- Betydelig forverring

Statens strålevern enda mer bekymret etter nye uhell i Japan i natt.

 NYE EKSPLOSJONER:  Flere eksplosjoner og branner i Fukushima-kraftverket i natt, blant annet i et lager for brukt brennstoff. FOTO: ABC TV/EPA/SCANPIX.
NYE EKSPLOSJONER: Flere eksplosjoner og branner i Fukushima-kraftverket i natt, blant annet i et lager for brukt brennstoff. FOTO: ABC TV/EPA/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statens strålevern bruker nå beskrivelsen «betydelig forverring» om situasjonen etter de nye og forverrede problemene ved atomkraftverket i Japan siste halve døgn.

Inneslutningen - eller sikringsmuren - rundt reaktor 2 kan ha blitt ødelagt i en eksplosjon.

Allerede i går, før nattens dramatiske utveksling, varslet seksjonsjef Ole Reistad at det kan komme en full nedsmelting ved atomkraftverket.

- Vi er nå i en situasjon man ikke trodde det var mulig å komme i, sa Reistad til Dagbladet da.

Barriere borte - Resultatet kan være at det ikke lenger er noen barriere som hindrer eventuelle utslipp ut til omgivelsene, konkluderer strålevernet nå ved 08-tiden.

Dessuten har Strålevernet fått bekreftet fra Det internasjonale atomenergibyrået at et lager for brukt brensel i nærheten av reaktor 2 ble satt i brann.

- Det har økt graden av forurensing betydelig i lokalmiljøet rundt kraftverket. Konsekvensen av det kan være problemer for redningsmannskapene som jobber med de tre skadde reaktorene, sier avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern til Dagbladet.

Den positive nyheten fra Fukishima i mirgentimene er at brann i bruktlageret skal være slokket, ifølge Strand.

Worst case neste Ødeleggelsen av den såkalte inneslutningen i reaktor 2 betyr foreløpig ikke «worst case» ennå. Men faren for full nedsmelting har økt.

Statens strålevern har ikke fått bekreftet løpende meldinger fra lokale myndigheter i Tokyo om at de radioaktive målingene i gigantbyen har økt time for time.

Klokka 07 norsk tid rapporterte den statlige tv-kanalen NHK at det er målt 22 ganger høyere radioaktivitet enn normalt i Tokyo.  En time tidligere refererte NHK lokalmyndighetene på at det var 20 ganger høyere målinger.

Øker med regn Stor-Tokyo, som med Kawasaki og Yokohama er verdens tettest befolkede storbyområde med 37 millioner innbyggere, ligger mellom 230 og 300 kilometer sørvest for det kriserammede atomkraftverket.

- Slike tall bør ikke bety så mye fordi normalen er forsvinnende liten. Men det er åpenbart at de nye målingene i Tokyo kommer fra Fukushima. Vær- og vindforhold avgjør mengden nedfall.  Radioaktiviteten i lufta på gatenivå øker med regn, slår avdelingsdirektør Per Strand fast. 

 

 ORIENTERING:  Et 30-talls nordmenn møtte i dag opp i den norske ambassaden i Tokyo for å få informasjon om atom krisen i Japan. Høyere radioaktive strålingsnivåer ble tirsdag morgen målt i Tokyo. Atomekspert Per Kristian Lund (fra venstre), ambassadør Anders Walther og personalsjef i UD, Espen Larsen ledet møtet. Ifølge NRK skal ambassaden ikke ha gitt nordmenn råd om å reise ut av Japan nå. FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX.
ORIENTERING: Et 30-talls nordmenn møtte i dag opp i den norske ambassaden i Tokyo for å få informasjon om atom krisen i Japan. Høyere radioaktive strålingsnivåer ble tirsdag morgen målt i Tokyo. Atomekspert Per Kristian Lund (fra venstre), ambassadør Anders Walther og personalsjef i UD, Espen Larsen ledet møtet. Ifølge NRK skal ambassaden ikke ha gitt nordmenn råd om å reise ut av Japan nå. FOTO: HEIKO JUNGE, SCANPIX. Vis mer