REAGERER: Bellona-leder Frederic Hauge sier at  Petroleumstilsynet er «på gyngende grunn». Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REAGERER: Bellona-leder Frederic Hauge sier at Petroleumstilsynet er «på gyngende grunn». Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Betviler «verdens mest moderne boligplattform»

Bellona mener det er svært alvorlig at 300 personer ble evakuert fra plattform på Njord-feltet i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Boligplattformen «Floatel Superior» på Njord-feltet i Norskehavet fikk slagside i dag tidlig, og over 300 personer ble i dag evakuert fra plattformen.

Statoil fikk først tillatelse til å bruke den flyttbare boligplattformen i juli i år, og i september måtte Statoil kutte gangbroa på grunn av kraftig storm og åtte meter høye bølger. Njord-feltet, hvor «Floatel Superior» flyter som følge av vedlikeholdsarbeid, ligger ifølge Statoil om lag 130 km nordvest for Kristiansund.

- To krengninger på norsk sokkel på to måneder er alvorlig. Det viser at Petroleumstilsynet er på gyngende grunn, sier Frederic Hauge i Bellona til Dagbladet.

Hauge viser til en krenking som oppsto på «Scarabeo 8» i 4. september i år, da en granskningsrapport slo fast at kontrollromoperatøren som satt med ansvar da boreriggen fikk slagside var ufaglært.

Anker-kollisjon Bellona krever derfor granskning av dagens hendelse, noe Petroliumstilsynet har sagt at de vil iverksette.

Statoil har allerede identifisert hull i en ballasttank på «Floatel Superior»-riggen, og antar at hullet oppsto som følge av en kollisjon med et fritthengende ankeren.

- Det at et anker kan slå inn i ballasttanken på det som omtales som verdens mest moderne boligplattformen er svært alvorlig og veldig uventet, skriver Bellona videre i en pressemelding.

Sikkerhetsressurser Professor i teknisk sikkerhet ved NTNU i Trondheim, Stein Haugen, understreker at petroliumsbransjen er den industrien som bruker mest ressurser på sikkherhet.

Han anslår at det finnes rundt ti flytende boligplattformer i Norge, mens det finnes rundt tjue flytende oljeplattformer.

- Krenginger er ikke veldig vanlig, og det pleier å gå mange år mellom hver gang. Min umiddelbare reaksjon i dag var at det så ut som om de hadde situasjonen under kontroll, uten at jeg kjenner detaljene, sier Haugen til Dagbladet.

- Systemene er forberedt på å tåle slik hendelser, men det kan gå riktig galt også, som da en flytende plattform gikk rundt i Brasil for noen år siden.

Kombinasjonen av dårlig vær og en hendelse kan skape evakuering og et problem offshore, sier professoren.

- Det er ikke spesielt stor forskjell på antall arbeidsulykker i industri på land og i offshore. De siste årene har det i snitt vært et dødsfall i offshore per år, mens det har vært en håndfull dødsulykker i annen industri i året, sier Haugen.

Vurderer granskning Petroleumstilsynet oppgir at de ser svært alvorlig på hendelsen.

- Petroleumstilsynet ser svært alvorlig på hendelsen og har etablert beredskapssentralen. Tilsynets oppgave i en beredskapssituasjon er å føre tilsyn med operatørens håndtering av hendelsen, oppgir tilsynet.

- Det er en alvorlig situasjon, men riggen er stabil, sier pressekontakt Eileen Brundtland i Petroleumstilsynet til Dagbladet.

Petroleumstilsynet vil etter hvert vurdere å sette ned en granskningskommisjon for å avdekke hva som har gått galt.
Bellona har tatt til orde for en dobling av bevilgningene til Petroleumstilsynet de neste tre åra, i takt med utbyggingen på norsk sokkel.

Krevende Bellona har markert seg som en motstander av oljeboring i nord - og ett av argumentene er nettopp at når situasjoner som i dag oppstår gjør høye bølger og mørke til at det er svært vanskelig å evakuere personellet.

Dagbladet spurte informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil om de to hendelsene i morges.

- Vi spekulerer ikke i årsak og eventuell sammenheng nå, nå handler det om å evakuere personell og håndtere denne situasjonen, sa Skauby.

EVAKUERT: Floatel Superior - boligplattform beliggende omkring 13 mil nordvest for Kristiansund. Foto: AFP PHOTO / Floatel International/ NTB Scanpix
EVAKUERT: Floatel Superior - boligplattform beliggende omkring 13 mil nordvest for Kristiansund. Foto: AFP PHOTO / Floatel International/ NTB Scanpix Vis mer