«Betydelig sum»- her fant Ole Didrik (13) den mystiske pengebunken

Eieren har tre måneder på å melde seg. Ellers går 33 prosent til finneren og resten til staten.

HAR LIGGET DER LENGE: I denne hula i skogen i Kviteseid i Telemark fant Ole Didrik Fosse Didriksen «en betydelig pengesum» i møysommelig innpakning. Foto: Tone Tveit, Vest-Telemark Blad.
HAR LIGGET DER LENGE: I denne hula i skogen i Kviteseid i Telemark fant Ole Didrik Fosse Didriksen «en betydelig pengesum» i møysommelig innpakning. Foto: Tone Tveit, Vest-Telemark Blad.Vis mer

Den erfarne overbetjenten har ikke opplevd maken de 27 årene han har jobbet i politiet.

SMAKSPRØVE: Ole Didrik viser fram noe av det mystiske pengefunnet han gjorde i skogen. Foto: Privat.
SMAKSPRØVE: Ole Didrik viser fram noe av det mystiske pengefunnet han gjorde i skogen. Foto: Privat. Vis mer

Og spenningen er minst like stor fem dager etter at Ole Didrik Fosse Didriksen (13) sammen med sin far meldte seg på lensmannskontoret i Kviteseid med en «betydelig pengesum» med ukjent eier.

For hvem i all verden - og når - har noen pakket inn en seddelbunke og gjemt den i skogen der Ole Didrik fant den sist torsdag ?

Det er Vest-Telemark Blad (krever innlogging) som først forteller den spennende gladhistorien om det mystiske pengefunnet.

«Spennende» fordi teoriene om hva som har skjedd bare vokser, og «glad» fordi politioverbetjent Bjørn Håvard Olsen nærmest smiler i telefonen når han kommer med sin reaksjon til det uvanlige besøket på lensmannskontoret.

OVERRASKELSE: På et soverom i Vietnam ble det gjort et ubehagelig funn i en skuff i klesskapet. Video: ViralHog Vis mer

- Nydelig

- Det er nydelig å høre at en finners første tanke er å gå til politiet så rett eier får en sjanse til å få igjen pengene. Og det er spesielt bra av en 13-åring å reagere sånn. Det varmer mitt politihjerte, sier Olsen til Dagbladet.

Det var en kollega som fikk den mystiske pengebunken først på bordet av Ole Didrik og faren Lars Håkon. Så har Bjørn Håvard Olsen sendt funnet videre til etterforskning hos politiet i Skien.

Av polititaktiske årsaker kan ikke politioverbetjenten si hvor mye penger det dreier seg, spesielle kjennetegn ved innpakningen eller om funnstedets nøyaktige adresse.

- Betydelig sum

En «betydelig sum» og «banken skal taksere» er betegnelser han har brukt overfor Vest-Telemark Blad.

En eventuell eier må selv komme med detaljer som beviser at han eller hun er den rette eieren.

Men Olsen bekrefter overfor Dagbladet på direkte spørsmål at det dreier seg om norske penger og at innpakningen bærer preg av å ha ligget i terrenget «lenge».

Og underforstått: «taksering i banken» betyr at det er penger, les sedler, som har gått ut på dato for ordinær bruk.

$$$: Noen ganger lurt på hvor pengene havner til slutt? I USA er det Federal Reserve Bank i New Orleans, hvor seks millioner amerikanske dollar hver dag havner i søpla, av ulike grunner. Video: Great Big Story Great Big Story lager unike minidokumentarer om alt mellom himmel og jord. Lyst til å se mer? Se Dagbladets spilleliste her: https://go... Vis mer

10 eller 33 prosent

Eieren har nå tre måneder på å melde seg. Dersom hun/han dukker opp, får Ole Didrik 10 prosent finnerlønn.

Dersom det ikke dukker opp en eier, får Ole Didrik en tredel - 33 prosent - av verdien i finnerlønn. Og resten går til statskassa.

- VARMER ET POLITIHJERTE: Overbetjent Bjørn Håvard Olsen ved Kviteseid lensmannskontor. Foto: Tone Tveit.
- VARMER ET POLITIHJERTE: Overbetjent Bjørn Håvard Olsen ved Kviteseid lensmannskontor. Foto: Tone Tveit. Vis mer

Det var etter skoletid at 13-åringen gikk en tur i skogen fordi han var ganske sur på foreldrene for at de ikke hadde gitt han tillatelse til PC-spill.

- Etter en tid kom jeg til et sted der jeg hadde sett at det lå gamle bokser og annet skrot i en hule, forteller han til lokalavisa.

Og spennende ble det da han hørte at det var innhold i en av gjenstandene i hula.

- Sedlene var godt pakka inn, det lukta jord. Jeg sa til far at vi måtte ta det med til politiet, sier han.

Ran eller narkotika ?

Og etterpå har undringen vokst over historien bak.

- Det er så spennende, jeg forsto det ikke helt da vi åpnet gjenstanden. Hvorfor var skatten gjemt i hula, hvorfor akkurat der ? Kan det være penger fra et ran, kan det være narkotikapenger, undrer 13-åringen.

Tiden framover vil kanskje gi et svar.

Politioverbetjent Bjørn Håvard Olsen har ikke noe svar foreløpig.

Men han gleder seg over gjennomgående ærlighet blant folk generelt og unge spesielt.

- Det hender at vi får innlevert gjenglemte eller mistede lommebøker med betydelige kontantbeløp. Det ser ut som finnernes reaksjon med å komme til politiet med funnene, sitter sterkere i ryggraden jo større verdiene er.