en øknong som har gitt oppvarmingseffekt. For det tredje har stoffene som bryter ned ozonlaget, som foreksempel klorflourkarbon, og erstatningsstoffene en oppmvarmingseffekt, sier han.

Og det er nettopp den tidligere debatten om klorflourkarbon-gasser, som kan være årsaken til at mange faktisk tror at CO2 har en direkte påvirkning på ozonlaget.

- De fleste husker debatten på slutten av 70-tallene da det kom frem at CFC-gasser er skadelige for ozonlaget. De siste årene har vi snakket mye om global oppvarming, og da er det helt naturligt at man forbinder de to tingene med hverandre, forklarer den danske meteorologen Jesper Theilgaard til Ekstrabladet.

- Kompliserte sammenhenger «Vi vet alle at CO2 er med på å øke temperaturen på jorden, men, jeg vil starte med å slå fast at CO2 ikke ødelegger ozonlaget. Der er det flere av oss som har misforstått», forklarer Østergaard i videoen.

«Virkeligheten er at det er en blanding av to fenomener: Når solståler treffer jorden, blir strålenes energi omdannet til varme. Varmen sendes ut fra jorden igjen, og i afmosfæren blir den til vanndamp og CO2. Det kalles drivhuseffekten», fortsetter hun.

Fuglestvedt mener det ikke er så rart at folk misforstår.

- Det er kompliserte sammenhenger. Også mediene skriver feil av og til. Da er det fint at noen synes det er viktig å opplyse.

Han forteller også at det kan være nyttig å vite at Montreal-protokollen er en internasjonal avtale for bevaring av ozonlaget, og ikke en klimaavtale. Nå jobber man med å få på plass en internasjonal klimaavtale, som skal regulere CO2 og andre klimagasser.