Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bevæpnede barn i voldsomme Nigeria-protestererer

Flere drept i opptøyer etter at president Goodluck Jonathan beholder makta.

FORBANNET: Det har vært voldsomme demonstrasjoner flere steder i Nigeria i dag. Røyken ligger tungt i gatene. Foto: AFP/Scanpix
FORBANNET: Det har vært voldsomme demonstrasjoner flere steder i Nigeria i dag. Røyken ligger tungt i gatene. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere har mistet livet i opptøyene i det nordlige Nigeria, og boliger, kirker og moskeer er stukket i brann, opplyste det nigerianske Røde Kors mandag.

- Mange mennesker er blitt drept, men det er vanskelig å komme med et konkret tall foreløpig, sier Umar Mairiga fra Røde Kors. Han legger til at alle frivillige er klare til å bistå.

- Når situasjonen roer seg, kan de settes inn, sier han.

- Et ryddig valg Det meldes om at demonstrantene for det meste er unge tilhengere av opposisjonskandidaten Muhammadu Buhari. Det er i det hovedsakelig muslimske nord, hvor Buhari har hovedtyngden av sin tilhengerskare, at uroen har eskalert.

Opposisjonen mistenker valgfusk, men observatører mener stemmegivningen i lørdagens valg var den ryddigste på mange år. Afrikas mest folkerike land har vært kjent for valg hvor det har vært mye juks, men dette ryktet er nå gjort til skamme, mener Ghanas tidligere president John Kufuor, som leder observatørene.

- Jeg tror utviklingen her vil ha en svært positiv effekt på kontinentet, sier Kufuor.

Aksepterer nederlaget En del velgere i nord aksepterer nederlaget og sier de er fornøyd med at deres stemmer i det minste er blitt er blitt telt opp denne gangen.

BARN MED VÅPEN: Flere av demonstrantene er svært unge, som her i byen Kano. Foto: AFP/Scanpix
BARN MED VÅPEN: Flere av demonstrantene er svært unge, som her i byen Kano. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Hvis dette er folkets vilje, og Guds vilje, så må folk godta Jonathan. For dette var en rettferdig kamp, mener Mohammed Ibrahim i byen Kano.

Ifølge Reuters anerkjenner ikke opposisjonslederen valgresultatet så langt, og en talsmann for Buhari sier han vurderer å klage på gjennomføringen av valget når det offisielle resultatet blir lagt fram.

Uslåelig ledelse Goodluck Jonathan har fått en uslåelig ledelse i valget.

Resultatene fra 32 av 36 delstater og hovedstaden er offentliggjort, og presidenten har fått en stor nok oppslutning til at han får fortsette som statsleder i Afrikas mest folkerike land.

Men presidentens medarbeidere understreker likevel at han ikke vil erklære seier før valgkommisjonen har lagt fram det endelige resultatet.

- Dette er ikke en tid for å triumfere. Det er en tid for dyp refleksjon, for å styrke det nasjonale samholdet og for samarbeid, sier en av Jonathans rådgivere.

FLAMMER OG RØYK: En ung mann poserer for kameraet. Foto: AFP/Scanpix
FLAMMER OG RØYK: En ung mann poserer for kameraet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Så langt har Jonathan fått mer enn 21 millioner stemmer og har vunnet 22 delstater i tillegg til hovedstaden. Buhari har fått omtrent 10 millioner stemmer så langt, og det er ikke nok stemmesedler igjen til at han kan ta igjen forspranget til Jonathan.

Barrikader i gatene Valgresultatet understreker skarpe regionale spenninger. I sentrale Jos skjøt soldater i været mandag for å stanse sammenstøt mellom kristne og muslimer, og helikoptre fløy over byen. Det ble også meldt om at soldater hadde skutt mot demonstrantene.

Samtidig sprer urolighetene seg i nord i Kano, Katsina, Kaduna og flere andre byer. Flere steder har ungdommer satt fyr på barrikader i gatene.

- Det er protester over alt. Folk venter for å se hvordan Buhari vil reagere, sier en sikkerhetskilde.

Nigeria er preget av store indre motsetninger, ikke minst mellom de hovedsakelig muslimske landsdelene i nord og det kristne sør. Mens Jonathan er kristen, er Buhari muslimsk.

(NTB)

TOK TIL VÅPNENE: Det er store religiøse motsetninger i Nigeria. Foto: AFP/Scanpix
TOK TIL VÅPNENE: Det er store religiøse motsetninger i Nigeria. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
VILLE HA ENDRING: Opptøyene skyldes at president Goodluck Jonathan beholder makta. Foto: AFP/Scanpix
VILLE HA ENDRING: Opptøyene skyldes at president Goodluck Jonathan beholder makta. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media