- Betyr integrering å kaste hijaben, gå i bikini og drikke alkohol?

Unge minoritetskvinner blir redde når det diskuteres snikislamisering og hijab over hodene på dem.

VIL BLI HØRT: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt og politisk rådgiver i Justisdepartementet Hadia Tajik i møte med unge minoritetskvinner. De føler seg utenfor og tilsidesatt når debatten om snikislamisering og hijab raser. Foto: John Terje Pedersen
VIL BLI HØRT: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt og politisk rådgiver i Justisdepartementet Hadia Tajik i møte med unge minoritetskvinner. De føler seg utenfor og tilsidesatt når debatten om snikislamisering og hijab raser. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): Det manglet ikke på klar tale da barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt innviterte unge kvinner fra ulike minoritetsmiljøer til samtale og diskusjon fredag ettermiddag. Kvinnene kom med innspill, og en engasjert statsråd førte dem opp med sprittusj på store plakater.

«Ikke undertrykk oss videre»
«Jeg føler meg ikke integrert så lenge jeg må diskutere tvangsekteskap og omskjæring. Hvordan finanskrisen berører innvandrerkvinner, er det ingen som spør meg om.»

«Hvor lenge skal vi være innvandrere? Hvor lenge skal jeg vandre? Skal mine barn være innvandrere. Jeg er andre generasjons innvandrer. Norskfødt med pakistanske foreldre.»

«Det handler ikke om snikislamisering, men at Norge er blitt et mangfoldig samfunn.»

«Først blir man tvunget til å gå med hijab. Så får du ikke jobb fordi du går med den. La oss komme ut i norsk arbeidsliv. Ikke undertrykk oss videre.»

- Noen fordommer skyldes fremmedfrykt. Noen fordommer skyldes velmenenhet. Vi vil ha disse jentene inn i diskusjonen. Minoritetsstemmer blir ikke lyttet nok til. Jeg synes det er greit å få komme med mine egne fordommer og få brynt meg litt, sier Anniken Huitfeldt.

De unge kvinnene føler seg utenfor og tilsidesatt når debatten om radikal islam og hijab raser i det offentlige rom.

- Redde
- Vi blir redde. Debatten skaper avstand, framhever fremmedfrykt og ødelegger positiv integrering. Vi føler vi sitter med mer kunnskap enn de som diskuterer på vegne av oss. Betyr integrering å kaste hijaben, gå i bikini og drikke alkohol? Nei, det handler om å bli en del av samfunnet, sier Fatima Ali Madar (29) i Somalilandkvinners solidaritetsforening til Dagbladet.

Statsråden fikk høre at kvinnene er lei av bare å komme til orde som ofre. De vil bli hørt også på andre områder.

«Vi er mer enn religion. Ikke utnytt oss for å skape fremmedfrykt. Ikke gi oss ansvar for de ytterliggående. Vi er ikke «dere», vi er oss.»

Også politisk rådgiver i Justisdepartementet, Hadia Tajik, deltok på møtet i går. Tajik måtte tåle tungt medietrykk da hun av anonyme kilder ble utpekt som en sentral aktør bak offentliggjøringen om at hijab skulle bli del av politiuniformen.

- Det er helt greit, og en del av jobben. Man må tåle noen blåveiser som politiker, sier Hadia Tajik til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer