- Betyr ikke noe for monarkiet

Hvis Haakon og Mette-Marits datter skal få en sunn oppvekst, bør monarkiet avskaffes, mener republikaner og professor Trond Nordby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Fødselen av en kvinnelig tronarving har ikke i dag noen betydning for monarkiets fremtid. Debatten vil først og fremst bli knyttet til hvem som sitter på tronen, og for hennes del vil det jo bli om mange år frem i tiden, sier republikaner og professor i statsvitenskap, Trond Nordby til NTB.

Konstitusjonelt mener Nordby at dagens fødsel av en kvinnelig tronarving ikke har noe å si for monarkiet fordi det er lik arverett. Selv om mediene tar opp dette tema nå i forbindelse med fødselen, mener han at det i dag har lite for seg å dra i gang denne debatten.

Selv tar han gjerne til orde for en alternativ statsform når tingene har roet seg litt, sier han.

Meningsmålingene om monarki kontra republikk i kjølvannet av at kronprins Haakon midlertidig har overtatt rollen som regent, har gått i forskjellige retninger, mener Nordby. Fra 10 til 20 prosents oppslutning om republikk har det vært de par siste årene, og Nordby sier det er naturlig med korte svingninger.

- Hvis prinsessen skal få en god og sunn oppvekst, mener jeg at monarkiet bør avskaffes av hensyn til jenta. Men jeg vil gjette på at hun vil få akkurat de samme oppvekstvilkår som Haakon og Märtha Louise har fått, sier statsviter Trond Nordby til NTB.

(NTB)

REPUBLIKANER: Statsviter Trond Nordby slår gjerne et nytt slag for republikken - så snart ting roer seg etter prinsessefødselen.