Betyr dette døden for Gmail, Hotmail og Yahoo?

Facebook lanserte ny meldingstjeneste som blander alle meldingsformer sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Allerede før helga gikk ryktene om at Facebook - med  over 500 millioner brukere, 2,4 millioner av dem er nordmenn, ville lansere en «Gmail-killer» - en fullblods mailtjeneste.

• Følg med i videovinduet over eller klikk på denne linken.

Men da Mark Zuckerberg startet pressekonferansen i dag, antydet han at epost var gammeldags og at ingen bruker det lengre, men det ble klart at ryktet stemte - ihvertfall i bunn og grunn.

- Dette er ingen maildreper. Dette er en meldingstjeneste som har mail som en av tjenestene. Det handler om å sende meldinger på en enkel måte. Dette er måten fremtiden bør fungere, sa Zuckerberg.

- Dette er et nytt kommunikasjonssystem som vil gi brukerne en @facebook.com-mailadresse. Dette er et moderne meldingssystem, som vil resultere i sømløse meldinger, samtalelogg og en «sosial innboks» som filtrerer akkurat de meldingene du vil se. Mail går for sakte, vi tror ikke den moderne måten å sende meldinger på er mail, sa han og la til:

- Å sende en mail er altfor formelt.

Smelter alt sammen - Alle får en Facebook.com-adresse, men man trenger ikke bruke den. Men den er for de som vil bruke mail, for at også de skal være i kontakt med folk på Facebook uansett om de ikke vil være på Facebook. Poenget er ikke at dette er mail, men en måte folk kan kommunisere sammen. Om jeg vil bruke meldingssystemet på Facebook, kan jeg kommunisere med min venn som bruker mail, sa Andrew Bosworth, som er blant de som har laget systemet.

- Tanken er at man kan ha en samtale når man vil, slik at man slipper å si BRB (straks tilbake) til folk. Man kan kommunisere hele tiden.

Zuckerberg understreket at han ikke ville drepe Yahoo, Gmail og lignende mailtjenester, men at dette var deres bidrag til å gjøre måten man kommuniserer på nettet lettere.

Inviterte først Men folk flest må nok vente for å få din Facebook.com-mail, for det er fremdeles bare inviterte som får det til å begynne med. Dette for å teste det feil.

Og - om du verken vil bruke Facebook-meldinger eller mail - kan du til og med bruke SMS. Facebook har også laget en ny applikasjon til iPhone.

Andrew Bosworth sa videre at 15 ingeniører har jobbet med produktet, og kom med en opplysning som trolig kan overraske:

- Vi har aldri brukt så mange ingeniører på et enkelt Facebook-prosjekt før, sa han.

Bosworth opplyste også om at det gikk an å ha gruppesamtaler på akkurat samme.

Opplyste ikke om plass I forskjell til andre mailtjenesteleverandører som skryter på seg hvor stor plass du kan ha, vil ikke Facebook gå ut med det:

- Om du bruker systemet på en ordentlig måte og ikke misbruker det på noen måte, vil ikke det være noe problem. Men de som misbruker systemet for å finne hvor mye man kan ha, vil finne grensa. Men bruker du det på måten det skal brukes, vil du ikke ha noe problem, sa Bosworth.

• Saken oppdateres.