BETYDELIGE MENGDER: Fra lufta vises betydelige oljemengder i sjøen ved Mølen utenfor Langesund i Telemark. Foto: Kystverket / SCANPIX
BETYDELIGE MENGDER: Fra lufta vises betydelige oljemengder i sjøen ved Mølen utenfor Langesund i Telemark. Foto: Kystverket / SCANPIXVis mer

Betydelig oljeutslipp fra lasteskip

1120 tonn olje kan lekke ut. Miljøorganisasjonene WWF og Bellona frykter miljøkatastrofe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omkring halv ett i natt kom meldingen om at det Panama-registrerte bulkskipet Full City hadde grunnstøtt utenfor Langesund.

Skipet har 1120 tonn olje om bord, og oljen begynte tidlig å lekke.

Krogshavn er et yndet friluftsområde for både folk fra nærområdet og tilreisende. Leonard Cohen, Vamp og Sivert Høyem spilte her for to uker siden.

Nå har oljen oversvømmet området.

- Krogshavn må vaskes. Badesommeren er over i Langesund, konstaterer Nils Henrik Nilsen, brannmester i Bamble kommune, overfor Dagbladet.

Vinden blåser mot land, og sender oljen mot strandområdene.

PÅ GRUNN: Full City vil trolig ikke synke, ifølge Hovedredningssentralen. Foto: Per Flåthe
PÅ GRUNN: Full City vil trolig ikke synke, ifølge Hovedredningssentralen. Foto: Per Flåthe Vis mer

Svært alvorlig
Marinbiolog Nina Jensen i WWF forteller til Dagbladet at det kan bli svært alvorlig for sjøfugl i området.

- Foreløpig er det usikkert å si hvor mye olje som har lekket ut. Det er midt i et naturreservat, og derfor kan det bli svært alvorlig, sier Jensen.

Det er masse sjøfugl i området, ifølge Jensen. Hun forteller at man kan risikere å utslette et helt hekkeområde.

ØDELEGGELSER: Jørn Nilsen (t.v.), Aud Eklund og Joachim Andersen kan konstatere at badestranda deres er ødelagt av olje. Foto: Per Flåthe
ØDELEGGELSER: Jørn Nilsen (t.v.), Aud Eklund og Joachim Andersen kan konstatere at badestranda deres er ødelagt av olje. Foto: Per Flåthe Vis mer

- Her frykter vi det verste. Det har gått fort, og det er ennå ikke lagt ut lenser. Olja er i fri flyt, og dette kan få store konsekvenser for lokalmiljøet.

- Det er for tidlig å si noe om konsekvensene, sier fylkesmann i Telemark, Arne Malme, til Dagbladet.

- Dette ser ut til å være en alvorlig ulykke, og vi jobber med å skaffe oss oversikt, sier Malme, som mobiliserer alt de har av bemanning, utstyr og materiell.

Dårlig vær
Magne Berg ved Kystverkets operasjonssentral opplyser til Dagbladet at tilsvarende etater i Sverige og Danmark også er varslet og satt i beredskap, og at de hovedsaklig fokuserer på Vestfold-siden av området.

MANNSKAPET: Her er 16 av de 23 kinesiske personene som var ombord på det Panamaregistrete bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag. Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX
MANNSKAPET: Her er 16 av de 23 kinesiske personene som var ombord på det Panamaregistrete bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark natt til fredag. Foto: Peder Gjersøe / SCANPIX Vis mer

- Vi er i full utrykning. Folk fra Statlig mellomdepot i Kragerø er på vei, det samme er flere oljevernfartøy. Men vi har ikke været med oss, erkjenner Berg.

Langesundsmannen Geir Glittum (42) ser forferdet utover havneområdet utenfor Langesund.

- Det er olje langs hele kystområdet her. Det lukter infernalsk. Det lukter som på en bensinstasjon, sier Glittum til Dagbladet.

Overvåkningsfly på vei
Kystverket jobber akkurat nå med å skaffe en oversikt over situasjonen og mobiliserer alle tilgjengelige ressurser. Kystvaktskipet KV «Nornen» er på stedet, og er skadestedsleder for Kystverket. Det interkommunale utvalget mot akutt forurensing (IUA) i Telemark og Vestfold er mobilisert. Oljevernutstyr fra det statlige depotet i Kragerø er på vei til havaristedet. I tillegg er Kystverkets overvåkningsfly på vei for å skaffe en oversikt fra luften. Kystverkets «Oljevern 03» er ventet til området i morgentimene, opplyser Kystverket.

NÆRT LAND: Skipet ligger nært land. Foto: Terje Løchen
NÆRT LAND: Skipet ligger nært land. Foto: Terje Løchen Vis mer

Miljøsårbart
- Etter det vi har kjennskap til er dette en veldig alvorlig hendelse. Over 1100 tonn tungolje kan lekke ut i sjøen. Det er veldig mye om man sammenligner med for eksempel fergeutslipp, sier fagrådgiver Marius Dalen i Bellona til Dagbladet.

- Det er flere naturvernområder i nærheten, og er et såkalt miljøsårbart område. Det ser ut til å være en svært alvorlig miljøkatastrofe, sier han.

Dalen og Elisabeth Sæther drar nå til Langesund for å observere situasjonen og aksjonen som er satt i gang av Kystverket.

Kinesisk mannskap
Det 167 meter lange skipet, som har et volum på 15 873 bruttotonn, ventet på å komme inn til Herøya da ulykken skjedde. NTB melder at skipet ikke hadde noen last om bord.

Det var 23 kinesiske personer om bord, som er i god behold. Sjømennene er blitt servert mat og drikke etter å ha blitt evakuert med et Sea King-helikopter. To kystvaktfartøyer, tre slepebåter og et redningshelikopter ble sendt til stedet.
-16 personer er nå evakuert, men sju står igjen. Kapteinen vil foreløpig ha dem om bord, sier vakthavende redningsleder Ola Vaage til NTB.
De sju som er igjen i skipet, er nøkkelpersonell som skal forsøke å sikre skipet og forhindre forurensning, opplyser politiet.

OLJESØL: Vinden blåser oljen mot land. Foto: Per Flåthe
OLJESØL: Vinden blåser oljen mot land. Foto: Per Flåthe Vis mer

Hovedredningstjenesten meldte først at skipet tok inn vann og trolig ville synke, men senere så det ut til å ha stabilisert seg.

- Skipet står på fast grunn, og det er ikke grunn til å tro at det vil løsne, sier politiadvokat Odd Skei Kostveit i Telemark politidistrikt til NTB.

God oversikt
- Det arbeides intenst med å få ut lenser, og det er startet å suge opp olje og sjågående rensing av kysten, sier losoldermann Geir Eikeland i Kystverket til Dagbladet.

Han forteller at det arbeides kontinuelig med å få bedre oversikt.

FORFERDET: - Det regnet olje over Langesund i natt, forteller beboer Geir Glittum. MMS-foto: Privat
FORFERDET: - Det regnet olje over Langesund i natt, forteller beboer Geir Glittum. MMS-foto: Privat Vis mer

- Vi begynner å få god oversikt over situasjonen nå, sier Eikeland

- Vi er i en tidlig fase i aksjonen totalt sett. Det er en svært omfattende aksjon, sier han.

Langvarig prosess
SISTE: Ifølge Kystverket er det omfattende skader på skorget. Skipet kan ikke flyttes fra skjæret, på grunn av at skipet da vil synke.

SKADET: Sjøfuglene i området er skadet etter oljesølet. Foto: Per Flåthe
SKADET: Sjøfuglene i området er skadet etter oljesølet. Foto: Per Flåthe Vis mer

Det er ikke akutt å få det resterende mannskapet av skipet. De jobber nå med å redusere utslippet.

Statens forurensningstilsyn tror det er mer olje igjen i skipet enn det som er sluppet ut.

På en pressekonferanse opplyste kystverket at det kom til å bli en langvarig prosess, og at det ikke er mulig å rydde opp alt på en gang. Det blir en betydelig manuell innsats for å få ryddet opp olja. Sivilforsvaret er i gang, og det skal være snakk om 65 personer i første omgang.

LEGGER UT LENSER: Redningsmannskaper har begynt arbeidet, men nærmer seg foreløpig ikke selve skipet. MMS-foto: Per Flåthe
LEGGER UT LENSER: Redningsmannskaper har begynt arbeidet, men nærmer seg foreløpig ikke selve skipet. MMS-foto: Per Flåthe Vis mer
OLJELENSER: Redningsmannskaper la i morgentimene fredag ut oljelenser etter at det Panamaregistrete bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark.
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX
OLJELENSER: Redningsmannskaper la i morgentimene fredag ut oljelenser etter at det Panamaregistrete bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Vis mer