Bevæpnede antirasister gjemte seg i skogen

Helikopter, hester og 500 politifolk måtte til for å stoppe planlagte angrep på "nazimarsjen". Frykter nye sammenstøt i Stockholm i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SALEM/STOCKHOLM (Dagbladet.no): Stemningen var i og ved Stockholm sent i kveld fremdeles svært anspent etter den årlige høyreekstreme "Salemmarsjen".

Over 140 antirasister ble anholdt i løpet av politiets enorme aksjon i Salem lørdag kveld, flere av dem trolig nordmenn.

De anholdte ble fraktet bort fra sentrum i den svenske kommunen i store busser rekvirert av politiet, men det var sent i kveld uklart hvor mange som eventuelt vil bli siktet for voldsbruk eller andre lovbrudd eller om noen ennå holdes i varetekt.

- Flere demonstranter fra våre naboland er etter det jeg forstår pågrepet med medhold i utlendingsloven og er sendt ut av Sverige, sier en politimann til Dagbladet.no.

Han visste ikke om det gjaldt norske aktivister.

Flere av de løslatte aktivistene dukket sent i kveld uansett opp i Stockholm sentrum, rundt tre mil fra Salem. Ifølge aktivist-nettstedet Motkraft skulle noen av dem konfrontere høyreekstreme som var ventet til Sentralstasjonen. Der ble minst én person pågrepet av opprørspolitiet og påsatt håndjern mens Dagbladet.no var på stedet rundt klokka 21.30.

I 22-tida i kveld var det ifølge svensk politi ikke registrert noen alvorlige personskader i løpet av den svært anspente dagen, men politifolk Dagbladet.no var i kontakt med vedgikk tidligere på kvelden at de fryktet alvorlige sammenstøt i Stockholm sentrum i løpet av kvelden eller natta. Der spaner politiet i kveld blant annet på de antifacistiske gruppenes stampuber.

Løp på avtalt signal
Unntakstilstanden i Salem startet allerede i formiddag, da flere hundre antirasister, rundt halvparten svartkledd og maskert med finlandshetter eller tørkler, gjennomførte sin lovlig anmeldte demonstrasjon mot de høyreekstremes markering som skulle finne sted noen timer senere.

Bevæpnede antirasister gjemte seg i skogen

Etter det Dagbladet.no forstår var norske blitzere blant aktivistene. Det bekrefter også svenske politikilder.

Mot slutten av demonstrasjonstoget ble plutselig to lysraketter fyrt av, som et avtalt signal til de mange demonstrantene som ikke hadde tenkt å bli med ut av byen med politiets planlagte transport. Maskerte demonstranter løp ut av toget og inn i et stort boligområde, mens det ble kastet en rekke knallskudd som ljomet gjennom Salem.

Flere aktivister ble observert med brostein og andre våpen i hendene, før store grupper forsvant både for pressen og for politiet. Noen av dem forsøkte senere å sette fyr på en skole i nærheten, og startet en brann i en container ved en annen skole.

Etter hvert viste det seg at den harde kjernen av venstreekstreme i påvente av Salemmarsjen hadde gjemt seg i flere ulike skogholt, der det blant annet skal ha blitt funnet et lager med 30 metallbatonger.

Politiet holdt imidlertid igjen det omstridte fakkeltoget med høyreekstreme helt til alle motstanderne i skogen var sporet opp, blant annet ved hjelp av helikopter.

- De er overalt, vi vil ikke la toget gå før vi har kontroll på de fra venstresiden, sa pressetalsmann Kjell Lindgren i politiet til Dagbladet.no i Salem.

Før flertallet av de voldelige anti-facistene til slutt ble anholdt, skal noen av dem ha kastet stein og avfyrt raketter mot politiet.

Spesiell "minnemarkering"

Salemmarsjen består blant annet av nynazister og andre sterkt innvandringsfiendtlige elementer, og talte i år rundt tusen personer. Fakkeltoget er på papiret en årlig minnemarkering etter drapet på Daniel Wretström som skjedde i desember 2000, men alle appellene og slagordene Dagbladet.no var vitne til i kveld handlet om "kampen mot et flerkulturelt samfunn" eller tilsvarende.

To danske medlemmer av "Blood and Honour" hevdet at så mange som 30-40 nordmenn deltok, men det var ikke mulig å få anslaget bekreftet.

Menn og gutter i alle aldre, mange unge kvinner og til og med foreldre med små barn var med på den spesielle markeringen. Langs den rundt to kilometer lange ruta til fakkeltoget sto mange himmelfalne naboer - nok en hustrig desemberkveld.

- Vi vil vise at vi tør å gå ut - så det gjør vi. Men dette er... åt helvete, sier en eldre svensk Salem-beboer til Dagbladet.no, som for tredje gang opplever å bli beleiret av det dystre sirkuset.

- Det som skjedde den gang (drapet, red.anm.) var forferdelig, men dette er knapt noe bedre, mener mannen, som ikke ville blitt tatt bilde av.

- Politiet har sperret av hele byen så de idiotene kan marsjere, sa en kvinne som forgjeves hadde forsøkt å komme seg til sin egen bolig via vanlige ruter.

20-30 antirasister hadde til tross for politiets mange anholdelser tatt seg til en av de mange sperringene ved fakkeltogets stoppested. Da de begynte å rope slagord, satte politiet inn hester for å skille dem. Politihestene gikk tilsynelatende rett inn i folkemengden, men ingen ble skadet.

Rundt 500 politfolk skal ha vært på jobbb i Salem og Stockholm under aksjonen, og i et flere kvadratkilometer stort område var det sperringer, et enormt antall politibiler, hester, hunder og tjenestemenn som kontinuerlig gikk manngard i skogen for å forebygge mulige angrep på de høyreekstreme.

Også Dagbladet.no fikk merke unntaktstilstanden på nært hold. Da vår bil var i ferd med å forlate togstasjonen der høyreekstreme ble skyflet ombord i egne avganger, dukket plutselig en gjeng hettekledde og kortklipte menn opp og omringet bilen. Gjengen viste seg å bestå av politifolk i sivil, som anholdt de norske journalistene og brukte over 20 minutter på å trippelsjekke pressekort og personnummer for å få avkreftet mistanken om at Dagbladet.nos team egentlig var danske (!) anarkister.

ANHOLDES: En demonstrant tas med av politiet.
<B>STAKK TIL SKOGS:</B> Da noen i den harde kjernen av antirastiske demonstranter sendte opp en lysrakett, brøt mange titalls maskerte aktivister ut av den lovlige markeringen og gikk i skjul med ulike våpen.
<B>DANSKE NYNAZISTER OG ANDRE INNVANDRINGSHATERE:</B> To av mennene som gikk fremst i Salemmarsjen opplyser til Dagbladet.no at de er medlemmer av den høyreekstreme gruppa Blood and Honour i Danmark. Rundt tusen personer deltok i det spesielle fakkeltoget.