<strong>SPOR:</strong> Politiet bekrefter at det er funnet strips i boligen, som de knytter til forsvinningen til Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPOR: Politiet bekrefter at det er funnet strips i boligen, som de knytter til forsvinningen til Anne-Elisabeth Hagen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Anne-Elisabeth Hagen

- Betydelig nærmere et svar

Politiet skal være i ferd med å sirkle inn et svar på brevgåten i Anne-Elisabeth Hagen-forsvinningen. Dette prioriterer politiet nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er i dag 328 dager siden Anne-Elisabeth Hagen (69) forsvant nærmest sporløst fra sitt hjem på Fjellhamar i Lørenskog - 31.oktober 2018.

Politiinspektør Tommy Brøske i Øst politidistrikt opplyser at dette er tre av politiets mest prioriterte etterforskningsprosjekt akkurat nå:
* Strips funnet i Hagen-boligen
* Brev funnet i Hagen-boligen
* Mistenkelig kjøretøy

Strips

Politiet gikk tirsdag ut med ny informasjon i Hagen-etterforskningen. Ifølge NRK ble det funnet låsbare strips inne i boligen til Tom og Anne-Elisabeth Hagen.

Stripsen er funnet på det politiet mener er det sentrale åstedet.

HOLDER SEG TIL HYPOTESEN SIN: Politiet tror at forsvunnede Anne-Elisabeth Hagen er blitt drept. Video: Dagbladet Vis mer

- Vi anser dette som et situasjonsspor som kan knyttes til hendelsen, altså til forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen, sier Brøske til Dagbladet.

Politiinspektøren bekrefter overfor Dagbladet at de mener stripsene ikke var eiendeler som tilhørte huset fra før av.

- Vi anser dette som et situasjonsspor. Det vil si at det er spor som kan knyttes til forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen.

Brøske understreker at grunnen til hvorfor politiet ikke ønsker å gå mer i detalj om funnet er fordi de vurderer det som svært skadelig for etterforskningen. Detaljer som ennå ikke er kjent er viktige for politiet å kunne forelegge en eller flere gjerningspersoner.

Til NRK opplyser Brøske at det gjort en rekke undersøkelser rundt stripsfunnet. Politiet mener den er solgt fra kjeden Biltema. Ifølge NRK ble det også funnet personlige eiendeler på åstedet. Eiendelene anses som sitiasjonsspor - altså spor som kan knyttes til forsvinningen av Hagen.

Brevet

Et av politiets mest sentrale spor i etterforskningen er å finne ut hvor papiret, som ble funnet i boligen, er kjøpt.

Politiet har ikke kommentert brevsporet konkret overfor Dagbladet siden 30. juni i år, men sier nå at de er nærmere et svar enn noen gang.

- Brevet er et levende etterforskningsskritt. Vi mener vi er langt nærmere et svar nå, sier Brøske til Dagbladet.

Politiet har tidligere sagt at de mener å ha snevret inn hvilke land papiret kan ha blitt solgt i, og de har hatt et konkret antall utsalgssteder for den aktuelle papirtypen.

- Vi har kommet betydelig nærmere et svar på dette enn før sommeren, sier Brøske til Dagbladet.

Det er tidligere omtalt at lappene som ble funnet i huset, var skrevet på gebrokkent norsk. Beskjedene er blitt undersøkt av både eksperter på håndskrift, men også lingvister og språkekserter har vært involvert i etterforskningen.

I brevet skal det blant annet ha stått at Anne-Elisabeth Hagens liv var avhengig av at ektemannen ikke tok kontakt med politiet.

Biler

Anne-Elisabeth Hagen forsvant fra sitt hjem 31. oktober i fjor. Politiets hovedteori er at hun ble fraktet vekk fra sitt hjem i en bil.

Et vitne har fortalt politiet om en mistenkelig bil han observerte i nabolaget samme morgen som Hagen forsvant.

Bilen ble beskrevet som en sølvgrå SUV-lignende bil med norske skilter.

Politiinspektør Tommy Brøske sier til Dagbladet at politiet fortsatt jobber med å sjekke ulike kjøretøy inn eller ut av saken.

- Det er snakk om et titalls kjøretøy vi fortsatt ikke har kontroll på, sier Brøske.

Skoavtrykk

28. august viste politiet fram et skoavtrykk som stammer fra huset. Politiet vet ikke hvem som eier skoen, men har klart å snevre inn antallet skokjøpere, som har betalt kontant, fra rundt 300 til 260.

Politiet opplyser tirsdag at de ikke har snevret inn antallet ytterligere.

Politiet jakter kjøpere som har betalt kontant i Spar Kjøps butikker, fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord. Dette tallet omfatter sko i størrelse 44, 45 og 46.

FORSVINNINGSSAKEN: Politiinspektør Tommy Brøske etterlyser folk av skotypen Sprox. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Parallelt med at politiet nå etterforsker kontantkjøpene, jobbes det også med å ettergå kjøpene av samme sko gjort med kort. Disse har politiet imidlertid en langt bedre kontroll på enn kontantkjøpene.

Tommy Brøske opplyser til Dagbladet at det ikke har kommet livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen. Det har heller ikke vært ny kontakt mellom Hagen-familien og eventuelle gjerningspersoner siden sist.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer