Betydelig snøskredfare i påska

Faregrad tre i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er nå ulykkene skjer. Det er fint vær og mange i fjellet. Derfor bør skiløpere holde seg unna bratt terreng og holde god avstand til fjellsider, sier vaktleder ved skredvarslingen Varsom.no, Markus Landrø til NTB.

Snøskredfaren er betydelig, faregrad 3, i Finnmark, Troms, Lofoten og Vesterålen. Resten av landet har foreløpig faregrad 2, som er moderat skredfare. Ved faregrad 3 er det stor fare for at skiløpere utløser skred i utsatt terreng.

Én omkom En mann i 30-årene var på skitur sammen med en annen person da det søndag gikk et skred sør for et steinbrudd ved Lunheim i Tromsø. Ambulansepersonell, leger, helikoptre, redningshunder og andre frivillige rykket ut da politiet fikk melding om skredet klokken 12.30. Mannen ble raskt gravd ut av skredet, men livet hans sto ikke til å redde.

Ifølge iTromsø omkom en 23 år gammel kvinne i et skred i samme område i 2009.

- Dette er et område som har krevd menneskeliv tidligere. Folk som skal i fjellet, må lytte til skredvarslinger og høre på politiets oppfordringer om å holde seg unna utsatte steder, sier politiets innsatsleder Espen Wang til avisa.

En tolv år gammel gutt var på skitur med faren sin da han ble tatt av et ras i Sauda i Rogaland søndag ettermiddag. Redningshelikopter og politimannskaper ble sendt til stedet.

Gutten var ved bevissthet da han ble gravd ut av snømassene. Han ble brakt til Stavanger universitetssjukehus.

- Vær oppdatert De siste tre vintersesongene har 29 mennesker mistet livet i snøskred. 20 av dødsulykkene skjedde i mars og april. Flesteparten av de omkomne var skikjørere eller brettkjørere, og faregraden var antatt å være mellom moderat og betydelig.

Ved faregrad 3 er det stor sannsynlighet for at skiløpere utløser skred i utsatt terreng.

- Frikjørere og folk som går toppturer på ski, bør lese skredvarselet opptil flere ganger per dag, og man bør også tilpasse turen etter forholdene, som endrer seg svært raskt. Snøscooterkjørere må huske på at det er mye større sannsynlighet for at de kan utløse et skred enn en skiløper, sier Landrø.

- Dersom du skal ferdes i terreng som er brattere enn 30 grader, må du ha gode kunnskaper om skredfare og vite hva du holder på med, sier Landrø.

(NTB)