Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eksperter advarer:

Betydelig mangel på barnemedisin

Årlig opplever flere tusen barn i Norge at medisinen de har behov for ikke er tilgjengelig, skriver to leger i en kronikk.

MEDISINMANGEL: Eksperter advarer om at det ikke er tilstrekkelig med medisin for barn i Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MEDISINMANGEL: Eksperter advarer om at det ikke er tilstrekkelig med medisin for barn i Norge. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I stedet for å få antibiotika og andre medisiner i former og doser som er tilpasset barn, får de voksenmedisin som må knuses og deles opp, skriver Henrik Irgens og Ketil Størdal i Dagsavisen. Irgens sitter i Nasjonalt kompetansenettverk for legemidler til barn. Størdal er leder for Norsk barnelegeforening.

– Fordi de minste barna sliter med å svelge tabletter og trenger en lavere dose enn voksne, har man laget miksturer. De kan da drikke medisinen og få den i seg på en effektiv måte, sier Irgens til avisen.

I stedet kan barna ende å få med tabletter som smaker vondt og som de har store problemer med å få i seg.

De to legene kritiserer myndighetene for å ikke ta styringen overfor legemiddelindustrien, men heller stole på at markedsmekanismer skal sikre tilbudet av medisiner.

– Men markedsmekanismen fungerer ikke, siden inntjeningspotensialet på miksturer for barn er lavt, sier Irgens.

Seniorrådgiver Inge Johansen, seniorrådgiver i legemiddelindustriens bransjeorganisasjon LMI, sier medisinmangelen kommer av at det norske markedet er lite.

– Det er en politisk målsetting å ha lavest mulig pris. Sammen med relativt lav etterspørsel gjør det at man får et presset marked, forklarer han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!