Betviler at siktelsen mot Viksveen opprettholdes

Forsvareren til den spionsiktede Stein Viksveen tror at siktelsen mot hans klient må forandres, uansett hva påtalemyndigheten mener om hans skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre dager med avhør av tidligere Stasi-medarbeidere i Berlin, sier advokat Atle Helljesen at det er svært lite vitnene har belastet agenten «Lanze» med i sine forklaringen for retten. «Lanze» er dekknavn for en agent påtalemyndigheten mener er identisk med journalist Stein Viksveen.

- Jeg tror vanskelig siktelsen kan bli opprettholdt, konkluderer Helljesen og viser til at den opprinnelige siktelsen ble tatt ut på grunnlag av listene med arkivkort eller dekkark som det såkalte SIRA-arkivet inneholder. -Siktelsen ble tatt ut litt i blinde, sier han.

- Ingen snakker lenger om dokumenter som er Cosmic Top Secret, tilføyer Viksveen selv. -De snakker ikke engang om «secret». Det eneste de har er dekkbladene fra Stasis såkalte SIRA-arkiver med sine stikkord. Ennå er det ikke lagt fram et eneste dokument i saken som jeg skal ha overlevert.

Håper før sommeren

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad er meget reservert når det gjelder å kommentere vitnemålene. Han vil heller ikke si når han tror tiltalespørsmålet blir avgjort. -Mitt håp er at dette skal gå fort, og at tiltalespørsmålet er avgjort i god tid før sommeren, sier han. Mer konkrete prognoser har han brent seg på tidligere.

Qvigstad bekrefter at han vil bli aktor i saken dersom det blir tatt ut tiltale mot Viksveen. -Blir det rettssak, så blir jeg aktor, også om jeg har tiltrådt i Washington, sier han. Qvigstad skulle egentlig ha tiltrådt som justisråd ved den norske ambassaden 1. februar.

Konfrontasjon

Ingen vil direkte si om noen vitner så langt har pekt ut Viksveen som «Lanze» eller sagt at de kjenner ham fra før. Verken Qvigstad eller forsvarer Helljesen vil si om tidligere Stasi-offiser Manfred Elisath eller politivitnet «Monika» skal avhøres i dagene som kommer.

I BERLIN:  Førsteadvoka Lasse Qvigstad (i forgrunnen), forsvarer Atle Helljesen og Stein Viksveen ut etter 11 timer i retten. Foto: SCANPIX
I BERLIN: Førsteadvoka Lasse Qvigstad (i forgrunnen), forsvarer Atle Helljesen og Stein Viksveen ut etter 11 timer i retten. Foto: SCANPIX Vis mer

Elisath er mannen som i politiavhør hevder å ha rekruttert Viksveen, mens «Monika» hevder å ha gitt Viksveen teknisk bistand og opplæring.

- Informasjonen som kommer, bidrar til å avklare dette, sier Qvigstad på spørsmål om noen har identifisert Viksveen som «Lanze». -Jeg vil ikke si hvem som føres som vitner her. Vitnene møter for å oppfylle sin plikt. Noen er frustrert over det, og ønsker ikke å møte pressen eller å få offentliggjort navn og telefonnummer.

Helljesen og Viksveen vil heller ikke si om de er forberedt på å møte vitner som vil hevde å ha møtt Viksveen, som Elisath og «Monika».

Stasi-analytiker

Onsdag var det nok en tidligere offiser i Stasis analyseavdeling som forklarte seg. Spørsmålet om dekknavnet «Lanze» kunne være et sekkebegrep for flere kilder, var tema, får NTB bekreftet. Vitnet var offiser i den østtyske hæren før han ble rekruttert til Stasi, og skal ha vært arbeidsledig siden Muren falt og Stasi ble oppløst.

(NTB)

Stein Viksveen på vei inn i rettslokalet i Berlin onsdag for å høre nye forklaringer fra Stasi-offiserer. Forsvarer Atle Helljesen mener tiltalen mot hans klient må forandres. (Foto: Knut Falch/SCANPIX)

Avhørene i Viksveen-saken fortsatte i Berlin onsdag. Her førstestatsadvokat Lasse Qvigstad og hans medhjelper Eli Volkmar på vei til rettslokalet. (Foto: Knut Falch/SCANPIX)

I BERLIN: Førsteadvoka Lasse Qvigstad (i forgrunnen), forsvarer Atle Helljesen og Stein Viksveen ut etter 11 timer i retten. Foto: SCANPIX