Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Betyr mye for Bush

Irak-ekspert Henrik Thune sier Zarqawis død neppe vil stanse borgerkrigen i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den irakiske statsministeren Nouri al-Maliki bekrefter i dag at opprørs- og terrorlederen Abu Musab al-Zarqawi er drept.

Irak-ekspert og NUPI-forsker Henrik Thune mener al-Zarqawis død vil ha stor betydning.

- For det første er det viktig fordi han var leder for det islamistiske opprøret og terrorismen i Irak. Grupperingen hans har stått bak mange av de mest alvorlige terrorangrepene, rundt 3-400 selvmordsaksjoner, og har drept flere tusen irakere. Det har selvsagt stor betydning for opprørerne at lederen er drept, sier Thune til Dagbladet.no.

Bli brukt som bevis

al-Zarqawi er fra Jordan og har ledet de islamistiske terroristene som har kommet utenfra inn i Irak for å kjempe mot USA.

Thune mener terrorlederens død er symbolsk veldig viktig for USAs president George Bush.

- Etter at Saddam ble arrestert har al-Zarqawi blitt løftet opp som den store terrortrusselen, spesielt i amerikanske medier. Bush vil bruke dette for å begrunne tilstedeværelsen til amerikanske styrker i Irak, som et bevis på at Irak er fronten i krigen mot terror, sier Thune.

Viktig for regjeringen

NUPI-forskeren mener vi sannsynligvis vil se en nedgang i de mest alvorlige selvmordsaksjonene, selv om al-Zarqawi hadde mange rundt seg, som vil fortsette kampen.

- Hans død betyr i tillegg mye for regjeringen i Irak, dette er en sjelden politisk seier for dem og vil bli brukt for alt det er verdt.

Thune forklarer imidlertid at borgerkrigen i Irak dreier seg om en konflikt mellom den gamle eliten og det nye regimet, og at al-Zarqawi ikke spilte noen rolle her.

- Den er den skillelinjen som dominerer og hans død vil ha liten innvirkning her, sier Thune.

SENTRAL PERSON: Irak-ekspert Henrik Thune mener Abu Musab al-Zarqawis død er viktig for det islamistiske opprøret i Irak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling