Regjeringen la i dag fram en plan for hvordan Norge skal nå målet om to prosent av BNP til Forsvaret. Etter planen vil Norge nå målet i 2026:
- Budsjettet vil øke med 3,8 milliarder i året de neste årene, totalt vil økningen være 11 milliarder i 2026.
- På toppen av dette kommer Ukraina-pakken vedtatt av et samlet Storting som gir 7,5 milliarder i året.
- Dagens forsvarsbudsjett er på 76 milliarder.
Total økning i 2026 fra dagens nivå vil altså bli 18,5 milliarder kroner, ifølge regjeringen.
- Russlands angrepskrig på Ukraina har rokket ved Europas sikkerhet. Vi må fortsette å styrke det norske forsvaret og forsvarsalliansen vi er med i. Derfor varsler vi nå at Norge vil bruke minst 2 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt på forsvar innen 2026, sa Støre da regjeringens plan ble lagt fram.
Norge forpliktet seg overfor Nato i 2014 om å jobbe mot å nå to prosent av BNP i forsvarsutgifter, men har foreløpig ikke hatt noen plan for hvordan målet faktisk skal nås.
Prosentandelen vil naturlig svinge fra år til år ettersom Norges BNP er nært knyttet til energiprisene.
Frp viser til Forsvarets behov
Forsvarspolitisk talsperson Christian Tybring-Gjedde i Fremskrittspartiet reagerer på at regjeringen legger nivået på bevilgningene dagen før forsvarskommisjonen legger fram sin rapport.
Inn mot sommeren kommer også totalforsvarskommisjonens rapport og forsvarssjefens fagmilitære råd.
Tybring-Gjedde mener bevilgningene må avgjøres av behovet Forsvaret har for å forsvare Norge.
- At regjeringen nå varsler en plan for å nå 2 prosentmålet, er relativt betydningsløs. Spesielt når de ikke kan si noe om verken innretning eller inndekning, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.
- Regjeringen virker langt mer opptatte av å nå NATOs 2 prosentmål, enn å imøtekomme Forsvarets faktiske behov for å bedre egen forsvarsevne, fortsetter Frp-toppen.
Støre viser til langtidsplanen
Støre svarte på spørsmål fra Dagbladet om hvorfor prosentmålet legges til grunn og ikke Forsvarets behov.
- Vi har en langtidsplan og det kommer en ny som sier noe om hva vi skal bruke penger på, svarer Støre.
- Men nå har du sagt hvor mye penger som skal brukes før forsvarskommisjonen legges fram og før rådet fra forsvarssjefen?
- Ja, det er fordi vi har siden 2014 en enighet om at alle land skal strekke seg mot to prosent. Nå viser Norge hvordan vi kan gjøre det. Vi skal lage en ny langtidsplan for Forsvaret, vi får fagmilitært råd, forsvarskommisjonen skal peke både 10 og 20 år fram i tid og gi oss det store bildet, sier Støre.
- Undergraver kommisjonen
Dagbladet kunne tidligere tirsdag erfare at forsvarskommisjonen, som legges fram onsdag, foreslår å øke forsvarsbudsjettet til to prosent. Kommisjonen beregner det til 30 milliarder i året.
På toppen av dette foreslår kommisjonen, slik Dagbladet forstår det, å bruke 40 milliarder hvert år over ti år for å få bukt med etterslepet i forsvaret.
- Prosentmål er planøkonomi. Det er forsvarssjefen som må definerer hva som er tilstrekkelig forsvarsevne og kampkraft, og hvordan man må prioritere for nå disse målene, sier Tybring-Gjedde.
- Vi forventer at forsvarskommisjonen i morgen legger fram en rapport med et langt høyere ambisjonsnivå for finansieringen av Forsvaret. At regjeringen i dag varsler at de skal styrke Forsvaret, er å undergrave kommisjonens grundige arbeid.