Brus og saft:

- Betydelig økt kreftrisiko

Slukker du tørsten med sukkerholdig drikke i sommervarmen? Da bør du ifølge en ny studie tenke deg om en ekstra gang.

STUDIE: Ny forskning viser en mulig sammenheng mellom sukkerholdig brus og leverkreft. Foto: Shutterstock/NTB
STUDIE: Ny forskning viser en mulig sammenheng mellom sukkerholdig brus og leverkreft. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge ny forskning presentert på årsmøtet til American Society for Nutrition, skal det å drikke minst én sukkerholdig drikke om dagen være knyttet til betydelig høyere risiko for leverkreft.

Forskere fra fakultetet Harvard T. H. Chan School of Public Health ved Harvard University, samt andre institusjoner, har sett på data fra 90 504 kvinner mellom 50 og 79 år, som alle er ferdige med overgangsalderen, skriver Business Insider.

De ønsket å finne ut om det var et mønster mellom inntak av sukkerholdige drikker og risiko for leverkreft.

78 prosent høyere risiko

Studien viste at kvinnene som drakk én eller flere sukkerholdige drikker om dagen hadde 78 prosent høyere risiko for leverkreft, sammenliknet med de som drakk færre enn tre i måneden.

Av de 90 504 kvinnene drakk om lag sju prosent mer enn én sukkerdrikk per dag.

- Våre funn tyder på at sukkerdrikker er en potensielt modifiserbar risikofaktor for leverkreft, sa seniorforfatter, kreftepidemiolog og professor ved Institutt for ernæring ved Harvard, Dr. Xuehong Zhang.

- Hvis funnene våre bekreftes, kan reduksjonen av sukkerholdige drikker tjene som en folkehelsestrategi for å redusere leverkreft, sa Zhang videre, gjengitt av det nyhetsorienterte tidsskriftet U.S. News & World Reports.

Forskerne påpeker i studien at funnene ikke kan bevise at sukkerdrikker som brus og saft forårsaker leverkreft, men at det viser seg å være et tydelig sammenfall.

U.S News & World Reports påpeker at studier som presenteres på medisinske møter, slik som ovennevnte American Society for Nutrition, anses som foreløpige helt fram til de er publisert i et fagfellevurdert tidsskrift.

Kvinnene ble fulgt i 18 år

De 90 504 kvinnene som deltok i studien, fylte ut spørreskjemaer på midten av 90-tallet, og har blitt fulgt i om lag i 18 år.

205 kvinner utviklet leverkreft under oppfølgingen.

Det er en kjent sak at sukkerholdig drikke fører til økt risiko for fedme og diabetes type 2. Begge er risikofaktorer for leverkreft.

Drikker som inneholder sukker bidrar også til svekket respons på insulin og til opphopning av fett i levra.

Hovedforfatter av studien og doktorgradskandidat ved universitetet i Sør-Carolina, Long-Gang Zhao, sier i en pressemelding at sukkerholdige drikker kan forstyrre insulinfølsomheten og forårsake en rekke helseproblemer.

- Å erstatte sukkerdrikker med vann, og ikke-søtet kaffe eller te, kan redusere leverkreftrisikoen betydelig.

Kan være indikator på usunn livsstil

Dr. Xuehong Zhang påpeker at studien bør gjennomføres flere ganger for å sjekke om funnene gjentar seg.

- Denne typen studier gjør det vanskelig for oss å avgjøre om sukkerdrikker framkaller økt leverkreftforekomst, eller om inntak av sukkerholdig drikke bare er en indikator på usunn livsstil.

Dr. Arif Kamal, sjef ved American Cancer Society, påpeker at studiens funn er spennende, men at det kreves ytterligere forskning.

- Det er nødvendig å forske mer på dette for å forstå om en sammenheng med kreft kan skyldes endringer i levra fra fedme, eller om det er uavhengig av kroppsmasseindeks.

Bidrar til fedme og overvekt

Samantha Heller, klinisk ernæringsfysiolog ved NYU Langone Health i New York City, setter spørsmålstegn ved livsstilen til personer som drikker minst én sukkerdrikke om dagen.

- Er det mer sannsynlig at disse personene konsumerer mindre fiber, færre frukt og grønnsaker, at de spiser mer bearbeidet kjøtt, søppel- og hurtigmat, og mindre sannsynlighet for at de trener?

Hun påpeker ifølge U.S. News & World Reports at det er et stort gap mellom å innta én eller flere sukkerdrikker daglig, sammenliknet med tre enheter i måneden.

- Alt dette sagt - brus, fruktdrikker og andre sukkerholdige drikker har ingen næringsverdi. De bidrar til overvekt, fedme, og flere assosierte kroniske sykdommer, sier Heller.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer