Betydelig oljeutslipp fra lasteskip

1120 tonn olje kan lekke ut. Miljøorganisasjonene WWF og Bellona frykter miljøkatastrofe.

BETYDELIGE MENGDER: Fra lufta vises betydelige oljemengder i sjøen ved Mølen utenfor Langesund i Telemark. Foto: Kystverket / SCANPIX
BETYDELIGE MENGDER: Fra lufta vises betydelige oljemengder i sjøen ved Mølen utenfor Langesund i Telemark. Foto: Kystverket / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omkring halv ett i natt kom meldingen om at det Panama-registrerte bulkskipet Full City hadde grunnstøtt utenfor Langesund.

Skipet har 1120 tonn olje om bord, og oljen begynte tidlig å lekke.

Krogshavn er et yndet friluftsområde for både folk fra nærområdet og tilreisende. Leonard Cohen, Vamp og Sivert Høyem spilte her for to uker siden.

Nå har oljen oversvømmet området.

- Krogshavn må vaskes. Badesommeren er over i Langesund, konstaterer Nils Henrik Nilsen, brannmester i Bamble kommune, overfor Dagbladet.

Vinden blåser mot land, og sender oljen mot strandområdene.

PÅ GRUNN: Full City vil trolig ikke synke, ifølge Hovedredningssentralen. Foto: Per Flåthe
PÅ GRUNN: Full City vil trolig ikke synke, ifølge Hovedredningssentralen. Foto: Per Flåthe Vis mer

Svært alvorlig
Marinbiolog Nina Jensen i WWF forteller til Dagbladet at det kan bli svært alvorlig for sjøfugl i området.

- Foreløpig er det usikkert å si hvor mye olje som har lekket ut. Det er midt i et naturreservat, og derfor kan det bli svært alvorlig, sier Jensen.

Det er masse sjøfugl i området, ifølge Jensen. Hun forteller at man kan risikere å utslette et helt hekkeområde.

ØDELEGGELSER: Jørn Nilsen (t.v.), Aud Eklund og Joachim Andersen kan konstatere at badestranda deres er ødelagt av olje. Foto: Per Flåthe
ØDELEGGELSER: Jørn Nilsen (t.v.), Aud Eklund og Joachim Andersen kan konstatere at badestranda deres er ødelagt av olje. Foto: Per Flåthe Vis mer

- Her frykter vi det verste. Det har gått fort, og det er ennå ikke lagt ut lenser. Olja er i fri flyt, og dette kan få store konsekvenser for lokalmiljøet.

- Det er for tidlig å si noe om konsekvensene, sier fylkesmann i Telemark, Arne Malme, til Dagbladet.

- Dette ser ut til å være en alvorlig ulykke, og vi jobber med å skaffe oss oversikt, sier Malme, som mobiliserer alt de har av bemanning, utstyr og materiell.

Dårlig vær
Magne Berg ved Kystverkets operasjonssentral opplyser til Dagbladet at tilsvarende etater i Sverige og Danmark også er varslet og satt i beredskap, og at de hovedsaklig fokuserer på Vestfold-siden av området.

MANNSKAPET: Her er 16 av de 23 kinesiske personene som var ombord på det Panamaregistrete bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag. Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX
MANNSKAPET: Her er 16 av de 23 kinesiske personene som var ombord på det Panamaregistrete bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag. Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX Vis mer

- Vi er i full utrykning. Folk fra Statlig mellomdepot i Kragerø er på vei, det samme er flere oljevernfartøy. Men vi har ikke været med oss, erkjenner Berg.

Langesundsmannen Geir Glittum (42) ser forferdet utover havneområdet utenfor Langesund.

- Det er olje langs hele kystområdet her. Det lukter infernalsk. Det lukter som på en bensinstasjon, sier Glittum til Dagbladet.

Overvåkningsfly på vei
Kystverket jobber akkurat nå med å skaffe en oversikt over situasjonen og mobiliserer alle tilgjengelige ressurser. Kystvaktskipet KV «Nornen» er på stedet, og er skadestedsleder for Kystverket. Det interkommunale utvalget mot akutt forurensing (IUA) i Telemark og Vestfold er mobilisert. Oljevernutstyr fra det statlige depotet i Kragerø er på vei til havaristedet. I tillegg er Kystverkets overvåkningsfly på vei for å skaffe en oversikt fra luften. Kystverkets «Oljevern 03» er ventet til området i morgentimene, opplyser Kystverket.

NÆRT LAND: Skipet ligger nært land. Foto: Terje Løchen
NÆRT LAND: Skipet ligger nært land. Foto: Terje Løchen Vis mer

Miljøsårbart
- Etter det vi har kjennskap til er dette en veldig alvorlig hendelse. Over 1100 tonn tungolje kan lekke ut i sjøen. Det er veldig mye om man sammenligner med for eksempel fergeutslipp, sier fagrådgiver Marius Dalen i Bellona til Dagbladet.

- Det er flere naturvernområder i nærheten, og er et såkalt miljøsårbart område. Det ser ut til å være en svært alvorlig miljøkatastrofe, sier han.

Dalen og Elisabeth Sæther drar nå til Langesund for å observere situasjonen og aksjonen som er satt i gang av Kystverket.

Kinesisk mannskap
Det 167 meter lange skipet, som har et volum på 15 873 bruttotonn, ventet på å komme inn til Herøya da ulykken skjedde. NTB melder at skipet ikke hadde noen last om bord.

Det var 23 kinesiske personer om bord, som er i god behold. Sjømennene er blitt servert mat og drikke etter å ha blitt evakuert med et Sea King-helikopter. To kystvaktfartøyer, tre slepebåter og et redningshelikopter ble sendt til stedet.
-16 personer er nå evakuert, men sju står igjen. Kapteinen vil foreløpig ha dem om bord, sier vakthavende redningsleder Ola Vaage til NTB.
De sju som er igjen i skipet, er nøkkelpersonell som skal forsøke å sikre skipet og forhindre forurensning, opplyser politiet.

OLJESØL: Vinden blåser oljen mot land. Foto: Per Flåthe
OLJESØL: Vinden blåser oljen mot land. Foto: Per Flåthe Vis mer

Hovedredningstjenesten meldte først at skipet tok inn vann og trolig ville synke, men senere så det ut til å ha stabilisert seg.

- Skipet står på fast grunn, og det er ikke grunn til å tro at det vil løsne, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit i Telemark politidistrikt til NTB.

God oversikt
- Det arbeides intenst med å få ut lenser, og det er startet å suge opp olje og sjågående rensing av kysten, sier losoldermann Geir Eikeland i Kystverket til Dagbladet.

Han forteller at det arbeides kontinuelig med å få bedre oversikt.

FORFERDET: - Det regnet olje over Langesund i natt, forteller beboer Geir Glittum. MMS-foto: Privat
FORFERDET: - Det regnet olje over Langesund i natt, forteller beboer Geir Glittum. MMS-foto: Privat Vis mer

- Vi begynner å få god oversikt over situasjonen nå, sier Eikeland

- Vi er i en tidlig fase i aksjonen totalt sett. Det er en svært omfattende aksjon, sier han.

Langvarig prosess
SISTE: Ifølge Kystverket er det omfattende skader på skorget. Skipet kan ikke flyttes fra skjæret, på grunn av at skipet da vil synke.

SKADET: Sjøfuglene i området er skadet etter oljesølet. Foto: Per Flåthe
SKADET: Sjøfuglene i området er skadet etter oljesølet. Foto: Per Flåthe Vis mer

Det er ikke akutt å få det resterende mannskapet av skipet. De jobber nå med å redusere utslippet.

Statens forurensningstilsyn tror det er mer olje igjen i skipet enn det som er sluppet ut.

På en pressekonferanse opplyste kystverket at det kom til å bli en langvarig prosess, og at det ikke er mulig å rydde opp alt på en gang. Det blir en betydelig manuell innsats for å få ryddet opp olja. Sivilforsvaret er i gang, og det skal være snakk om 65 personer i første omgang.

LEGGER UT LENSER: Redningsmannskaper har begynt arbeidet, men nærmer seg foreløpig ikke selve skipet. MMS-foto: Per Flåthe
LEGGER UT LENSER: Redningsmannskaper har begynt arbeidet, men nærmer seg foreløpig ikke selve skipet. MMS-foto: Per Flåthe Vis mer
OLJELENSER: Redningsmannskaper la i morgentimene fredag ut oljelenser etter at det Panamaregistrete bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
OLJELENSER: Redningsmannskaper la i morgentimene fredag ut oljelenser etter at det Panamaregistrete bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer