- Betyr lite for renteutviklingen

Økonomer vurderer budsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endringene i det reviderte nasjonalbudsjettet har liten betydning for renteutviklingen, mener økonomer. Budsjettet er litt mer ekspansivt enn de hadde ventet.

- Rentene er trukket litt opp i dag, men det kan også skyldes andre faktorer enn budsjettet. Budsjettet kommer nok med på en liste over årsaker til at renten skal opp, men det kommer langt ned på listen, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DnB NOR Markets, til NTB. - Ekspansivt
Aamdal sier at det reviderte budsjettet er ekspansivt.

- Det var også statsbudsjettet i fjor høst. Kanskje er det litt mer ekspansivt enn Norges Bank hadde lagt til grunn, men neppe så mye at det får vesentlig betydning for bankens rentevurdering, sier Aamdal.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets synes også budsjettet er mer ekspansivt enn ventet og kanskje Norges Bank hadde sett for seg.

- Men det er økte lønnsutgifter som spiser opp mye av utgiftene, og mye går til pensjonsutgiftene til Helseforetakene. Regjeringen har ikke kommet med bevilgninger til store nye tiltak. Det er beskjedne utgiftsøkninger, og det bør det også være.

Ikke rentepress
Bruce tror ikke budsjettet har noen vesentlig betydning for hva Norges Bank gjør med renten.

- Jeg tror ikke en kan si at dette driver rentene noe høyere, sier Bruce til NTB.

Sjeføkonom i Frank Jullum i Fokus Bank sier til E24 at opplegget i budsjettet var som ventet og at det ikke i særlig grad bidrar til å påvirke rentebanen.

Han mener regjeringen måtte brukt 5-10 milliarder mer hvis budsjettet skulle fått noe å si for renten.

Bekymret
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er mer bekymret enn fagøkonomene og mener budsjettet bidrar til å øke temperaturen i norsk økonomi.

- Regjeringen overlater dermed jobben med å kjøle ned norsk økonomi til Norges Bank og høyere renter, Dette kan føre til at den norske kronen styrker seg ytterligere mot utenlandsk valuta, og skaper betydelige vanskeligheter for norske bedrifter som konkurrerer med utlandet, sier NHOs direktør for næringspolitikk, Petter Haas Brubakk.

(NTB)

IKKE ØKT RENTEPRESS: Norges ledende økonomer tror ikke at det reviderte nasjonalbudsjettet vil føre til ytterligere økninger i det generelle rentenivået. Foto: SCANPIX
IKKE ØKT RENTEPRESS: Norges ledende økonomer tror ikke at det reviderte nasjonalbudsjettet vil føre til ytterligere økninger i det generelle rentenivået. Foto: SCANPIX Vis mer
- Betyr lite for renteutviklingen